-2℃
Dnes je 23. leden , svátek má Zdeněk

Magicky černé ostružiny jako elixír zdraví. Udělejte z nich dezert nebo ostružinové mojito

Další fotky

Už jste přišli na chuť těmto černým drahokamům našich lesů, nebo vám natolik učarovaly, že jste se je rozhodli pěstovat a využít jejich úžasný potenciál pro vaše tělo i domácí kulinářské výtvory? Ať je to tak nebo tak, pokud máte možnost si je dopřát, neváhejte. Chutnají famózně čerstvé i v kompotu. Navíc báječně doplňují různé pečené i nepečené dezerty. Pro ty, kteří jsou fanoušky letních drinků a koktejlů jsou skvělou volbou. A co se týče blahodárného působení na váš organismus, tak o tom si zde napíšeme a přidáme pár osvědčených receptů.

Reklama

Věděli jste, že tyhle až dva centimetry velké plody skrývají v sobě spoustu minerálů a vitaminů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy. Čím temnější mají barvu, tím více jich obsahují. Díky nim se lépe hojí rány a regeneruje tělo. Navíc obsahují barviva, která dokážou zastavit množení nádorových buněk – nejvíce u rakoviny střev, plic a prsu.

V čem jsou prospěšné?

Rychle doplní energii a tekutiny. Obsahují snadno stravitelné cukry a až 90 procent vody. Hodí se i při hubnutí, ve 100 g je jen 200 kJ.

Pokud máte chřipku, angínu či kašel? Dejte si ostružiny. Výrazně podpoří léčbu. Urychlují také rekonvalescenci po různých nemocech.

Při kožních onemocněních vám poslouží koupele v odvaru z listů ostružiníku. Kloktání odvaru z listů vám pomůže zbavit se infekcí v krku a uleví od bolavých dásní.

Při problémech s kožními nemocemi vám poslouží koupele v odvaru z listů ostružiníku. Kloktání odvaru z listů vás zbaví infekcí v krku a uleví od bolavých dásní.

Skvěle působí i proti průjmu. Ostružiny rozmačkejte a vařte ve vodě v poměru 1:1 do zhoustnutí. Během varu sbírejte pěnu. Pak nechte vychladnout a popíjejte.
Při léčbě využijete listy i plody:

Listy
Uvaříte z nich skvělý čaj, který působí močopudně a zklidňuje.
Doporučuje se při: nachlazení zápalu plic vysokém tlaku ateroskleróze rýmě a kašli angínách bolestech v krku.

Léčivý čaj:
Lžíci usušeného listí ostružiny zalijte asi ¼ l vroucí vody. Nechte 5 minut odstát a slijte. Pomalu popíjejte.

Plody
Rychle doplní energii a tekutiny. Obsahují snadno stravitelné cukry: staví průjem,
pomáhají při zácpě, ulevují od žaludečních problémů, léčí chudokrevnost, podávají se při nachlazení, zbavují menstruačních bolestí.

Ostružinové potěšení
Ostružiny bývají v syrovém stavu dost kyselé. Když je tepelně upravíte, budou stravitelnější. Můžete je mrazit, sušit, zavařovat, připravíte z nich výtečný sirup nebo kompot. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů.

Tvarohovo-jogurtový dezert
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
3 hrsti ostružin 3 plátky želatiny
2 vanilkové cukry

Postup:
Želatinu nechte nabobtnat. Rozmačkejte tvaroh, smíchejte s cukrem a ostružinami. Nakonec přidejte želatinu a naplňte mističky. Vložte do lednice a nechte ztuhnout.

Ostružinové mojito:
Suroviny:
4 lžičky hnědého cukru
2 limetky, grenadinový sirup, hrst ostružin, několik lístků máty, ledová tříšť, perlivá voda

Postup:
Do čtyř skleniček dejte po lžičce hnědého cukru a lžíci grenadinového sirupu. Pokrájejte limetky a také je rozdělte do skleniček. Doplňte ostružinami, mátou a rozdrťte. Přisypte ledovou tříšť a zalijte minerálkou.

Domácí smetanová zmrzlina s ostružinovým mramorováním:
Na zmrzlinu:

  • smetana na šlehání 500 mililitrů
  • mléko 300 mililitrů (polotučné)
  • cukr krystal 140 gramů
  • žloutek 5 kusů
  • sůl 1 špetka
  • vanilkový extrakt 1 lžička

Na mramorování:

  • ostružiny 160 gramů (i mražené)
  • cukr krystal 3 lžíce
  • šťáva citronová 1 lžička
  • vodka 1 lžíce
  1. Zahřejte mléko s cukrem a solí, dokud se cukr nerozpustí a mléko není horké. Smetanu dejte do mísy, navrch umístěte cedník. V další misce rozmíchejte žloutky a opatrně na ně pramínkem za stálého míchání vlijte polovinu mléka. Promíchejte a vraťte do hrnce ke zbytku mléka. Vařte a míchejte, dokud směs nezhoustne na konzistenci řidšího pudinku. Přelijte přes cedník ke smetaně. Přidejte vanilkový extrakt. Vychlaďte v lednici a studenou směs nalijte do zmrzlinovače.
  2. Zatímco se směs chladí, rozmačkejte vidličkou všechny přísady na ostružinovou omáčku, zmrazené ovoce nechte předtím povolit. Jakmile je zmrzlina umíchaná, mramorujte: do nádoby vhodné do mrazáku vkládejte střídavě lžíci zmrzliny a lžíci omáčky. Nechte zatuhnout.

Tento postup je vhodný i pro kombinaci s malinami, jahodami, borůvkami.

Přejeme vám štastný sběr či dobrý nákup a dobrou chuť.

FOTO: Ostružiny

Ostružiny - ostružinyOstružiny - ostružiny_1Ostružiny - ostružiny_2Ostružiny - ostružiny_3Ostružiny - ostružiny_4
Další fotky
Ostružiny - ostružiny_5Ostružiny - ostružiny_6Ostružiny - ostružiny_7
Před 30 minutami
Hlavní roli v tomto incidentu sehrála loď amerického námořnictva Pueblo. Do domovského přístavu se nevrátila...
Včera, 18:33
Dvě státní instituce připravují nákladné rekonstrukce bývalých vojenských objektů v centru Prahy. Jde o nevyužívané...
Včera, 17:30
Nechtěl se vzdát křesťanské víry a přetrpěl neskutečné mučení. Jeho mrtvé tělo potom před supy...
Včera, 16:00
Jsou filmy, co zaujmou a stanou se nezapomenutelnými, ať už v pozitivním nebo negativním smyslu,...
Včera, 14:00
Už je skoro konec ledna a jestli jste ještě nezačali shazovat vánoční kila, je ten...
Pražský magistrát ve vánočním osvětlení.
Včera, 13:26
Opilce a hlučné turisty bude usměrňovat noční starosta. Pražští radní jím jmenovali Jana Šterna. Pomáhat...
Včera, 12:24
Podpora manželství pro všechny, tedy včetně stejnopohlavních párů, u české veřejnosti roste, loni byla většina...
Včera, 11:30
Kimči – tohle zelí z Korejského poloostrova je učiněný všelék, který se právem řadí mezi pět...
Včera, 11:00
Středočeská policie bude využívat bezpilotní letouny také při dohlížení na silniční provoz. Drony by měly...
Včera, 10:27
Kriminalita ve Středočeském kraji klesla, objasněnost trestných činů stoupá. Loni policisté v regionu vyšetřovali 19.210...
Reklama