30℃
Dnes je 22. srpen , svátek má Bohuslav

Je libo melounové gazpacho? 5 typů na skvělé studené polévky, která zasytí v horku

Reklama

Melounové gazpacho

Tradiční zeleninová polévka gazpacho se podává studená. Tuto jeji variantu skvěle  doplňuje meloun. V parném létě prostě ideál, no ne? Použijte jen tu nejlepší kvalitu surovin, jen tak to bude chuťová bomba.

Červená řepa už dávno není výsadou školních kuchyní. Udělejte si léčivý likér nebo pleťovou masku

Suroviny:
dužina z melounu 1 hrnek
  • rajče 1 ks
  • červená cibule 1/3 ks
  • kus okurky 5 cm
  • červená nebo žlutá paprika 1/2 ks
  • česnek 1 stroužek
  • lístky bazalky
  • koriandr 1 malý svazek
  • led 4 kostky
  • olivový olej
  • šťáva z poloviny až 1 citronu
  • sůl
  • pepř
Postup
1

Příprava je v podstatě velmi jednoduchá, všechnu zeleninu, bylinky a led vhoďte do stolního mixéru a mixujte. Jelikož bude třeba rozsekat i led, tak ideálně do toho, který to umí.

2

Jak se vše promixuje, ochutnejte, dosolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Vše zalijte několika kapkami dobrého olivového oleje a promixujte znovu.

3

Hotové gazpacho podávejte chlazené s kousky zeleniny, která byla v receptu použitá, a zakápnuté ještě trochou olivového oleje.

5 úžasných tipů na skvělé grilované ovoce! Hodíte si na gril grep, banán se skořicí nebo ananas s čili?

Bulharská polévka tarator

Je skvělou volbou v případě, že je venku velké teplo – nejlepší je totiž vychlazená z lednice nebo podávaná s kostkami ledu.

Suroviny:
  • okurka 1 ks
  • bílý jogurt 600 g
  • česnek 3 stroužky
  • nasekané vlašské ořechy 2 lžíce
  • hrst pokrájeného kopru
  • olivový olej
  • voda
  • sůl
Postup:
1
Okurky oloupejte a nahrájejte nadrobno. Dochuťte solí a zalijte jogurtem.
2
Přisypejte prolisovaný česnek, pokrájený kopr a promíchejte.
3
Polévku nařeďte vodou, dochuťte solí a podávejte zasypanou ořechy s kapkou oleje.

Mrkvová raw polévka

Tato  studená polévka kombinuje mrkev s méně obvyklým kořením, ale o to víc stojí za vyzkoušení.

Suroviny
  • velká mrkev 3 ks
  • menší cibule 1ks
  • čerstvý zázvor 3cm kousek
  • malá červená chilli paprička 1 ks
  • velký pomeranč 2 ks
  • mletý kmín 1 lžička
  • mletý koriandr 1 lžíce
  • mořská sůl podle chuti
  • olivový olej 1 lžíce
  • jarní cibulka na ozdobu
Postup
1

Oškrábejte mrkev, oloupejte cibuli, obojí pokrájejte na menší kousky a nasypte do mixéru. Očistěte zázvor, nakrájejte ho na plátky a vhoďte do mixéru. Vyškrábněte semínka z chilli papričky, dužninu pokrájejte a přidejte ji k ostatní zelenině.

2

Odšťavněte pomeranče, šťávu nalijte do mixéru. Přidejte koření a sůl a vše spolu umixujte. Dle potřeby přidejte olej. Očistěte zelenou cibulku, pokrájejte ji na drobná kolečka a ozdobte jimi polévku před podáváním.

 Studená pórková polévka vichysoisse

Hebký béžově zelený krém z pórků pojmenovaný podle známých francouzských lázní okouzluje návštěvníky restaurací již desítky let. A je zajímavý i tím, že se podává i vychlazený (nicméně klidně ho můžete i ohřát).

Včera, 19:20
„Vážený Leonide Iljiči,,(…) V této těžké situaci se obracíme na vás, sovětské komunisty, vedoucí představitele...
Včera, 17:30
Středočeský kraj chce dát na obnovu památek ke společenskému využití celkem 27 milionů korun. Podpora...
Včera, 12:28
Již od 90. let se vrací boom společenských her. Každý rok vychází mnoho nových nebo...
Včera, 12:26
Angrešt, to je stálice našich venkovských zahrad a zahrádek téměř všech chatařů. Spolu s rybízem...
Včera, 07:30
Možná jste už narazili na rozličné módní a hudební styly. Říká vám něco hipsterství? Pokud...
20.8.2018
Průzračně čistá voda, svěží zelené lesy a nad tím vším dechberoucí skalnaté štíty. To jsou...
20.8.2018
Nový pojem ekosexualita má několik možných definic a jeho popularita nabývá značných rozměrů. Milovat Zemi...
20.8.2018
Vzpomínáte na svoje první víno? Na tu skleničku, kterou vám rodiče milostivě odlili při nějaké...
20.8.2018
Prošli jsme se kolem Máří Magdaleny, minuli Harfenici a od Hada se vydali po modré....
20.8.2018
Citátů na téma muži a ženy je jako máku. Některé nutí k zamyšlení, jiné pobaví....
Reklama