Hygienici si posvítili na orientální restaurace, rozdali pokuty za čtvrt milionu

Pražští hygienici se zaměřili na kontrolu 144 cizokrajných kuchyní. Ve zhruba jedné třetině z nich zjistili pochybení, za která udělili 39 pokut v celkové výši 269 tisíc korun a pět napomenutí. Jedna z kontrolovaných provozoven musela být ihned uzavřena. 

Cílem rozsáhlé kontrolní akce bylo ověřit podmínky pro bezpečnou výrobu a podávání pokrmů v provozovnách s cizokrajnou kuchyní, které poskytují stravovací služby. V hledáčku pražských hygieniků se tak ocitly provozovny asijské, čínské, thajské, vietnamské, indické, japonské, libanonské, turecké, balkánské, arabské, korejské, mexické, řecké a italské.

„Sledovali jsme zajištění skladování, dodržování skladovacích podmínek a teplotního řetězce u surovin, rozpracovaných pokrmů, polotovarů a hotových pokrmů, dále ochranu potravin před kontaminací, podmínky tepelného opracování a teplotu hotových výrobků, úroveň a dodržování provozní a osobní hygieny,“ přibližuje průběh kontrol Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví.

„Nevynechali jsme ani kontroly zajištění sledovatelnosti, dodržování dat použitelnosti a minimální trvanlivosti, dodržování technologického postupu,“ doplňuje Svrčinová.

Za účelem mikrobiologického rozboru pražští hygienici ve vybraných 35 provozovnách odebrali celkem 70 vzorků potravin a pokrmů. Jednalo se například o následující jídla: sushi s lososem, sushi s tuňákem, sushi s krevetou, krevetové curry, kuřecí kebab, kuře na kari, kuřecí kung pao, shish taouk, takos s kuřecím masem nebo pokrm z jehněčího masa.

„Mikrobiologické rozbory jsme konkrétně zacílili na zjištění eventuální přítomnosti patogenů Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Salmonella, koagulázopozitivní stafylokoky a na přítomnost virů – norovirů. Laboratorní vyšetření všech odebraných vzorků výskyt uvedených bakterií a virů neprokázala, všechny vzorky splnily mikrobiologická kritéria pro potraviny,“ informuje ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Zdeňka Shumová.

„Zjištěné nedostatky se týkaly především nedostatečné provozní hygieny, nevhodného skladování potravin, křížení při skladování potravin a při přípravě a manipulaci se surovinami a hotovými pokrmy, nedostatečného značení polotovarů, nevhodná manipulace s odpadem,“říká Svrčinová.

Pražská hygiena ve své dozorové gesci eviduje 216 provozoven s cizokrajnou kuchyní. V průběhu kontrolní akce zkontrolovala 144 provozoven, tedy 66 procent z celkového počtu.

Adam Zábranský (Piráti): Zdanění prázdných bytů nikdy nenavrhneme

25.9.2020
Když bylo koncem srpna jasné, že od září pojede městská doprava v Praze omezeně, někteří...
22.9.2020
Hlasování o podpoře říčanských projektů z participativního rozpočtu, bude už v první polovině října. Lidé...
21.9.2020
Komerční článek
V tomto roce se soutěž i nominace dostaly do úplně nového kontextu. Možná teď nemáte chuť „bojovat“...
21.9.2020
Podchod pod kolejemi železniční tratě Praha-Benešov v Říčanech u Prahy, bude nejspíše po 13 letech konečně...
19.9.2020
Čtyřicítku sdílených kol si v Říčanech za tři měsíce půjčili lidé 2,5 tisíckrát. Pilotní projekt město...
18.9.2020
Policisté z obvodního oddělení v Jílovém u Prahy pátrají po totožnosti neznámého muže v souvislosti...
17.9.2020
Stavba nového vodovodního řadu je plánována od září 2020 do března 2021, oznámil to Tomáš...
16.9.2020
Začátkem září vyhořela klubovna skautského střediska Lípa Říčany. Klubovnu se ani přes zásah hasičů nepodařilo...
16.9.2020
Od září 2020 jezdí pražská MHD v omezeném provozu. Z vedení města i ROPIDu zaznívá,...
15.9.2020
Na osmdesátku předškoláků čekala 1. září v dolnobřežanské ulici K Hradišťátku nová školka. Radnice v ní připravila tři...
15.9.2020
Za prvních šest měsíců způsobily přírodní živly z celého území Česka nejvyšší škody ve Středočeském kraji....
Reklama