7℃
Dnes je 18. říjen , svátek má Lukáš

Hranolky, pizza nebo hamburger. Proč tolik milujeme nezdravá jídla?

Jistě to znáte. Hodně práce, není času nazbyt, vaření nepřipadá v úvahu, saháme po polotovarech. Je to snadná, rychlá a chutná volba. Bohužel většinou ne příliš zdravá.

Reklama

Většina toho nezdravého, čemu říkáme junk food (sladkosti, chipsy, hamburgery a další) do našeho mozku vyšle skrz chuťové receptory potěšení, abychom brzy zatoužili po další dávce. Proč pro nás ale nejsou vysoce průmyslově zpracovávané potraviny dobré? A je možné najít stejně chutné a rychlé jídlo, které bude zároveň zdravější?

Avokádo jako nový trend: Proč ho všichni kupují a čím je nebezpečné?

Polotovar jako (ne)přítel člověka

Polotovary jsou předem připravené, průmyslově zpracované potraviny a celá jídla. Výrobci se často soustředí spíše na chuť a trvanlivost než kvalitu a výživnou hodnotu. Dá se říct, že využívají naši slabost pro sladké a naši potřebu rychlého občerstvení ke zvýšení prodeje. Proslulými konzumenty rychlého občerstvení jsou američané – kolem 50 milionů z nich navštěvuje fast food restaurace denně! Mezi polotovary ale nepatří jen fast food a jídla „z pytlíku“. Jsou to také různé svačiny, balené ovocné a zeleninové směsi, mražené a konzervované potraviny. Už z tohoto výčtu je vidět, že jde o skupinu velmi širokou a je na nás, po čem sáhneme.

Hlad versus chuť k jídlu. Odhalte svou slabost a zatočte s ní!

Typická instantní polévka – nenecháme na ní nudli suchou

K instantním nudlím stačí přidat horkou vodu a získáte oblíbenou levnou polévku. Ta ovšem neobsahuje žádné hodnotné živiny a podobná jídla jsou v mnoha studiích spojována se zvýšeným rizikem obezity, cukrovky, srdečních onemocnění a mozkových příhod.

Sto lidí, sto chutí. Jaké nové chutě vědci objevili?

Velké množství rafinovaných sacharidů

Použitá mouka je bílá, mnohanásobně upravená a zpracovaná. To ji zbavuje většiny vlákniny a mikroživin, navíc má vysoký obsah kalorií.

Velké množství nevhodného tuku

Nudle jsou často osmažené kvůli jejich lepšímu vysušení. Podivná směs oleje a dochucovadel v pytlíčku také nebude zásahem do černého v terči našeho zdraví.

Rizika alternativní výživy. Čím je nebezpečné veganství, dělená strava, makrobiotika a další podobné trendy?

Velké množství soli a cukru

Mdlé nudle potřebují oživit. To je spolu s delší trvanlivostí důvod pro vysoký přídavek cukru a soli. Jejich množství v jedné porci často převyšuje doporučenou denní dávku.

Nízký nebo nulový obsah bílkovin a vlákniny

Instantní nudle ani přes svou vysokou kalorickou hodnotu příliš nezasytí. Chybějící živiny tělo nutně potřebuje, ale v polévce je nenajde.

Velký omyl! Chcete zhubnout? Nemusíte jíst každé dvě hodiny! Co ještě funguje?

Historie polotovarů

  • Poprvé byly použity konzervy na uchování potravin pro námořníky v roce 1810.
  • V roce 1894 byly vynalezeny kukuřičné lupínky (první cereálie).
  • Ve 30. letech 20. století bylo vynalezeno tzv. šokové mrazení. To vedlo k prodeji mražených potravin ve velkém.
  • Kolem roku 1950 se začala prodávat první hotová jídla na plechovém tácku, určená k ohřevu v troubě.
  • Kolem roku 1960 se objevily první mikrovlnné trouby.
  • V 70. letech se začal zvyšovat počet pracujících žen a s ním popularita polotovarů.

Znáte psyllium? Zbaví vás pocitu hladu a pomůže při hubnutí

Moderní stravování

Předem připravená jídla jsou všude kolem nás, včetně drahých restaurací a krabičkových diet, a to ovlivňuje způsob, jakým se stravujeme. I přesto je možné udržovat rovnováhu mezi hotovkami a zdravím. Ne všechna hotová jídla jsou nezdravá. V posledních pár letech se rozšiřují „zdravé fastfoody“, jako jsou nejrůznější salaterie a další. Mražení, sušení a jiné způsoby konzervace také nemusí být špatnou volbou, ale kvůli zlepšení trvanlivosti a chuti se často přidává hodně cukru, soli a přídatných látek.

FOTO: Jídlo sebou, prosím

Jídlo sebou, prosím - burgerJídlo sebou, prosím - box foodJídlo sebou, prosím - nudleJídlo sebou, prosím - burgerJídlo sebou, prosím - nudle
Další fotky
Jídlo sebou, prosím - nudle

 

 

Včera, 17:30
Mašinérie Hitlerovy Třetí říše by nemohla vzniknout, existovat a rozvíjet se bez systému a řádu,...
Včera, 16:00
Každého potká v životě bolest a smutek. Přestože se jedná o normální, zdravé emoce, vyžívat...
Včera, 14:00
Komerční článek
Při přechodu na DVB-T2 je vhodné zohlednit několik kritérií, která mají pro každého jinou prioritu....
Včera, 14:00
Velké Karlovice nabízejí spoustu zážitků, navíc leží v krásné přírodě Javorníků a Vsetínských Beskyd.
Včera, 11:30
Přitom na to měla plné právo. Marie Alexandrovna Romanovová, jediná dcera ruského cara Alexandra II., se...
Včera, 10:00
25. srpna 1845 se narodil v Mnichově Maxmiliánu bavorskému a jeho ženě Marii syn, jenž...
Včera, 08:00
Jezdit do Paříže za učením je už stopadesátiletou tradicí českých výtvarníků. Žádný jiný ale tak...
16.10.2019
Moani Lunga postoupil vpřed. Popadl z otrokářových rukou naběračku, vnořil ji do nádoby, vyňal ji...
16.10.2019
Enver Halil Hodža (albánsky Enver Hoxha, 16. října 1908 – 11. dubna 1985) pocházel ze zámožné muslimské rodiny a od svého strýce...
16.10.2019
Hrdina od Zborova, jeden z nejvlivnějších českých důstojníků za druhé světové války, divizní generál. Hned...
16.10.2019
Zámek Brandýs nad Labem patří k významným renesančním památkám. Původně se jednalo o gotický hrad...
Reklama