Houby ano, ale opravdu ne všechny

Bohužel, ne všichni z hubchtivých se drží pravidla, že zásadně sbírám jen to, co znám. A tak každou houbařskou sezónu vyjíždějí středočeští záchranáři ještě navíc k otravám houbami.

Otrava houbami může mít řadu příznaků, které především závisí na množství a druhu hub, které jsme požili, a na celkovém zdravotním stavu otráveného houbaře. Otrava se může projevovat zvracením, křečemi, dušností a třesem. A vzhledem k tomu, že při potížích začne klesat krevní tlak, hrozí selhání základních životních funkcí.

„V případě podezření, že jste snědli nesprávné houby, je nutné vyvolat zvracení, pokusit se zintenzivnit vyprazdňování střev podáním projímadel a užít větší dávku živočišného uhlí. Uhlí na sebe dokáže navázat škodlivé látky a je tedy naděje, že zmírní jejich vstřebávání do těla. Hodně pijte kvůli proplachování ledvin a vyplavování toxických látek z organismu. Zároveň tím předejdete dehydrataci při častém zvracení a průjmu, které mohou otravu provázet. Rozhodně se vyhněte konzumaci mléka a alkoholu, které mají dle mýtu při otravě pomoci, protože byste jimi zbytečně zatížili už tak zkoušený zažívací trakt. Pijte vodu nebo čaj,“ radí Petra Effenbergerová, tisková mluvčí ZZS Středočeského kraje.

V rámci první pomoci otrávenému člověku je jednak důležité zavolání tísňovou linku 155, nebo co nejrychlejší doprava do nemocnice. „Zajistěte vzorky hub nebo požitého jídla. Pokud ho již nemáte, stačí vzorek zvracení nebo i stolice, z nichž se pak dá zjistit zdroj otravy a druh toxinu,“ připomíná ještě tisková mluvčí.

Houby však nemusí být jen z řad jedovatých, aby pořádně potrápily příležitostného houbaře. Pokud člověk nezná zásady skladování hub a nechá je zapařit třeba v igelitovém pytlíku, nebo ve vyhřátém autě, projeví se obvykle po požití obdobné příznaky jako při otravě, tedy nechutenství, zvracení, bolesti břicha a průjem. Zdravotníci takovému stavu říkají nepravá otrava.

„Otrava pravá nastává po požití skutečně jedovatých druhů hub účinkováním mykotoxinů. Nejzákeřnější jsou ty, u kterých dlouho trvá, než se začnou projevovat příznaky otravy, i několik hodin po požití. Jed při nich napadá játra a ledviny. Dochází také k metabolickému rozvratu činnosti organismu. Ve chvíli, kdy se objeví úporné průjmy, bolesti hlavy, sucho v ústech, zástava močení, zežloutnutí kůže, bývá stav postiženého člověka vážný,“ pokračuje Petra Effenbergerová.

Zdroj: ZZS Středočeského kraje

káva

Už nikdy nemusíte vyhazovat kávový lógr. Vypěstujte si na něm výborné čerstvé houby

Včera, 12:01
V první třetině roku 1943 pracovala Olga Ivanovna Kamínková nejprve s partyzány jako průzkumnice a...
22.1.2020
Zaměstnanci Památníku Lidice dnes protestovali proti odchodu ředitelky Martiny Lehmannové. Lehmannová rezignovala v úterý v...
22.1.2020
Tříkrálová sbírka na pomoc potřebným začala v pondělí 6. ledna odpoledne slavnostním průvodem tří králů,...
18.1.2020
Středočeský kraj zřídí fond na podporu sázení stromů. Cílem je zapojit obce do řešení problému...
18.1.2020
Pacient ve slánské nemocnici napadl v noci na čtvrtek personál, pracovník ochranky jej postřelil do...
18.1.2020
„Sedmdesátka na krku, to jsou již požehnaná léta! Ale pražského primátora opravdu netíží, zvláště když...
16.1.2020
Kladno postupně upravuje zeleň v místě zvaném Bukovka poblíž centra, počítá i s obnovou sadu....
15.1.2020
Středočeští záchranáři dostanou nové pracovní oblečení, nákup schválila krajská rada. Hejtmanství vyhlásí veřejnou zakázku, její...
15.1.2020
Český klub turistů obnoví turistické značky i cykloznačky ve Středočeském kraji. Hejtmanství přispěje 600.000 korun...
14.1.2020
Kvůli opravě vodovodu může v Kladně a okolí od února do května místy klesat tlak...
Reklama