20℃
Dnes je 22. duben , svátek má Evženie

Jak na velikonočního beránka. Rady od profesionální valašské cukrářky

Pokud se ve vaší rodině recept, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky.

Reklama

„Zjistila jsem, že nejvhodnějším dnem pro pečení je středa. Pokud se tímto doporučením budete řídit, vydrží vám beránek vláčný a chutný až do Velikonočního pondělí,“ prozrazuje svůj první tip Pavla Stoklasová. Hned ovšem také zdůrazňuje, že alfou a omegou úspěchu jsou kvalitní suroviny a také perfektně vymazaná a vysypaná forma.

Pavla Stoklasová používá keramickou formu, kterou vymazává Herou a vysypává hrubou moukou. „Nepoužívám horkovzdušnou troubu, ale peču v klasické s ohřevem shora i zespodu, a to asi hodinu na 155 °C,“ dodává pekařka a cukrářka v jednom a připomíná starou osvědčenou radu: nespěchejte s vyklápěním beránka a z formy ho osvoboďte až ve chvíli, kdy bude zcela vychladlý, jen tak se vám nepoláme.

V těžké nemoci si přála zemřít. Na štěstí pro nás Magdalena přežila a můžeme se těšit jejím skvělým receptům

Tři osvědčené tipy, aby se beránek povedl

  1. Nepodceňujte prosátí mouky před samotnou přípravou těsta, zbavíte ji tak hrudek a bude jemnější a kypřejší.
  2. Na polevu vyberte tu nejkvalitnější čokoládu s nejvyšším podílem kakaa, dodá moučníku nejlepší chuť.
  3. Ořechy nasekejte těsně před přípravou těsta, díky tomu zůstane beránek dlouho voňavý.

Tajný recept na gumové medvídky podomácku. Jsou ještě lepší než kupované

Recept na velikonočního beránka

Suroviny pro přípravu těsta: 250 g cukru krystal, 300 g polohrubé mouky, 5 vajec, 50 ml oleje, 40 g rozinek, 40 g vlašských ořechů, 40 g hořké čokolády, 1 citron, 20 g prášku do pečiva, 50 ml vlažné vody

Na vymazání a vysypání formy: 50 g Hery, 50 g polohrubé mouky

Na polevu: 500 g fondánu, 1 bílek, šťáva z 1 citronu

Postup
Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr a společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme, a na závěr přidáme vlažnou vodu. Poté bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny a mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.

Všechno spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně kuchyňským robotem. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 až 60 minut na 155 °C.
Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.

Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku. Hotového beránka můžeme přelít čokoládovou polevou nebo fondánem.

Skořice prospívá mozku a zlepšuje paměť, tvrdí vědci. Nasypte si ji do kávy

 

Před 22 minutami
Od vynálezu prvního automobilu na konci 19. století přišly na svět miliony modelů aut od...
Před 2 hodinami
Nepohodlné knihy a mocní tohoto světa. Oheň a voda. Věčný svár, od úsvitu věků. Nerovný...
Dnes, 11:30
Jestli často sedíte při práci, možná právě tohle může za vaše úzkostné stavy. Tak zní...
Dnes, 10:00
Letos by oslavil víc jak 300. Narozeniny, ale příklad si z něj můžeme brát dodnes....
Dnes, 08:00
První smutné jaro, první světové války. Blátivé, deštivé, studené. Nekonečné týdny čekání v zákopech. Ve...
Včera, 17:30
Milenky mocných byly vždy vděčným tématem klepů prostého lidu. Králové a císařové tím sestupovali ze...
Včera, 16:00
Těšil se dokonce i přízni carského dvora, přesto měl smůlu. Jeho vynálezy mohly ulehčit práci...
Včera, 14:00
Podle průzkumu NMS Market Research jsou ženy připraveny hůře, než muži. I celkově ale velmi...
Včera, 11:30
Alkohol s energeťákem je oblíbeným nápojem mladých. Ale co je na něm tak fascinuje?! Experti...
Včera, 10:00
Oficiálně byl znám jako François Duvalier, prezident Haiti. Narodil se 14. dubna 1907 a v...
Reklama