Celer, základ české kuchyně a zázračný zdroj vitaminů a stopových prvků

Celer je jednou ze základních surovin pro přípravu nejen českých pokrmů. V syrovém stavu nebo jako samostatný pokrm asi většinu strávníků nijak zvlášť neoslní. Přesto jde o jednu z nejzdravějších druhů zeleniny a jeho využití v kuchyni kromě klasických českých receptů je mnohem zajímavější.

Celer je běžnou, nebo spíše nepostradatelnou zeleninou v české kuchyni a dělá ji mnohdy odlišnou od jiných. Naše kuchařky si totiž libují v používání kořenové zeleniny. A to je dobře, protože dodá našemu tělu mnoho živin, vitaminů, stopových prvků a v neposlední řadě i tolik žádanou vlákninu.

Konkrétně bulvy celeru se používají do základů pro omáčky, dává se do polévek oproti jinde ve světě, kde se místo bulvového používá řapíkatý.

Mléčně kvašená zelenina.

Mléčně kvašená zelenina dodá tělu potřebné vitamíny a její složení je jen na vás

Celer je zázrakem kuchyně

Umíte si představit svíčkovou bez celeru? Je základem dalších druhů kořenové zeleniny v tomto úžasném pokrmu, podobně jako v typické rybí polévce. Jeho využití je v kuchyni obrovské, kromě bulvy se často používá i jeho nať. Celer je nakonec opravdu zázračnou zeleninou. Nať je například i zdrojem vitaminu A, bulvy pak obsahují vitaminy skupiny B. Obsahují hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, sodík a aminokyseliny.

Celer pomáhá i v období chřipek

Celer znali už Egypťané, kteří ho využívali nejen jako koření, ale i jako afrodisiakum. Bulva totiž obsahuje množství éterických olejů, které mu dodávají typické aroma a chrání rostlinu proti plísním a bakteriím. Z toho vyplývá, že je prospěšný i pro náš organismus. Jeho silice pomáhají i v období chřipek a viróz tím, že dezinfikují sliznice a rozpouští hleny. Celer má močopudné účinky, odplavuje toxiny z těla, rozpouští usazeniny a snižuje otoky. Společně s červenou řepou je základem léčebných kúr proti rakovině.

křen, jídlo, zdraví

Křen jako pikantní pochoutka, ale i lék. Vyrobte si křeník bez chemie

Bulvy celeru se konzumují syrové, vařené a smažené. Tato zelenina má jednu skvělou vlastnost – snáší vysoké teploty a při tepelné úpravě si zachová většinu zdraví prospěšných látek. Podívejte se na několik receptů, které třeba změní váš názor na konzumaci této skvělé a zdravé zeleniny.

Smažený celer v trojobalu

Na tento pokrm potřebujete asi polovinu bulvy, dále pak na dochucení sůl, pepř, olej a suroviny na trojobal. Celer nakrájejte na půlcentimetrové plátky, vhoďte do vařící vody a asi deset minut vařte. Pak plátky nechte okapat a osušte. Po obou stranách osolte, opepřete, poté obalte v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme podle chuti s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Celerová pomazánka

Pro co nejlepší využití celeru je pochopitelné, že není nad to, připravit si recept ze syrové bulvy. Velice chutná je třeba pomazánka. Jejím základem je bulva syrového celeru a stejné množství mrkve. K tomu budeme potřebovat malou skleničku majonézy, pepř, sůl, citronovou šťávu a petrželku.

zelenina bylinky nať

Máte rádi čerstvé bylinky a zeleninu? Pěstujte si je doma za okny

Celer a mrkev nastrouhejte na jemném struhadle zhruba v poměru 1:1, vmíchejte majonézu, zakápněte citronovou šťávou, opepřete a osolte podle chuti. Řádně směs promíchejte a dejte vychladit. Pomazánku namažte na veku nebo housku, ozdobte petrželkou a navrch můžete přizdobit plátkem citronu.

Celerový salát

V tomto receptu použijeme celer vařený. Na jeden kilogram salátu budete potřebovat průměrně velkou bulvu, malou skleničku majonézy, jednu menší cibuli, 10 g cukru, 10 g soli a asi 50 g octa. Celer očistěte a nakrájejte na menší tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka.

Do menšího množství vody dáme ocet a sůl a přivedeme k varu. Pak vložíme nakrájený celer. Vaříme asi pět minut, aby byl celer měkký a nerozvařený. Pak přidáme nakrájenou cibuli, krátce povaříme. Zeleninu scedíme, ale tekutinu si necháme pro případné dochucení. V sítu necháme zeleninu vychladnout a až pak vmícháme majonézu a cukr. Ochutíme případně solí, octem, cukrem nebo malým množství vody z vaření. V chladničce necháme salát uležet.

Jedno z prvních koření lidových vrstev. Cibule, královna české kuchyně

Dnes, 09:01
Návrh zákona o České komoře porodních asistentek, který bude projednávat Senát, zřejmě ztratil bezvýhradní podporu...
Dnes, 08:00
Zbyla vám prkénka a zároveň chcete pomoci ptáčkům? Zkuste si s námi vyrobit jednoduchou ptačí budku,...
Včera, 17:30
Když potřebovala Francie pomoc, zjevila se jako boží blesk z čistého nebe. Bylo jí pouhých...
Včera, 16:00
Byl jednou jeden lékař. Zemřel kdysi, před mnoha staletími. Bylo to však v únoru, a...
Včera, 14:00
Polévka je základ, kdo ji nejí, ten je lunt. Pořekadlo našich babiček má velké opodstatnění....
Včera, 11:30
Na konci života mu český národ věnoval jednu poctu za druhou. Jeho Libuše se hrála...
kobliha
Včera, 10:00
Zlatavé koblížky se světlým prstencem po obvodu, lehce nakyslou marmeládou uvnitř a poprášené štědrou vrstvou...
Včera, 09:35
Jaromír Mašek skončil k 16. únoru letošního roku ve funkci ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod....
Včera, 08:00
Prvním prostředkem, kterým se člověk dokázal vznést do vzduchu, byl horkovzdušný balon.
20.2.2020
Veřejnost ji vybrala jako nejkrásnější ženu Velké Británie všech dob, v prestižním žebříčku předstihla nejen...
Reklama