Každé ráno vítají slunce. Slunečnice pro zdraví

6.9.2020
Jiřina Pouzarová

Milujeme jejich žluté hlavy, jež bývají natočeny směrem k východu, aby hned ráno přivítaly slunce. Za ním se celý den otáčejí jen nerozvitá poupata. Pěstování slunečnic je snadné, stačí jim najít teplé závětří a rostou samy. Jsou ale mnohem víc než jen pastva pro oči, díky nim můžeme mít pevné zdraví.

Vitaminová bomba

Slunečnice přicestovala do Evropy zřejmě někdy v 16. století z Ameriky. Vedou se spory o tom, kdy byly poprvé pěstovány a domestikovány. První známý příklad plně domestikované slunečnice byl nalezen v Hayes ve státě Nennessee a datuje se do let 2300 př. n. l.

Jsou předurčeny k tomu, aby žily dlouhá léta na stejném stanovišti. Podmanivý svět trvalek

Indiánské kmeny slunečnici využívaly hlavně jako obživu. V té době nevěděly, co všechno tato rostlina obsahuje, ale chutnala jim a sytila je. Staří Inkové používali slunečnici jako vypodobení svého boha slunce. Evropanům se líbila i jako dekorativní květina, ale z jejích semen začali také lisovat olej. Slunečnice se rozšířila po světě, v Rusku nebo na Balkánském poloostrově si bez ní nedovedou představit život a slunečnicová semínka tam jedí jako pamlsek.

Časem se zjistilo, co všechno slunečnice obsahuje. Slunečnicová semínka jsou cenným zdrojem hořčíku, draslíku, manganu, selenu, cenných uhlovodanů, ale i vitaminů řady B nebo vitaminu E. Vyloupaná semínka můžete jíst jen tak nebo je přidávat do kaší, cereálií, pudinků, koláčů, salátů a podobně. Ti, jimž nedělají dobře drobné kousky, například žlučníkáři, si z nich mohou pomlít pastu. Ze semínek se někdy vyrábí i alternativa k arašídovému máslu. Velmi cenný je i slunečnicový olej, který je z kuchyně bohužel trochu vytlačován módním olivovým olejem.

Nejbohatší přírodní zdroj mononenasycených kyselin. Olivový olej, recept na dlouhověkost

Mlsání k televizi

Místo bonbonů nebo chipsů si připravte něco zdravějšího. Smíchejte kvalitní rozinky nebo nesířené sušené ovoce spolu s ořechy, mandlemi a slunečnicovými semínky. Připravujte si vždy čerstvou směs, abyste se vyvarovali plísní. Každý den můžeme mít jinou chuťovou variantu, vždy si ale dejte slunečnici.

Topinambury

Druhem slunečnice je i topinambur. Květy má menší, ale i on se dobře a snadno pěstuje a rychle se rozrůstá. Jeho podzemní hlízy jsou vynikající potravinou, i proto se topinamburům říká židovské brambory. Obsahují vlákninu, celou řadu prvků důležitých pro zdraví, kupříkladu křemík, železo nebo draslík, ale i inulin, který prospívá střevům a organismu při diabetu. Je to nízkokalorická „zelenina“, která se dá vařit, zapékat, lehce smažit jako hranolky nebo přidávat do polévek. Někdo je ovšem jí syrové.

Špendlíky, myrobalány či mirabelky. Zapomenuté, ale chutné ovoce



Nepřehlédněte