Křepelčí maso je delikatesa a je navíc velice zdravou potravinou

Další fotky

Máte rádi maso, a přitom máte pocit, že zanedbáváte svoje zdraví? Tak zkuste křepelčí maso. Třebaže byly křepelky v dávné minulosti oblíbenou pochoutkou bohatších, na jídelníčku figurovala křepelka i u obyčejných lidí. Křepelka polní totiž dříve náležela k početným druhům naší přírody, a tak byla lovena. Dnes je chráněna a na našich stolech se servíruje její příbuzná, křepelka japonská.

Naši původní, dnes vzácnou a ohroženou křepelku polní nahradily v kuchyni její příbuzné druhy, křepelka japonská a čínská. Křepelka japonská se těší stále větší oblibě nejen u konzumentů, ale i u chovatelů. Křepelčí maso tak seženeme u známého chovatele, dá se však i koupit i chlazené nebo mražené.

Křepelka je ideální při rekonvalescenci

A co je na křepelčím mase tak úžasného, tedy kromě toho, že je velice chutné? Křepelčí maso je totiž málo kalorické a díky tomu nezvyšuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje pak velké množství vitaminů, především skupiny B. Má spoustu selenu a železa a je velice vhodné pro děti a vůbec pro ty, kteří dbají na své zdraví. Maso je ideální při rekonvalescenci po nemocích.

Opomíjená, ale zdravá růžičková kapusta. Naučte se ji připravit podle našich receptů

Konzumace křepelčího masa se už z výše uvedených důvodů vyplatí a svoji výživovou hodnotou a vlastnostmi se dá přirovnat ke zvěřině. Maso je křehké a má krátká svalová vlákna. Třebaže si někdo řekne, že tak malý opeřenec nemůže mít skoro žádné maso, mýlí se. Křepelky mají mohutně vyvinutou svalovinu, a tak na svoji velikost překvapí množstvím masa z prsíček a stehen. Pochopitelně, že většina strávníků dokáže spořádat jednu křepelku naráz, a proto se často připravuje s nádivkou, nebo ji obalíme do anglické slaniny. Počítejte s tím, že do kilogramu budete tak potřebovat asi šest křepelek.

Pokud někdo nemusí kuřata pro jejich vcelku fádní chuť, křepelka ho svoji příjemnou chutí překvapí. Dá se připravovat na tisíce způsobů podobně jako jiná drůbež nebo zvěřina pernatá, tedy třeba bažant či orebice. Chutná i smažená v trojobalu. Pojďme si tedy představit recepty s křepelkou, které vás třeba zaujmou.

Chcete si prodloužit život? Dopřejte si více krůtího masa

Křepelka na bylinkách

Kvůli velikosti této drobné drůbeže vycházejte z toho, že pro dva strávníky potřebujete tak čtyři křepelky. Dále mějte po ruce několik stroužků česneku, asi čtyři cibule, oregano, tymián, rozmarýn, petrželku a bazalku. Pochopitelně nesmíme zapomenout na sůl, pepř, olej a cherry rajčata.

Očištěné a omyté křepelky řádně potřete bylinkami smíchanými se solí, pepřem a trochou oleje. Sušených bylinek od každého druhu bude stačit necelá kávová lžička. Takto obalené křepelky můžete dát na pár hodin uležet do chladničky, ale není to nutné. Maso osmahněte na pánvi na mírném ohni a přidejte nakrájenou cibuli na měsíčky a stroužky česneku nakrájené na větší kousky. Až cibulka a česnek chytnou zlatavou barvu, přidejte lžíci oleje, přidejte teplotu a smažte za stálého míchání asi 5 minut. Nakrájená cherry rajčata poskládejte na talíře, přizdobte bazalkou a přidejte maso. Jako přílohu můžete připravit šťouchané brambory.

Brambory, základ českého jídelníčku. Jaký typ je nejlepší na bramborový salát a jaký na kaši

Pečená křepelka na slanině

Na tento recept použijte čtyři křepelky, hladkou mouku, olivový olej, šalotku, asi 3 lžíce balzamikového octa, pancettu, tymián, jalovec, sůl, pepř a červené víno na podlití.

Křepelky očistěte, osolte, lehce poprašte moukou a opečte na oleji ze všech stran. Pak vložte maso do pekáče, podlijte balzamikem, křepelky zakryjte plátky pancetty, kolem nasypte pokrájenou šalotku, přidejte tymián, drcený pepř a trocha drceného jalovce a přikryjte poklicí. Poté zvolna pečte v troubě při teplotě 150 °C asi 3 hodiny. V polovině pečení křepelky otočte, maso polejte výpekem a přidejte trochu vína. Jakou přílohu zvolíte, je jen na vás.

FOTO: Křepelky

Křepelky - KřepelkaKřepelky - KřepelkaKřepelky - KřepelkaKřepelky - krepelkaKřepelky - Křepelka
Další fotky
Křepelky - KřepelkaKřepelky - KřepelkaKřepelky - KřepelkaKřepelky - KřepelkaKřepelky - chick-2393719_1280
Dnes, 16:38
Zbyly nám oči pro pláč a smysl pro humor. Vybrali jsme pro vás ukázku z...
Dnes, 16:00
Dovolená v zahraničí letos zřejmě vyjde málokomu. To není škodolibost, nýbrž konstatování holého faktu. Netřeba...
Dnes, 14:00
Komerční článek
Kvůli šíření nového typu koronaviru zakázal ministr zdravotnictví vývoz dezinfekčních přípravků na ruce do zahraničí...
Dnes, 14:00
Aby příloha k řízku či sekané nechyběla, oloupeme a uvaříme brambor více. Zbudou a je...
Dnes, 13:11
Krásný, zdravý a zářivý úsměv je zřejmě snem nejednoho z nás. Prvním krokem k jeho...
Dnes, 10:00
Otázka pogromů a honů na Židy se proplétá historií jako červená nit. Největší zásah do...
Dnes, 09:03
Od pondělí 25. května se uvolnila další z řady protikoronavirových opatření. Mezi to patří také...
bezinky
Včera, 14:00
Před lípou smekni, před bezem klekni, říká stará pověra. Bezinky nám teď pokvetou, zpracovávat se...
Včera, 12:22
Hrady a zámky otevřely své brány návštěvníkům. Landštejn v srdci České Kanady si pospíšil, návštěvníkům...
Včera, 11:37
Na začátku pandemie řediteli finančáku pro Prahu 10 J. M. zakázali nadřízení zavřít úřad kvůli...
Včera, 10:12
I přesto, že její herecká kariéra na stříbrném plátně byla složena z vedlejších rolí, zanechala...
Reklama