18℃
Dnes je 20. květen , svátek má Zbyšek

Lidé mohou posílat zemědělskému muzeu recepty lokálních jídel

Národní zemědělské muzeum v Praze vyhlásilo sbírku starých kuchařek, rodinných a regionálních receptů tradičních jídel i nápojů, do níž se může zapojit široká veřejnost.

Reklama

Projekt má pomoci uchovat kulinární bohatství českých zemí. Závěry výzkumu a některé recepty se objeví na výstavách, publikacích či v encyklopedii. ČTK dnes o sbírce informovala mluvčí zemědělského muzea Jitka Taussiková.

„Masopustní boží milosti, klouzáky, sejkory, jabkance, zelné šlíšky, kraslická liškajda či likér z lipového květu – i to jsou příklady lokálních pokrmů, kterých regiony České republiky nabízejí nepřeberné množství,“ uvedla Taussiková.

Získané materiály budou podle ní tvořit součást podsbírky Gastronomie a stanou se předmětem sociokulturního výzkumu o kulinárním dědictví českých zemí. Každý, kdo do muzejní sbírky přispěje, získá rodinnou vstupenku do Národního zemědělského muzea.

Recepty či kuchařky – tištěné i ručně psané – mohou lidé posílat na adresu Národní zemědělské muzeum, Kostelní 44, Praha 7, 170 00, Mgr. Jitka Sobotková, PhD., nebo na e-mail jitka.sobotkova@nzm.cz. Měli by připojit co nejvíc podrobností o receptu, kuchařce či receptáři, hlavně z jakého období a regionu recepty pocházejí. „Uvítáme jakékoliv staré knihy i zápisky, v jakémkoliv stavu, popisující pokrmy sladké i slané, sváteční či všední,“ vyzývá zájemce muzeum na webu.

Kulinární kultura je nedílnou součástí národní historie. Vlivem modernizace životního stylu a globalizace jsou však tradiční způsoby stravování, suroviny, pokrmy a nápoje, stejně jako jejich vzájemná kombinace a chuťové vlastnosti, technologie přípravy či servírování vytlačovány, některým hrozí zánik, poznamenala Taussiková.

Získané podklady zpracuje odborný tým složený z badatelů Národního zemědělského muzea, Slezské univerzity v Opavě, Vysoké školy hotelové v Praze a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Výsledkem výzkumu budou výstavy, publikace, encyklopedie, workshopy či mapa. Využít se mohou i při uznávání regionálních a národních produktů či pro rozvoj cestovního ruchu a turistiky.

Národní zemědělské muzeum se věnuje zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství či vývoji venkova. Vedle hlavní budovy v Praze má pobočky v Čáslavi, Valticích a na zámcích Kačina a Ohrada. V pražské budově na Letné mohou návštěvníci vidět expozici Gastronomie, v muzejním gastrostudiu se konají kurzy vaření a workshopy pro veřejnost.

Zdroj: ČTK

Před 1 hodinou
Majestátné hory, velkolepé stavby, ale i například stádo hrochů. Tyto dechberoucí snímky mají společné jedno:...
Před 3 hodinami
Přišel na svět přesně v té době, kdy byl jeho rodný Izrael donucen vést řadu...
Včera, 17:30
Jestli chcete opravdu poznat, co je to zvrat osudu, začtěte se do životního příběhu Léonory...
Včera, 16:00
Býváte často unavení a propadáte depresím? Dánská psychoterapeutka Ilse Sand vám poradí, jak se s...
Včera, 14:00
Jestli máte cukrovku, zpozorněte. Tato nemoc má totiž kromě těch obvyklých důsledků jednu nepříjemnost navíc....
Včera, 11:30
Čím víc pročítáme životopisy Leninových a Stalinových soudruhů, tím víc vystupuje jedno základní schéma. Společná...
Včera, 10:00
Letos by se 150 let dožil profesor Rudolf Jedlička, lékař a mecenáš, zakladatel české rentgenologie,...
Včera, 08:00
Lidská mysl se vine různými cestičkami. Nevím z jakého důvodu, ale dnes jsem si vzpomněl...
18.5.2019
Výbuch sopky se prý nedá předpovědět, ale tady se to podařilo. Již v roce 1978...
18.5.2019
Není to tak dlouho, co jsem se procházel po Staroměstském náměstí v Praze. Nikam jsem...
Reklama