16℃
Dnes je 17. říjen , svátek má Hedvika

Květák jako vybraná lahůdka. Navíc obsahuje vysoké množství „céčka“

Květák, nebo také karfiol je úžasná zelenina, která patří mezi brukvovité, spolu s kedlubnou, zelím, či kapustou. To, co z něho konzumujeme je takzvané zdužnatělé květenství. Při pěstování s ním bývá problém. Květák je totiž velmi náročný na vodu. Pokud není čas na každodenní zalévání, pak jeho pěstování vynechat a raději jej kupte v obchodě. Připravit se z něho dají opravdu velké lahůdky.

Reklama

Květák lidé získali vyšlechtěním divoké brukve zelné. Má zimní, rané, letní a letně pozdní odrůdy. Květák je možné předpěstovat v pařeništích, rostlinky se tedy před výsadbou musejí pozvolna otužovat. Určitě je ale také možné koupit si je v zahradnictví či zelinářství. Pokud jsme zvyklý na krásný bílý karfiol, pak je nutné listy nad plodem svázat, aby na něj nešlo příliš mnoho světla. Nejjednodušeji tedy vyjde, si ho koupit na trhu nebo v obchodě.

Je výbornou součástí zdravé výživy a pomocníkem v období chřipkových epidemií, protože obsahuje vysoké množství vitamínu C. Je to ale zelenina, která není vůbec vhodná pro lidi trpící dnou, obsahuje totiž vyšší množství kyseliny močové.

Hledáte vitaminovou bombu? Zkuste zázračné pickles. Kvašená zelenina je zdravější než syrová

Co z něho připravit?

Opravdu vynikající je nákyp

4 vejce
Předvařený květák
15 dkg slaniny
Sůl
Pepř
Mrkev
Sýr podle chuti

Oddělíme žloutky od bílků, bílky vyšleháme se špetkou soli. Do pevného sněhu přimícháme uvařený květák, opraženou slaninu, nadrobno nakrájenou mrkev, rozšlehané žloutky, sůl a pepř. Kdo má rád, může přidat také cibuli. Vše dáme zapéct do trouby na 180 stupňů. Po půlhodině zkontrolujeme, překryjeme sýrem a ještě zapečeme. Podávat můžeme třeba s rajčatovým salátem, nebo s bramborami.

Krémová polévka

1 květák
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
5 lžic olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
1 smetana na vaření
300 g konzervované cizrny
sůl

Do hrnce dáme tuk, na tom zpěníme cibulku, přidáme květák, koření a česnek. Poté vsypeme asi 2/3 cizrny. Vše krátce opečeme, zalijeme asi litrem vody a necháme vařit. Poté rozmixujeme ponorným mixérem nebo přepasírujeme. Dochutíme citronem, solí, smetanou, a ještě krátce povaříme. Poté můžeme podávat s tím, že dozdobíme každý talíř cizrnou. Kdo má rád chilli, může jej také přidat.

Zázračná zelenina plná cenných látek. V zimě nepostradatelná

Květákové pyré

Polovina květáku
4 brambory
Mléko
Sůl
Máslo

Zeleninu uvaříme, přidáme do ní asi 3 decilitry ohřátého mléka a kousek másla a sůl, vše robotem zpracujeme v jemné pyré. To je potom vhodné k pečeným masům nebo třeba k rybám.

 

Před 33 minutami
Velké Karlovice nabízejí spoustu zážitků, navíc leží v krásné přírodě Javorníků a Vsetínských Beskyd.
Před 3 hodinami
Přitom na to měla plné právo. Marie Alexandrovna Romanovová, jediná dcera ruského cara Alexandra II., se...
Dnes, 10:00
Komerční článek
Při přechodu na DVB-T2 je vhodné zohlednit několik kritérií, která mají pro každého jinou prioritu....
Dnes, 10:00
25. srpna 1845 se narodil v Mnichově Maxmiliánu bavorskému a jeho ženě Marii syn, jenž...
Dnes, 08:00
Jezdit do Paříže za učením je už stopadesátiletou tradicí českých výtvarníků. Žádný jiný ale tak...
Včera, 17:30
Moani Lunga postoupil vpřed. Popadl z otrokářových rukou naběračku, vnořil ji do nádoby, vyňal ji...
Včera, 16:00
Enver Halil Hodža (albánsky Enver Hoxha, 16. října 1908 – 11. dubna 1985) pocházel ze zámožné muslimské rodiny a od svého strýce...
Včera, 14:00
Hrdina od Zborova, jeden z nejvlivnějších českých důstojníků za druhé světové války, divizní generál. Hned...
Včera, 11:30
Zámek Brandýs nad Labem patří k významným renesančním památkám. Původně se jednalo o gotický hrad...
Včera, 10:11
Organizátoři minulých novoročních ohňostrojů v Praze založili spolek Ohňostroj pro Prahu a chtějí uspořádat show...
Včera, 10:00
Podzim je tady naplno, ale víme vůbec co nosit? Jaké jsou letošní barvy a trendy?...
Reklama