Křepelčí maso je delikatesa a je navíc velice zdravou potravinou

Další fotky

Máte rádi maso, a přitom máte pocit, že zanedbáváte svoje zdraví? Tak zkuste křepelčí maso. Třebaže byly křepelky v dávné minulosti oblíbenou pochoutkou bohatších, na jídelníčku figurovala křepelka i u obyčejných lidí. Křepelka polní totiž dříve náležela k početným druhům naší přírody, a tak byla lovena. Dnes je chráněna a na našich stolech se servíruje její příbuzná, křepelka japonská.

Naši původní, dnes vzácnou a ohroženou křepelku polní nahradily v kuchyni její příbuzné druhy, křepelka japonská a čínská. Křepelka japonská se těší stále větší oblibě nejen u konzumentů, ale i u chovatelů. Křepelčí maso tak seženeme u známého chovatele, dá se však i koupit i chlazené nebo mražené.

Křepelka je ideální při rekonvalescenci

A co je na křepelčím mase tak úžasného, tedy kromě toho, že je velice chutné? Křepelčí maso je totiž málo kalorické a díky tomu nezvyšuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje pak velké množství vitaminů, především skupiny B. Má spoustu selenu a železa a je velice vhodné pro děti a vůbec pro ty, kteří dbají na své zdraví. Maso je ideální při rekonvalescenci po nemocích.

Opomíjená, ale zdravá růžičková kapusta. Naučte se ji připravit podle našich receptů

Konzumace křepelčího masa se už z výše uvedených důvodů vyplatí a svoji výživovou hodnotou a vlastnostmi se dá přirovnat ke zvěřině. Maso je křehké a má krátká svalová vlákna. Třebaže si někdo řekne, že tak malý opeřenec nemůže mít skoro žádné maso, mýlí se. Křepelky mají mohutně vyvinutou svalovinu, a tak na svoji velikost překvapí množstvím masa z prsíček a stehen. Pochopitelně, že většina strávníků dokáže spořádat jednu křepelku naráz, a proto se často připravuje s nádivkou, nebo ji obalíme do anglické slaniny. Počítejte s tím, že do kilogramu budete tak potřebovat asi šest křepelek.

Pokud někdo nemusí kuřata pro jejich vcelku fádní chuť, křepelka ho svoji příjemnou chutí překvapí. Dá se připravovat na tisíce způsobů podobně jako jiná drůbež nebo zvěřina pernatá, tedy třeba bažant či orebice. Chutná i smažená v trojobalu. Pojďme si tedy představit recepty s křepelkou, které vás třeba zaujmou.

Chcete si prodloužit život? Dopřejte si více krůtího masa

Křepelka na bylinkách

Kvůli velikosti této drobné drůbeže vycházejte z toho, že pro dva strávníky potřebujete tak čtyři křepelky. Dále mějte po ruce několik stroužků česneku, asi čtyři cibule, oregano, tymián, rozmarýn, petrželku a bazalku. Pochopitelně nesmíme zapomenout na sůl, pepř, olej a cherry rajčata.

Očištěné a omyté křepelky řádně potřete bylinkami smíchanými se solí, pepřem a trochou oleje. Sušených bylinek od každého druhu bude stačit necelá kávová lžička. Takto obalené křepelky můžete dát na pár hodin uležet do chladničky, ale není to nutné. Maso osmahněte na pánvi na mírném ohni a přidejte nakrájenou cibuli na měsíčky a stroužky česneku nakrájené na větší kousky. Až cibulka a česnek chytnou zlatavou barvu, přidejte lžíci oleje, přidejte teplotu a smažte za stálého míchání asi 5 minut. Nakrájená cherry rajčata poskládejte na talíře, přizdobte bazalkou a přidejte maso. Jako přílohu můžete připravit šťouchané brambory.

Brambory, základ českého jídelníčku. Jaký typ je nejlepší na bramborový salát a jaký na kaši

Pečená křepelka na slanině

Na tento recept použijte čtyři křepelky, hladkou mouku, olivový olej, šalotku, asi 3 lžíce balzamikového octa, pancettu, tymián, jalovec, sůl, pepř a červené víno na podlití.

Křepelky očistěte, osolte, lehce poprašte moukou a opečte na oleji ze všech stran. Pak vložte maso do pekáče, podlijte balzamikem, křepelky zakryjte plátky pancetty, kolem nasypte pokrájenou šalotku, přidejte tymián, drcený pepř a trocha drceného jalovce a přikryjte poklicí. Poté zvolna pečte v troubě při teplotě 150 °C asi 3 hodiny. V polovině pečení křepelky otočte, maso polejte výpekem a přidejte trochu vína. Jakou přílohu zvolíte, je jen na vás.

FOTO: Křepelky

Křepelky - KřepelkaKřepelky - KřepelkaKřepelky - KřepelkaKřepelky - krepelkaKřepelky - Křepelka
Další fotky
Křepelky - KřepelkaKřepelky - KřepelkaKřepelky - KřepelkaKřepelky - KřepelkaKřepelky - chick-2393719_1280
Včera, 17:30
Jméno Sofia Villani Scicolone většině z nás nic neřekne. Není divu, italská herečka a modelka...
Včera, 16:00
Hněv patří podobně jako strach mezi základní lidské emoce. Lidem v dávných dobách pomáhal právě...
Včera, 15:11
„Obrazy Karla Černého jsou pro mne dramatem, zřetelně členěným ve tři jednání, ve tři citové...
Včera, 14:00
Kájovi Saudkovi, vlastním jménem Karel Saudek (1935 – 2015), bratru fotografa Jana Saudka se splnil...
Včera, 11:30
Mladý Ivan Blatný se rozhodl pro naprosto nesmiřitelný řez. Nechal za sebou kariéru i majetek,...
Včera, 10:39
Při pořízení tiskárny si člověk hned neuvědomí, jaké budou další náklady spojené s jejím provozem....
Včera, 10:00
Na lidském pláči se podílí méně mimických svalů, než na jeho úsměvu. Z toho logicky...
Včera, 08:00
Ovocné džusy máme všichni rádi. Kupujeme si je, popíjíme je, často si do nich nalijeme...
18.2.2020
Prodloužená šance na život. Tak se dá popsat unikátní zákrok, který v česku poprvé provedli lékaři Všeobecné...
18.2.2020
Cítila to mnohokrát. Ten zvláštní pocit z vlastního nebytí, zatímco ostatní tu budou dál. Představa,...
Reklama