Cuketová sezona je v plném proudu a tak vám přinášíme několik báječných tipů, jak tuto oblíbenou zeleninu připravit tak, aby potěšila nejeden mlsný jazýček!
PLNĚNÉ CUKETY
Na 4 porce je potřeba:
4 mladé cukety
30 g másla
řepkový olej
1 cibule
4 rajčata
čerstvá bazalka
sůl, pepř
2 lžíce kaparů
250 g mozzarelly
Postup:
1. Cukety omyjte a podélně rozkrojte. Pomocí polévkové lžíce vydlabejte dužinu. Stěnu cuketové „lodičky“ nechte dostatečně silnou, aby se při pečení nerozpadla.
2. Na pánvi rozpalte máslo a 2 lžíce oleje. Přidejte cibuli nakrájenou najemno, posolte a osmažte dosklovata.
3. Následně přidejte i najemno pokrájenou cuketovou dužinu, nakrájená rajčata, sůl a pepř.
4. Cuketové „lodičky“ potřete olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C 10 minut.
5. Poté naplňte předpečené cukety střídavě směsí z pánve a střídavě sýrem. Pečte dalších 15 minut. Dozdobte bazalkou.
CUKETY S RICCOTOU
Na mísu 20×30 cm je potřeba:
2 cukety
200 g kelímek ricotty
125 g mozzarelly
150 g rajčatové passaty
1 lžíce olivového oleje
hrst čerstvé bazalky
2 lžičky sušeného česneku
sůl, pepř
Postup:
1. Očistěte cukety a pomocí škrabky je nakrájejte na tenké podlouhlé plátky. Osolte a nechte na papírové utěrce 10 minut vypotit.
2. V míse promíchejte ricottu s pepřem, solí, sušeným česnekem a nasekanou bazalkou.
3. Zapékací mísu vytřete olivovým olejem a trochou passaty.
4. Cuketu osušte, na každý plátek naneste lžíci náplně a zarolujte. Hotové ruličky naskládejte do pekáčku a zalijte zbytkem passaty. Navrch natrhejte mozzarellu.
5. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 10 minut pod alobalem a dalších 5–10 minut odkryté.
CUKETOVÝ MOUČNÍK
Je potřeba:
1 středně velká cuketa
50 g kakaa
100 g hořké čokolády
200 g polohrubé mouky
240 g cukru
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
2 vejce
200 g řeckého jogurtu
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180°C a formu vymažte tukem a vysypejte moukou či strouhankou.
2. Cuketu nastrouhejte nahrubo a smíchejte ji s vajíčky, jogurtem a cukrem. Vše pořádně promíchejte.
3. Do druhé mísy dejte mouku, kakao, špetku soli, kypřicí prášek a jedlou sodu. Všechny tyto ingredience promíchejte dohromady.
4. Obě části smíchejte a vytvořte hladké těsto.
5. Do hotového těsta nastrouhejte nahrubo čokoládu.
6. Pečte na 180 °C 50–60 minut.
Zdroj: Terezie Guha, Innspirace