-4℃
Dnes je 6. prosinec , svátek má Mikuláš

Brazílie na talíř: Na specialitu z ryb a banánů zvanou moqueca seženete všechny suroviny i u nás!

Kousek Brazílie můžete prožít i v České republice. Alespoň na talíři. Na brazilskou specialitu moqueca je možné použít jakoukoli rybu, případně přidat i mořské plody, pokud vám chutnají. Lze je sehnat v každém supermarketu i ve specializovaných prodejnách a koupit zeleninu a banány také nebude problém.

Moqueca je slavnostní jídlo, typické tím, že v každé oblasti Brazílie se připravuje trochu jinak. Nejvyhlášenější recept pochází z hlavního města státu Espírito Santo Vitória. Jedná se o nádherné přístavní město, malý ostrůvek obklopený oceánem, který ještě v hojném množství neobjevili turisté. Moqueca patří k tamním dobrotám z čerstvých ryb a mořských plodů.

Malý ostrůvek Vitória

Představte si atmosféru a můžete se do přípravy pustit i v České republice. V jednom hrnci klasicky uvaříte rýži. Množství uzpůsobíte počtu osob, pokud budete vařit pro šest, nakrájíte nadrobno šest menších (nebo tři větší) cibule, pět rajčat standardní velikosti, svazeček koriandru, půl hlavy česneku, tři banány.

FOTO: Moqueca – brazilský recept

Moqueca – brazilský recept - Moqueca – foto ACMoqueca – brazilský recept - Moqueca 2 – foto ACMoqueca – brazilský recept - Produkty na muquecu – foto ACMoqueca – brazilský recept - Ryba na moquecu – foto AC

Zeleninový koncert v hrnci

To vše (kromě banánů) postupně házíte do hrnce s olivovým olejem a mícháte, osolíte, přidáte sypkou nepálivou červenou papriku, přiléváte olivový olej, nedáváte žádnou vodu, ta se pustí ze zeleniny, po takových deseti minutách přidáte nakrájenou rybu, případně mořské plody, nadále mícháte a mícháte, případně přiléváte olej. Pozor: do hrnce nevhoďte všechen nakrájený koriandr, hrst si ho schovejte.

„Třešnička na dortu“ – banány

Když je ryba uvařená, vhodíte do hrnce nakrájené banány. V Brazílii používají pro tyto účely jiný druh, nesladký, který nejprve rychle osmaží na pánvi, chutné jsou v pokrmu ale i banány sladké, dovážené do České republiky. V Brazílii dávají do pokrmu též zahušťovadlo, není to ale nutné, stejně jako není nutné uvařit v pokrmu hlavu rybu, která se pak vyjme. Zjednodušení dobrotě neublížilo.

Brazilské tance a čarodějnické rituály. Jak to spolu souvisí?

Dochutit čerstvým koriandrem

Následně už podáváte na talíř – s rýži nebo s chlebem, jak je komu po chuti. V Brazílii si někdy k pokrmu uvaří i černé fazole, ale není to nutné. A teď přichází chvíle na zbylou hrstku čerstvého koriandru. Na každý talíř nasypete trochu (většina koriandru už v pokrmu je). V Brazílii je zvykem dát pokrm do velké mísy, do druhé rýži, do malinké čerstvý koriandr a každý si nabírá sám. Kdo ochutnal, tomu většinou chutnalo. Tak dobrou chuť všem nováčkům!

Včera, 18:30
Jsou to takové pomníčky, které nemají policisté rádi. Lidé nejen žijí a umírají, jak se...
Včera, 17:00
V Moskvě, na břehu stejnojmenné řeky, leží zvláštní pozemek. Pokud nepočítáme prehistorické osídlení, tak na něm...
Včera, 15:00
Komerční článek
Při přechodu na DVB-T2 je vhodné zohlednit několik kritérií, která mají pro každého jinou prioritu....
Včera, 15:00
Asteroid, který před 66 miliony let dopadl u dnešního městečka Chicxulub na Yucatánu, vyhubil tři...
Včera, 12:48
Zkuste si na chvíli odpočinout od předvánočního shonu a užít si kouzlo adventu. Advent by...
Včera, 12:30
Ztráta zaměstnání může být zdrcující, ale nesmíte se vzdávat naděje a situaci musíte vnímat jako...
Včera, 11:00
Nejen slavný Ötzi, který byl v roce 1991 nalezen v Alpách, ale rovněž dvojice egyptských...
Včera, 09:00
Pochopitelně máme na mysli Walta Disneye a jeho filmovou produkci, která pokračuje i víc jak...
Včera, 08:33
Dosud neexistuje 65 procent pracovních pozic, na kterých budou pracovat dnešní žáci. Vyplývá to ze...
4.12.2019
Svátek Mikuláše se nezadržitelně blíží. Co víme o tomto štědrém dárci, který dětem nosí dobrůtky?...
4.12.2019
U nás se proslavil především nezapomenutelnou a nepřekonatelnou titulní rolí ve filmu „Fanfán Tulipán“ (1951)...
Reklama