30℃
Dnes je 22. srpen , svátek má Bohuslav

Magicky černé ostružiny jako elixír zdraví. Udělejte z nich dezert nebo ostružinové mojito

Další fotky

Už jste přišli na chuť těmto černým drahokamům našich lesů, nebo vám natolik učarovaly, že jste se je rozhodli pěstovat a využít jejich úžasný potenciál pro vaše tělo i domácí kulinářské výtvory? Ať je to tak nebo tak, pokud máte možnost si je dopřát, neváhejte. Chutnají famózně čerstvé i v kompotu. Navíc báječně doplňují různé pečené i nepečené dezerty. Pro ty, kteří jsou fanoušky letních drinků a koktejlů jsou skvělou volbou. A co se týče blahodárného působení na váš organismus, tak o tom si zde napíšeme a přidáme pár osvědčených receptů.

Reklama

Věděli jste, že tyhle až dva centimetry velké plody skrývají v sobě spoustu minerálů a vitaminů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy. Čím temnější mají barvu, tím více jich obsahují. Díky nim se lépe hojí rány a regeneruje tělo. Navíc obsahují barviva, která dokážou zastavit množení nádorových buněk – nejvíce u rakoviny střev, plic a prsu.

V čem jsou prospěšné?

Rychle doplní energii a tekutiny. Obsahují snadno stravitelné cukry a až 90 procent vody. Hodí se i při hubnutí, ve 100 g je jen 200 kJ.

Pokud máte chřipku, angínu či kašel? Dejte si ostružiny. Výrazně podpoří léčbu. Urychlují také rekonvalescenci po různých nemocech.

Při kožních onemocněních vám poslouží koupele v odvaru z listů ostružiníku. Kloktání odvaru z listů vám pomůže zbavit se infekcí v krku a uleví od bolavých dásní.

Při problémech s kožními nemocemi vám poslouží koupele v odvaru z listů ostružiníku. Kloktání odvaru z listů vás zbaví infekcí v krku a uleví od bolavých dásní.

Skvěle působí i proti průjmu. Ostružiny rozmačkejte a vařte ve vodě v poměru 1:1 do zhoustnutí. Během varu sbírejte pěnu. Pak nechte vychladnout a popíjejte.
Při léčbě využijete listy i plody:

Listy
Uvaříte z nich skvělý čaj, který působí močopudně a zklidňuje.
Doporučuje se při: nachlazení zápalu plic vysokém tlaku ateroskleróze rýmě a kašli angínách bolestech v krku.

Léčivý čaj:
Lžíci usušeného listí ostružiny zalijte asi ¼ l vroucí vody. Nechte 5 minut odstát a slijte. Pomalu popíjejte.

Plody
Rychle doplní energii a tekutiny. Obsahují snadno stravitelné cukry: staví průjem,
pomáhají při zácpě, ulevují od žaludečních problémů, léčí chudokrevnost, podávají se při nachlazení, zbavují menstruačních bolestí.

Ostružinové potěšení
Ostružiny bývají v syrovém stavu dost kyselé. Když je tepelně upravíte, budou stravitelnější. Můžete je mrazit, sušit, zavařovat, připravíte z nich výtečný sirup nebo kompot. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů.

Tvarohovo-jogurtový dezert
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
3 hrsti ostružin 3 plátky želatiny
2 vanilkové cukry

Postup:
Želatinu nechte nabobtnat. Rozmačkejte tvaroh, smíchejte s cukrem a ostružinami. Nakonec přidejte želatinu a naplňte mističky. Vložte do lednice a nechte ztuhnout.

Ostružinové mojito:
Suroviny:
4 lžičky hnědého cukru
2 limetky, grenadinový sirup, hrst ostružin, několik lístků máty, ledová tříšť, perlivá voda

Postup:
Do čtyř skleniček dejte po lžičce hnědého cukru a lžíci grenadinového sirupu. Pokrájejte limetky a také je rozdělte do skleniček. Doplňte ostružinami, mátou a rozdrťte. Přisypte ledovou tříšť a zalijte minerálkou.

Domácí smetanová zmrzlina s ostružinovým mramorováním:
Na zmrzlinu:

  • smetana na šlehání 500 mililitrů
  • mléko 300 mililitrů (polotučné)
  • cukr krystal 140 gramů
  • žloutek 5 kusů
  • sůl 1 špetka
  • vanilkový extrakt 1 lžička

Na mramorování:

  • ostružiny 160 gramů (i mražené)
  • cukr krystal 3 lžíce
  • šťáva citronová 1 lžička
  • vodka 1 lžíce
  1. Zahřejte mléko s cukrem a solí, dokud se cukr nerozpustí a mléko není horké. Smetanu dejte do mísy, navrch umístěte cedník. V další misce rozmíchejte žloutky a opatrně na ně pramínkem za stálého míchání vlijte polovinu mléka. Promíchejte a vraťte do hrnce ke zbytku mléka. Vařte a míchejte, dokud směs nezhoustne na konzistenci řidšího pudinku. Přelijte přes cedník ke smetaně. Přidejte vanilkový extrakt. Vychlaďte v lednici a studenou směs nalijte do zmrzlinovače.
  2. Zatímco se směs chladí, rozmačkejte vidličkou všechny přísady na ostružinovou omáčku, zmrazené ovoce nechte předtím povolit. Jakmile je zmrzlina umíchaná, mramorujte: do nádoby vhodné do mrazáku vkládejte střídavě lžíci zmrzliny a lžíci omáčky. Nechte zatuhnout.

Tento postup je vhodný i pro kombinaci s malinami, jahodami, borůvkami.

Přejeme vám štastný sběr či dobrý nákup a dobrou chuť.

FOTO: Ostružiny

Ostružiny - ostružinyOstružiny - ostružiny_1Ostružiny - ostružiny_2Ostružiny - ostružiny_3Ostružiny - ostružiny_4
Další fotky
Ostružiny - ostružiny_5Ostružiny - ostružiny_6Ostružiny - ostružiny_7
Včera, 19:20
„Vážený Leonide Iljiči,,(…) V této těžké situaci se obracíme na vás, sovětské komunisty, vedoucí představitele...
Včera, 17:30
Středočeský kraj chce dát na obnovu památek ke společenskému využití celkem 27 milionů korun. Podpora...
Včera, 12:28
Již od 90. let se vrací boom společenských her. Každý rok vychází mnoho nových nebo...
Včera, 12:26
Angrešt, to je stálice našich venkovských zahrad a zahrádek téměř všech chatařů. Spolu s rybízem...
Včera, 07:30
Možná jste už narazili na rozličné módní a hudební styly. Říká vám něco hipsterství? Pokud...
20.8.2018
Průzračně čistá voda, svěží zelené lesy a nad tím vším dechberoucí skalnaté štíty. To jsou...
20.8.2018
Nový pojem ekosexualita má několik možných definic a jeho popularita nabývá značných rozměrů. Milovat Zemi...
20.8.2018
Vzpomínáte na svoje první víno? Na tu skleničku, kterou vám rodiče milostivě odlili při nějaké...
20.8.2018
Prošli jsme se kolem Máří Magdaleny, minuli Harfenici a od Hada se vydali po modré....
20.8.2018
Citátů na téma muži a ženy je jako máku. Některé nutí k zamyšlení, jiné pobaví....
Reklama