Jakým druhům se bude dařit doma?
Petržel
Vyžaduje alespoň 8 hodin přímého slunce denně, je možné jí přisvěcovat, pokud to bude potřeba.
Pažitka
Má ráda světlo a chladnější prostředí.
Bazalka
Bude jít dobře na světle a v teple. Otrhávejte ji odshora, bude se tak hezky větvit.
Šalvěj
Vyhovuje jí sucho a teplo, občas potřebuje přistřihnout, ne však až na dřevo.
Meduňka
Dá se snadno vypěstovat ze semen. Chce polostín a stále vlhkou, nikoliv však mokrou půdu.
Oregano neboli dobromysl
Potřebuje lehkou zeminu a drenáž, aby mu neuhnívaly kořeny, a částečné až plné světlo na 6-8 hodin.
Rozmarýn
Musí mít dobře zajištěný odtok vody, ale neměl by vyschnout.
Tymián
Potřebuje dobré odvodnění a štěrk pod kořeny.
Co potřebují?
Rostliny by měly alespoň šest hodin světla a čím blíž oknu je dáte, tím jim bude lépe a budou se méně vytahovat. U starých oken ale dávejte pozor na průvan.
Bylinky by neměly stát ve vodě, aby nezačaly hnít, proto nezapomínejte na drenážní vrstvu perlitu či vermikulitu na dně květináčů.
Každá by měla mít trochu prostoru, protože přehuštěné pěstování je ideálním prostředím pro plísně.
Jak je uchovávat?
V lednici
Lehce pokropené bylinky zabalte do ubrousku nebo utěrky a uložte do plastové krabičky či plastového sáčku.
Takto vydrží:
1-2 dny bazalka, koriandr a medvědí česnek
3 dny petržel, estragon, meduňka či pažitka
týden šalvěj, tymián či rozmarýn
Ve váze
Bylinky seřízněte, lehce svažte a postavte do sklenice s vodou. Té stačí trochu, rozhodně v ní nesmí být ponořené lístky. Vodu 1-2 denně měňte, můžete do ní přidat trošku hroznového cukru. Ve váze bude dobře šťavnatým bylinkám (kromě pažitky).
V květináči
Bylinky, které koupíte v květináči, ale přece jen v oddělení zeleniny v supermarketu, nejsou určeny pro dlouhodobé pěstování. Když však bazalku přesadíte a rozdělíte do tří květináčů a kvalitní zeminou a budete jí věnovat náležitou péči, investovaných třicet čtyřicet korun a vám několikanásobně vrátí.
Jak je zužitkovat, když se opravdu urodí?
Pesto
Ať už je to hora medvědího česneku nebo přebujelá bazalka, ideální je zpracovat bylinky na pesto. Poměr a konkrétní suroviny jsou záležitostí osobní preference, základem je ale obecně
Bylinka + olej + semínka či ořechy + tvrdý sýr + česnek + sůl
Bylinky na pesto se tradičně třely v hmoždíři, ale ani mixér jim neublíží. Jen je potřeba pracovat rychle a mixovat pomocí pulzů, ne na jeden zátah, to se totiž bylinky začnou zahřívat a pak budou cítit jako spařená tráva. Zásadní je pesto ve skleničkách upěchovat a zalít vrstvou oleje, pod kterou se nebude kazit.
PRIMA tip
Nemáte-li po ruce bylinky, můžete na pesto použít jakékoliv šťavnaté zelené lístky, třeba ty pampeliškové.
Bylinkové máslo
Změklé máslo utřete se solí, trochou citronové šťávy a najemno nasekanými bylinkami. Vyplatí se ruční práce, protože v mixéru by se mohlo máslo zahřát a povolit.
Bylinková sůl
Usušené bylinky rozmixujte, přidejte sůl (na 1 díl bylinek 2 díly soli) a znovu rozmixujte,. Můžete si vyrobit i sůl jednodruhovou, třeba libečkovou nebo celerovou.
Které raději sušit a které zamrazit?
Některé bylinky v mrazáku zčernají, proto je lepší je usušit
Usušte šalvěj, meduňku, mátu, estragon, rozmarýn, levanduli, libeček, oregano, majoránku
Zamrazte kopr, petržel, pažitku, lístky celeru, medvědí česnek, libeček a bazalku