• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Lahodné mango. Obsahuje spoustu vitamínů a vypěstovat si ho můžete i doma

    16.2.2021
    Jiřina Pouzarová

    Mangovník indický pochází z monzunové oblasti Barmy a indického předhůří Himálaje, kde dosud planě roste. V tropech celého světa patří mezi nejrozšířenější ovoce.

    V Indii, která je jeho největším producentem, zaujímají plantáže mangovníku téměř 65 % výměry věnované ovocným druhům. Mango je zde posvátné a symbolizuje lásku, přátelství a plodnost. Plody manga najdeme také v obchodech v Česku během celého roku.

    Tisíc různých odrůd

    Mangovník je stálezelený strom vysoký od deseti do třiceti metrů Některé odrůdy dorůstají do výšky čtyřiceti metrů. Strom má oválnou nebo kulovitou korunu a dožívá se až 50 let. Z každého květenství dozraje od jednoho do devíti plodů, což jsou peckovice vejcovitého, kulovitého či ledvinovitého tvaru. Zpravidla zploštělé a esovitě prohnuté, o hmotnosti 200-2000 g. Jejich dužina je šťavnatá, sladká, žlutá až oranžová a v plné zralosti připomíná chuť broskví, , uvnitř s velkým plochým, oválným až ledvinovitým semenem v dřevnatém obalu. Víte, že existuje až tisíc různých odrůd lišících se velikostí, tvarem, barvou a chutí plodů?

    Zdraví a konzumace

    Čerstvá dužnina manga je cenná především obsahem sacharidů (11-20 %), vitaminu C, B3, B6 a také vitaminu E. Obsahuje i beta karoten a minerální látky, draslík, vlákninu, měď, hořčík, mangan a zinek. Jeho energetická hodnota je kolem 250 kJ/100 g dužniny.

    Číňané ho nazývají ovocem lásky. Exotické liči, které zabilo stovky indických dětí

    Zralé mango chutná nejlépe čerstvé a je výborné v kombinaci s citrusy, ananasem či papájou. Zpracovává se na džusy, marmelády, želé a šťávy. Připravují se z něj koktejly, saláty, pyré, ale také víno a pálenky. Uchovává se ve formě kompotů, kandováním, mrazením i sušením. Trpíte-li žaludečními potížemi, neměli byste mango konzumovat společně s tekutinami, tím méně s alkoholem.

    Jak z něj udělat pokojovku

    Pokud se ho rozhodnete vypěstovat ze semene zakoupeného plodu, měl by být hodně velký a co nejvíce vyzrálý. Semeno vyjměte i s dřevnatým obalem (peckou), který nejprve důkladně očistěte a odstraňte zbytky dřeně. Protože skořápkou by klíček velmi těžce pronikal, není na závadu ji mírně pootevřít, navíc je dobré ji ošetřit i fungicidem proti houbovým chorobám. Takto připravené semeno vložte do substrátu vylehčeného pískem, a to nastojato do hloubky asi dvou třetin jeho délky, širší částí dolů. Ideální teploty pro klíčení jsou 25-30 stupňů Celsia, pak vyklíčí za tři až šest týdnů. Zalévejte velmi opatrně, jinak by semeno lehce podlehlo hnilobě. Obsahuje hned několik klíčků (odborně se tomu říká polyembryonie), a tak může vyklíčit i více rostlinek.

    Jahody zatočí s cholesterolem a zkrotí chutě na sladké. Co dalšího červené ovoce umí?

    Mangovník pěstujte v běžném substrátu pro pokojové rostliny. Po cel rok potřebuje dostatek světla a tepla, zejména v létě mu prospívá plné oslunění a snáší i prudké sluneční záření. Teplota v době vegeta by se měla pohybovat mezi 24-27 stupni Celsia, v zimním období pak mezi 17-24 stupni.

    Během vegetace je nezbytná pravidelná bohatá zálivka. V zimě zalévejte méně a zálivku omezte také v době kvetení a tvorby plodů. Přihnojujte podobně jako citrusy, od začátku března do konce září hnojte běžnými tekutými hnojivy, a to asi ve čtrnáctidenních intervalech. Mangovník není příliš náročný na půdu, jen nesnáší těžké a příliš vlhké substráty. Protože je citlivý na poškození kořenů, buďte opatrní při přesazování.

    Kuře na kari s mangem a rýží

    600 g kuřecích prsou, 1 cibule, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kari, 1 limetka, lžíce čerstvého nasekaného zázvoru, 1 mango, plechovka kokosového mléka

    Špendlíky, myrobalány či mirabelky. Zapomenuté, ale chutné ovoce

    Cibuli pokrájejte najemno a nechte spolu se lžící nasekaného zázvoru zesklovatět na oleji. Přidejte nasekaný česnek a kari a chvíli míchejte. Zalijte kokosovým mlékem, 400 ml vody, osolte a nechte 15 minut povařit. Hotovou omáčku rozmixujte tyčovým mixérem.

    Maso nakrájejte na menší kousky. Orestujte na olivovém oleji, a až zbělá, přidejte do omáčky a vařte do změknutí. Na závěr přidejte kousky oloupaného manga a nechte chvilku prohřát. Dochuťte limetkovou šťávou a podávejte s basmati rýží.



    Nepřehlédněte