1℃
Dnes je 7. prosinec , svátek má Benjamín

I sýry patří na vánoční stůl. Jak je párovat s vínem, aby byl gurmánský zážitek dokonalý

Společným jmenovatelem snoubení sýrů a vín je jejich častá podobnost v chuti a aroma. Ale někdy může jít naopak o kontrast chutí.

Třeba kombinace výrazně pikantního modrého sýra se sladkým dezertním nebo s ledovým či slámovým vínem je skvělá volba.

Someliéři rádi párují vína a sýry. Obvykle k jemným a méně výrazným sýrům podávají lehká a zpravidla bílá vína. Naopak pokud je sýr vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantní, i víno by mělo být silnější chuti a převážně červené.

Dělená strava: Dieta nebo životní styl?

Při párování vína a sýrů obecně platí, že čím bohatší je celkový buket sýra, tím by mělo být také plnější a robustnější servírované víno.
K sýrům se především hodí bílá vína. Bílé chuťově plné odrůdy totiž harmonují obvykle s mnoha sýrovými druhy. Doporučují se odrůdy s jemnou kyselinkou s nepříliš vysokým obsahem alkoholu a především nízkým obsahem taninu. Sušší vína a svěží růžová vína se dobře hodí k čerstvým a měkkým sýrům, například z kozího mléka.

Kokos, mandle, mák nebo konopí? Domácí rostlinné nemléko za pár minut

Při volbě červených vín vybírejte spíše lehká vína s ovocným podtónem. Chuťově těžší vína s výraznější tříslovinou se podávají spíše k výrazně aromatickým sýrům. K dezertním, ledovým a slámovým vínům vždy hledejte chuťový kontrast, kterým jsou například sýry s modrou plísní uvnitř hmoty.

I při snoubení sýrů a vína platí zásada, aby podávané sýry a vína byly vždy správně vytemperované. U čerstvých sýrů by se měla teplota pohybovat mezi 15 – 17 °C, zralejší sýry by měly mít teplotu pokojovou okolo 20 °C. Bílá vína by měla být vždy vychlazená a červená vína by měla být temperovaná na teplotu 15 – 18 °C.

 

Před 4 minutami
V Londýně byla tehdy hluboká noc a spánek britského premiéra Churchilla jistě nebyl klidný. Invaze...
Před 49 minutami
Vášnivá diskuse se v Jazzové sekci při další z řady Valdštejnských besed, organizovaných spolkem Šance...
Před 1 hodinou
Komerční článek
Při přechodu na DVB-T2 je vhodné zohlednit několik kritérií, která mají pro každého jinou prioritu....
Před 1 hodinou
Jeho jméno, Jan Blažej Santini Aichel, pro nás neznamená jenom naprosto unikátní architekturu, ale také...
Před 3 hodinami
Největší vánoční výzvou je poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví. Příjemně máslová vůně linoucí...
Včera, 21:40
Hidžáb se smí ve škole nosit. S takovým verdiktem přišel Nejvyšší soud, kam se odvolala...
Včera, 18:30
Slavnou obsáhlou příručku o čarodějnicích, nutnosti boje proti nim a způsobech, jak tento boj svádět...
Včera, 17:00
Nezbedný bakalář a skupinka rozjívených žáčků, od těch nejmenších, až po ty na prahu dospělosti....
Včera, 15:00
Je autorem ilustrací k pohádkám - pod zřejmým vlivem svého učitele Hanuše Schwaigera. Dnešní doba...
Včera, 12:30
Sám sebe považoval za Spasitele, čili Mesiáše, příznivci jeho učení zakládali komunity jevící znaky sektářství....
Včera, 11:00
Koráli i medúzy patří do skupiny žahavců. Na rozdíl od přisedle žijících korálů se však...
Reklama