15℃
Dnes je 19. říjen , svátek má Michaela

Hygienici si posvítili na orientální restaurace, rozdali pokuty za čtvrt milionu

Pražští hygienici se zaměřili na kontrolu 144 cizokrajných kuchyní. Ve zhruba jedné třetině z nich zjistili pochybení, za která udělili 39 pokut v celkové výši 269 tisíc korun a pět napomenutí. Jedna z kontrolovaných provozoven musela být ihned uzavřena. 

Reklama

Cílem rozsáhlé kontrolní akce bylo ověřit podmínky pro bezpečnou výrobu a podávání pokrmů v provozovnách s cizokrajnou kuchyní, které poskytují stravovací služby. V hledáčku pražských hygieniků se tak ocitly provozovny asijské, čínské, thajské, vietnamské, indické, japonské, libanonské, turecké, balkánské, arabské, korejské, mexické, řecké a italské.

„Sledovali jsme zajištění skladování, dodržování skladovacích podmínek a teplotního řetězce u surovin, rozpracovaných pokrmů, polotovarů a hotových pokrmů, dále ochranu potravin před kontaminací, podmínky tepelného opracování a teplotu hotových výrobků, úroveň a dodržování provozní a osobní hygieny,“ přibližuje průběh kontrol Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví.

„Nevynechali jsme ani kontroly zajištění sledovatelnosti, dodržování dat použitelnosti a minimální trvanlivosti, dodržování technologického postupu,“ doplňuje Svrčinová.

Za účelem mikrobiologického rozboru pražští hygienici ve vybraných 35 provozovnách odebrali celkem 70 vzorků potravin a pokrmů. Jednalo se například o následující jídla: sushi s lososem, sushi s tuňákem, sushi s krevetou, krevetové curry, kuřecí kebab, kuře na kari, kuřecí kung pao, shish taouk, takos s kuřecím masem nebo pokrm z jehněčího masa.

„Mikrobiologické rozbory jsme konkrétně zacílili na zjištění eventuální přítomnosti patogenů Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Salmonella, koagulázopozitivní stafylokoky a na přítomnost virů – norovirů. Laboratorní vyšetření všech odebraných vzorků výskyt uvedených bakterií a virů neprokázala, všechny vzorky splnily mikrobiologická kritéria pro potraviny,“ informuje ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Zdeňka Shumová.

„Zjištěné nedostatky se týkaly především nedostatečné provozní hygieny, nevhodného skladování potravin, křížení při skladování potravin a při přípravě a manipulaci se surovinami a hotovými pokrmy, nedostatečného značení polotovarů, nevhodná manipulace s odpadem,“říká Svrčinová.

Pražská hygiena ve své dozorové gesci eviduje 216 provozoven s cizokrajnou kuchyní. V průběhu kontrolní akce zkontrolovala 144 provozoven, tedy 66 procent z celkového počtu.

Adam Zábranský (Piráti): Zdanění prázdných bytů nikdy nenavrhneme

17.10.2019
Během jediného večera navštívilo laserová centra HiLASE a ELI Beamlines téměř pět stovek zájemců. Přilákala...
16.10.2019
Radnice Prahy 22 vyčlenila jeden milion korun z rozpočtu. Rozhodovat o tom, nač budou peníze...
15.10.2019
Komerční článek
Při přechodu na DVB-T2 je vhodné zohlednit několik kritérií, která mají pro každého jinou prioritu....
15.10.2019
Senioři z Domova v Jílovém u Prahy už vědí, jaké jsou triky šmejdů, kteří se...
14.10.2019
Říčany se připojily ke zhruba 500 obcí, které zakázaly na svém území provozování hazardních her....
14.10.2019
Provoz na dálnici D1 po nedělní tragické hromadné nehodě na Benešovsku by měl být ve...
13.10.2019
Pražský magistrát vyčlenil 38 bytů pro rodiny s dětmi, které nyní bydlí v ubytovnách. Přes...
10.10.2019
Deset dní po skonu zpěváka Karla Gotta se budou moci s výraznou postavou tuzemské populární...
10.10.2019
V pátek 11. října 2019 proběhne na pražském Žofíně rozloučení s Karlem Gottem. Odhaduje se,...
7.10.2019
Pražský magistrát si nechá vypracovat projekt na stavbu Hostivařské spojky na východním okraji hlavního města....
5.10.2019
Jesenické zastupitelstvo rozhodlo o nákupu několika pozemků s cenou přesahující 35 milionů korun, bez znaleckých...
Reklama