-9℃
Dnes je 22. leden , svátek má Slavomír

Jídlo dělníků slaví sto třicet let. Z masové placky v housce se stal světový fenomén

Hamburger známe jako sendvič, skrývající grilovanou placku mletého masa a nějakou tu zeleninu, majonézu a někdy karamelizovanou cibulku. Je-li tam sýr, říkáme mu cheeseburger. Nejčastěji bývá servírován v provozovnách rychlého občerstvení a postupně proniknul i do restaurací. Není ale nad poctivý burger, který si připravíme sami a prostě na sobě nešetříme.

Reklama

Tento pokrm se rychle rozšířil i v New Yorku. Na přelomu dvacátého století, byly burgery sice považovány za méněcenné jídlo, ale těšily se velké oblibě mezi dělníky, kteří si je často vychutnávali v jídelnách postavených blízko továren. Rozmachu pak výrazně pomohl rapidní nástup automobilové dopravy. Mnoho řidičů si začalo zvykat na rychlé jídlo, které si mohli vzít s sebou do auta.

Hamburgery se staly populární položkou v nabídce restaurací u silnic a v obchodech se sodou, kde často nabízeli i mléčné koktejly nebo hranolky. Křivka oblíbenosti téhle novinky stoupala vzhůru, rozvoj trochu zbrzdilo období druhé světové války, kdy byl nedostatek potravin a masa.

FOTO: 130 let hamburgeru

130 let hamburgeru - ham_1130 let hamburgeru - ham_2130 let hamburgeru - ham_3130 let hamburgeru - ham_4130 let hamburgeru - 23960984_318771398602033_1551135696_o

Pak vstoupili na scénu nejslavnější bratři v průmyslu – bratři McDonaldovi, kteří si ve čtyřicátých letech otevřeli v Kalifornii Burger Bar Drive-In v San Bernardinu. Jejich nápad s okénkem, z něhož obsluha podává hamburgery řidičům a jejich spolujezdcům, byl geniální a brzy se vyplatil. Koncem padesátých let už měla dvojice na kontě více než sto milionů prodaných sendvičů. To je samozřejmě mizivé číslo v porovnání s dneškem, kdy řetězec prodá sedmdesát pět hamburgerů každou vteřinu. Všichni oblíbené provozovny známe.

Hranolky, pizza nebo hamburger. Proč tolik milujeme nezdravá jídla?

Tenhle balíček plný překvapení jedni vzývají, jiní odsuzují. Zůstaňme ale doma a pojďme si připravit svůj vlastní. Pro ilustraci zkusme Americkou klasiku. Základem je houska. Ty se samozřejmě dají koupit v libovolném supermarketu nebo pekařství. Pokud máme ale raději všechno domácí, můžeme si je upéct.

Jak na to? Potřebujeme:

40 g droždí
2 lžičky cukru
2 lžíce másla
700 g hladké mouky
1 lžička soli
200 ml mléka
200 ml horké vody
+ jedno vejce na potření a na dozdobení sezamová semínka

Na náplň do upečené žemle potřebujeme toto:  

600 g mletého masa (osolíme a opepříme a vytvarujte čtyři placky)
60 ml kečupu
60 ml majonézy
Sýr cheddar
Cibule
Sůl
Pepř
4 hamburgerové bulky
1 lžíce slunečnicového oleje
4 plátky okurky (nakládané nebo salátové)
Rajče
Listy salátu

Nevtipnější hádanky pro chmurné chvíle. Víte, jak vypadá ruský hamburger?

Půlky rozříznutých bulek nasucho opražíme na pánvi. Potřeme kečupem a majonézou. Cibulku zlehka orestujeme na pánvi a umístíme ji na spodní housku. Na ni položíme maso, sýr a pak navrstvíme rajče, okurku a list salátu. Přiklopíme a hotovo. Poznámka: Masové placičky mají být vysoké asi centimetr a průměrem odpovídají žemli, do které budou vloženy. Aby zůstaly šťavnaté, opékají se po jedné straně prudce a pak se otočí, aby se nevysušily. Maso vlastně nemá být na povrchu křupavě osmažené, ale jen lehce na povrchu opečené.

A kuriozita závěrem: Zní to neuvěřitelně, ale největší hamburger byl vytvořen v roce 1982 a vážil více než 1632 kilogramů. Na ochutnávku tehdy přišlo téměř 10 000 lidí.

Průměrný Američan sní tři hamburgery týdně. A jak jsme na tom my?

 

 

Včera, 19:00
Čechoslováci v gulagu, Všechno bude, Planeta Česko, King Skate – tyto a další snímky dosáhly...
Včera, 17:30
Velkým překvapením pořadu „Hovory W s hosty“ se letos 13. ledna v pražském divadle Karla...
Včera, 16:00
Narodila se roku 291 a pocházela z bohaté římské rodiny a vynikala neobyčejnou krásou. Musela...
Včera, 14:00
Trápíme nebo pyšníme se tímto důležitým kouskem prádla už pár tisíc let. Může jít o...
Včera, 11:30
Kdo si dává jablko na závěr dne, ten rozhodně dobře dělá. Jablíčko je totiž hotový...
Včera, 10:00
Rasputin se narodil v malé ruské vesnici 21. ledna 1869 a ovlivnil dějiny 20. století...
Včera, 08:41
Bacha, revizor jde! Těch, kdo by se zadrženým dechem takto reagovali kvůli jízdě bez platného...
Včera, 08:00
Vnímáte, jak se čas stále zrychluje? Když jste byli dětmi, čas vám plynul mnohem pomaleji...
20.1.2019
Prvoligové týmy pokračují v přípravě na první kolo FORTUNA:LIGY, jež je už jen dva týdny...
20.1.2019
Sv. Fabián se narodil kolem roku 200, úřad zastával v letech 236 až 250 a...
Reklama