Hygienici si posvítili na orientální restaurace, rozdali pokuty za čtvrt milionu

Pražští hygienici se zaměřili na kontrolu 144 cizokrajných kuchyní. Ve zhruba jedné třetině z nich zjistili pochybení, za která udělili 39 pokut v celkové výši 269 tisíc korun a pět napomenutí. Jedna z kontrolovaných provozoven musela být ihned uzavřena. 

Cílem rozsáhlé kontrolní akce bylo ověřit podmínky pro bezpečnou výrobu a podávání pokrmů v provozovnách s cizokrajnou kuchyní, které poskytují stravovací služby. V hledáčku pražských hygieniků se tak ocitly provozovny asijské, čínské, thajské, vietnamské, indické, japonské, libanonské, turecké, balkánské, arabské, korejské, mexické, řecké a italské.

„Sledovali jsme zajištění skladování, dodržování skladovacích podmínek a teplotního řetězce u surovin, rozpracovaných pokrmů, polotovarů a hotových pokrmů, dále ochranu potravin před kontaminací, podmínky tepelného opracování a teplotu hotových výrobků, úroveň a dodržování provozní a osobní hygieny,“ přibližuje průběh kontrol Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví.

„Nevynechali jsme ani kontroly zajištění sledovatelnosti, dodržování dat použitelnosti a minimální trvanlivosti, dodržování technologického postupu,“ doplňuje Svrčinová.

Za účelem mikrobiologického rozboru pražští hygienici ve vybraných 35 provozovnách odebrali celkem 70 vzorků potravin a pokrmů. Jednalo se například o následující jídla: sushi s lososem, sushi s tuňákem, sushi s krevetou, krevetové curry, kuřecí kebab, kuře na kari, kuřecí kung pao, shish taouk, takos s kuřecím masem nebo pokrm z jehněčího masa.

„Mikrobiologické rozbory jsme konkrétně zacílili na zjištění eventuální přítomnosti patogenů Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Salmonella, koagulázopozitivní stafylokoky a na přítomnost virů – norovirů. Laboratorní vyšetření všech odebraných vzorků výskyt uvedených bakterií a virů neprokázala, všechny vzorky splnily mikrobiologická kritéria pro potraviny,“ informuje ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Zdeňka Shumová.

„Zjištěné nedostatky se týkaly především nedostatečné provozní hygieny, nevhodného skladování potravin, křížení při skladování potravin a při přípravě a manipulaci se surovinami a hotovými pokrmy, nedostatečného značení polotovarů, nevhodná manipulace s odpadem,“říká Svrčinová.

Pražská hygiena ve své dozorové gesci eviduje 216 provozoven s cizokrajnou kuchyní. V průběhu kontrolní akce zkontrolovala 144 provozoven, tedy 66 procent z celkového počtu.

Adam Zábranský (Piráti): Zdanění prázdných bytů nikdy nenavrhneme

Včera, 08:22
Na výstavě Mince doby lucemburské měli návštěvníci jedinečnou příležitost vidět unikátní numismatický soubor. Skutečnou třešničkou...
17.2.2020
Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nevěří informacím o rozkrádání v krajské správě a údržbě...
17.2.2020
Městská část Praha 22 v letošním roce uspořádá čtyři jednodenní autokarové výlety pro seniory starší...
15.2.2020
Desítky let nevyužitý pozemek v Říčanech u Prahy, kde měla původně stát věznice, našel využití....
15.2.2020
Železnici v hlavním městě loni využilo 161.495 cestujících za jeden pracovní den. Předloni to bylo...
14.2.2020
Nezaměstnanost ve středních Čechách v lednu vzrostla o 0,2 procentního bodu na 2,6 procenta. Úřady...
13.2.2020
Ve středních Čechách se sčítají škody. Silný nárazový vítr především lámal stromy. Nápory větrné bouře...
11.2.2020
Hlavní město samo pořídí asi 930 přístřešků pro zastávky MHD. V současnosti mobiliář vlastní a...
10.2.2020
Hasiči ve Středočeském kraji vyjížděli od nedělních 22:00 do dnešních 8:00 zhruba ke 350 událostem...
9.2.2020
Hlavní město vykoupí v Písnici pozemek nutný pro stavbu trasy metra D. Za parcelu o...
Reklama