Houby ano, ale opravdu ne všechny

Bohužel, ne všichni z hubchtivých se drží pravidla, že zásadně sbírám jen to, co znám. A tak každou houbařskou sezónu vyjíždějí středočeští záchranáři ještě navíc k otravám houbami.

Otrava houbami může mít řadu příznaků, které především závisí na množství a druhu hub, které jsme požili, a na celkovém zdravotním stavu otráveného houbaře. Otrava se může projevovat zvracením, křečemi, dušností a třesem. A vzhledem k tomu, že při potížích začne klesat krevní tlak, hrozí selhání základních životních funkcí.

„V případě podezření, že jste snědli nesprávné houby, je nutné vyvolat zvracení, pokusit se zintenzivnit vyprazdňování střev podáním projímadel a užít větší dávku živočišného uhlí. Uhlí na sebe dokáže navázat škodlivé látky a je tedy naděje, že zmírní jejich vstřebávání do těla. Hodně pijte kvůli proplachování ledvin a vyplavování toxických látek z organismu. Zároveň tím předejdete dehydrataci při častém zvracení a průjmu, které mohou otravu provázet. Rozhodně se vyhněte konzumaci mléka a alkoholu, které mají dle mýtu při otravě pomoci, protože byste jimi zbytečně zatížili už tak zkoušený zažívací trakt. Pijte vodu nebo čaj,“ radí Petra Effenbergerová, tisková mluvčí ZZS Středočeského kraje.

V rámci první pomoci otrávenému člověku je jednak důležité zavolání tísňovou linku 155, nebo co nejrychlejší doprava do nemocnice. „Zajistěte vzorky hub nebo požitého jídla. Pokud ho již nemáte, stačí vzorek zvracení nebo i stolice, z nichž se pak dá zjistit zdroj otravy a druh toxinu,“ připomíná ještě tisková mluvčí.

Houby však nemusí být jen z řad jedovatých, aby pořádně potrápily příležitostného houbaře. Pokud člověk nezná zásady skladování hub a nechá je zapařit třeba v igelitovém pytlíku, nebo ve vyhřátém autě, projeví se obvykle po požití obdobné příznaky jako při otravě, tedy nechutenství, zvracení, bolesti břicha a průjem. Zdravotníci takovému stavu říkají nepravá otrava.

„Otrava pravá nastává po požití skutečně jedovatých druhů hub účinkováním mykotoxinů. Nejzákeřnější jsou ty, u kterých dlouho trvá, než se začnou projevovat příznaky otravy, i několik hodin po požití. Jed při nich napadá játra a ledviny. Dochází také k metabolickému rozvratu činnosti organismu. Ve chvíli, kdy se objeví úporné průjmy, bolesti hlavy, sucho v ústech, zástava močení, zežloutnutí kůže, bývá stav postiženého člověka vážný,“ pokračuje Petra Effenbergerová.

Zdroj: ZZS Středočeského kraje

káva

Už nikdy nemusíte vyhazovat kávový lógr. Vypěstujte si na něm výborné čerstvé houby

30.7.2020
Několik desítek členů oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Lidice, včetně přeživších lidických...
24.7.2020
Vědci z buštěhradského Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT vyvíjejí bytové větrací jednotky, které...
23.7.2020
Ukulele – to j pohoda. Nástroj trochu legrační, dobře naladění hudebníci, kteří sebou nemusí tahat...
22.7.2020
Vodárny obnovují čerpací stanici pitné vody Mělnická Vrutice. Jde o zásadní opravu po zhruba 50...
22.7.2020
Kladno nechá opravit silniční podjezd v části Kročehlavy, práce na obnově mají začít letos. Opěrné...
21.7.2020
Středočeští záchranáři letos mají už přes 200 výjezdů ke zraněným cyklistům, část úrazů je velmi...
18.7.2020
Již v loňském roce knihovna rozšířila otevírací dobu o jeden den v týdnu, aby vyšla vstříc zájmu...
17.7.2020
Ve středních Čechách přibylo kyberútoků tzv. vyděračským programem, kriminalisté jich od 5. května evidují 11....
17.7.2020
Stochov na Kladensku pokračuje v opravách a zateplování bytových domů. Využívá k tomu evropské dotace....
14.7.2020
Autobusy veřejné dopravy neprojedou Zákolany na Kladensku kvůli kovovým zábranám u křižovatky v centru. Zábrany...
Reklama