mapa regionů
zavřít mapu

Řada z nás se z dětství určitě pamatuje na to, jak usilovně naše maminky a babičky sháněly domácí vejce. Vajíčka bývala platidlem za drobnou sousedskou výpomoc nebo se ta od domácích slepic nosila jako dárek na návštěvy. Pokud doma chováte vlastní slepice nebo je chovají vaši příbuzní či známí, máte vyhráno. Pak víte, v jakých podmínkách slepice žijí a čím jsou krmeny.
Slepičí vejce je vlastně takový malý přírodní zázrak. Je napěchované spoustou vitaminů a obsahuje také minerály – například vápník a zinek. Pokud mají slepičky kvalitní přírodní stravu, obsahují jejich vejce i vyšší množství omega 3 nenasycených mastných kyselin, které jsou dobré pro činnost srdce i pro cévy.
Naše babičky vymyslely spoustu fíglů a postupů, jak uchovat vejce co nejdéle čerstvá. Vajíčka je samozřejmě třeba skladovat v chladu, ale existují i další způsoby, jak jejich „trvanlivost“ prodloužit. Tady jsou některé z osvědčených hospodyňských rad:
Na vajíčkách z domácího chovu najdete často zbytky slepičího trusu. Větší kousky trusu odstraňte, vajíčka ale nemyjte, připravili byste skořápku o přirozenou ochrannou vrstvu, otevřeli její póry a vajíčka by se začala kazit. Vejce omyjte až těsně před použitím.
Připravte si vodní, sklo, což je roztok křemičitanu sodného (dá se běžně koupit v obchodní síti). Vodní sklo a vodu smíchejte v poměru 1:10. Při nakládání do vodního skla musí být vejce naprosto čistá. Proto je nejdříve pečlivě omyjte vlažnou vodou. Pak je naskládejte do sklenice a zalijte připraveným roztokem. Vajíčka by v něm měla být zcela ponořena. Sklenici zavíčkujte, například celofánem, a zjistěte gumičkou. Uložte do chladu a temna. Takto naložená vajíčka vydrží 8-9 měsíců.
Dřevěnou bedýnku vysypte vrstvou pšenice. Vejce naklaďte do bedýnky naležato tak, aby se vzájemně nedotýkala. Pak vejce zasypte pšenicí. Pšenice dejte tolik, aby vejce nebyla vidět. Bedýnku uložte do chladu. Vejce by měla vydržet až 8 měsíců, aniž by získala nepříjemnou pachuť.
Jak poznáte, že je vejce čerstvé?
Čerstvost vajíčka zjistíte jednoduchým pokusem. Ponořte vajíčko do sklenice s vodou. Pokud klesne ke dnu, je čerstvé. Vejce, které se drží zhruba v polovině výšky sklenice, je staré týden až deset dní. Pokud vejce plave na hladině, vytvořila se uvnitř vzduchová bublina, která svědčí o tom, že vejce už není zrovna nejčerstvějšího data.
Pokud vejce rozklepnete do misky, čerstvé drží pohromadě, žloutek je pevný. U vajíčka staršího data se žloutek zpravidla rozteče.
Vaječné skořápky se dávají slepicím jako vydaný zdroj vápníku. I vy si je můžete dopřát. Skořápky ze slepičích vajec umyjte horkou vodou, zbaví se tak vnitřních blanek. Poté je opražte v tr oubě, abyste zničili případné choroboplodné zárodky, a roztlučte v hmoždíři na prášek. Ten nasypte do vody a zakápněte citronem. Můžete přidávat do jídel anebo vypít rozpuštěný v citronové šťávě. Doporučuje se také zamíchat do jogurtu.
Vodou z vajec uvařených natvrdo můžete zalít pokojové květiny. Voda je bohatá na živiny, které se uvolní ze skořápek během vaření.
Vejce jsou ideálním pomocníkem, chcete-li zužitkovat to, co byste jinak vyhodili – například starší pečivo. Vybrali jsme jeden recept sladký a jeden slaný. Oba „šetrné“ recepty paradoxně představují tak trochu kalorickou bombu. Recept na podobné jídlo najdete ve všech zemích, kde pečivo jedí. Francouzské hospodyňky připravují toasty obalené ve vejcích nasladko i naslano, což je obdoba receptů na chudé rytíře a sýrové opečenky, které vynalezly naše prababičky.
Den stará veka nebo housky, švestková povidla nebo jahodová marmeláda, mléko, vejce, vanilkový cukr, mletá skořice, olej, skořicový cukr
Veku nakrájejte na plátky. Pomažte povidly či marmeládou a dva krajíčky slepte k sobě. Do hlubokého talíře vlijte mléko, rozklepněte vejce, přisypte vanilkový cukr a mletou skořici. Vše prošlehejte. Na pánvi rozpalte olej. Krajíčky veky protáhněte připravenou směsí a smažte z obou stran. Před podáváním posypte skořicovým cukrem.
vejce, strouhaný sýr, plátky starší veky nebo housek, sekaná listová petrželka nebo pažitka, špetka soli, olej
Na 1 vajíčko počítejte vrchovatou lžíci strouhaného sýra. Plátky žemle nebo veky obalte v rozšlehaném vejce smíchaném se strouhaným sýrem, petrželí nebo pažitkou přidejte špetku soli. Plátky pečiva rychle opečte na horké pánvi. K opečenkám podávejte salát nebo nakrájenou syrovou zeleninu.
Svítek známe většinou jako zavářku do polévky. Je to ale i takový zapomenutý dezert našich babiček, který se ve sladké variantě podával k bílé kávě.
Lžíce změklého másla do těsta a trochu másla na vymazání pekáčku, 3 vejce, 3 vrchovaté lžíce krystalového cukru, 500 ml vlažného mléka, 200 g hladké mouky, špetka soli, vanilkový cukr, kypřicí prášek z vinného kamene, lesní ovoce, kelímek zakysané smetany, moučkový cukr na posypání
Do mísy vložte kousek změklého másla, rozklepněte vajíčka a přisypte krystalový cukr. Vše rozkvedlejte kvedlačkou nebo použijte ruční šlehač. Postupně přidávejte hladkou mouku, vlažné mléko, vanilkový cukr, kypřicí prášek z vinného kamene a špetku soli. Vše vymíchejte do hladkého tekutého těsta. Pekáč vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto vlijte do pekáčku a zvolna upečte v troubě do růžova. Omáčku připravte z rozmačkaného ovoce (můžete použít jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny) zakysané smetany a moučkového cukru. Upečený svítek nechte chvíli vychladnout. Poté ho nakrájejte na trojúhelníky, přelijte ovocnou omáčkou a poprašte moučkovým cukrem.