• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Mangold známý i neznámý. Víte, že prospívá našemu srdci?

    Na farmářském trhu mangold určitě nepřehlédnete. Velké zelené listy s krásně barevnými řapíky, které mohou být i bílé, žluté nebo sytě červené. Jsou tak krásné, že je těžké jim odolat. Pokud si je přinesete domů a nevíte, jak je připravit, máme pro vás několik receptů na chutné pokrmy.

    Mangold znali už staří Řekové a Římané. Jeho listy jsou velmi lahodné, výživné a plné zdraví. Zelenina je opravdu dekorativní a vypěstovat ji zvládne i úplný začátečník.

    Prospívá srdci a posiluje imunitní systém

    Listy mangoldu mají výživné a léčivé účinky. Jsou cenným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, zinku, zelenu, mědi, manganu, vitaminů skupiny B i C.

    Mangold prospívá srdci, cévnímu a žilnímu systému, zdravé krvetvorbě, játrům, trávení, střevní mikroflóře i detoxikaci. Chrání sliznice, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Posiluje imunitní a nervový systém a udržuje mentální svěžest a pomáhá při chudokrevnosti. Dost důvodů, abyste mangold v kuchyni vyzkoušeli, nemyslíte?

    Nejen jako špenát

    Listy mangoldu můžete připravit jako špenát, ale také z nich připravit pesto nebo je přidat k těstovinám či do polévek, smíchat je s uvařenými brambory, zabalit do nich maso… Nevařte je však déle než deset minut, ztratily by léčivé látky. Mladé lístky mangoldu skvěle chutnají v zeleninových salátech a pomazánkách. Nakrájené listy můžete také zamrazit.

    Česnek jako neuvěřitelný lék na akné. Pupínky zmizí do pár minut

    Čočka s mangoldem, olivami a citronem

    150 g tmavozelené čočky, 2 stroužky česneku, 1 chilli papričky, 2 svazky mladého mangoldu, lžíce olivového oleje, 2 hrsti oliv, citron, sůl

    Čočku propláchněte, zalijte dvojnásobným množstvím vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte přibližně 10-12 minut doměkka. Odstavte a nechte dojít pod pokličkou. Mezitím nakrájejte česnek a chilli papričky nadrobno. Z mangoldu odřízněte stonky a nakrájejte je nadrobno. V rozehřátém oleji rozehřejte česnek a chilli papričku. Jakmile zezlátnou, přidejte stonky mangoldu a restujte dvě minuty. Mírně je podlijte vodou a poduste zhruba deset minut, až změknou. Přisypte listy a restujte další dvě minuty. Vmíchejte čočku, olivy, zastříkněte citronovou šťávou, osolte a opepřete.

    Chorvatská blitva

    500 g brambor, 500 g mangoldu, 6 stroužků česneku, 60 ml olivového oleje, čerstvě mletý pepř, sůl

    Brambory oloupejte a nakrájejte na 2-3 cm velké kostičky. Uvařte je v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Mangold zbavte tuhých košťálů a listy natrhejte na větší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, na kterém nechte na mírném ohni orestovat na plátky nakrájený česnek. Jakmile změkne, což je zhruba za 1-2 minuty, přidejte uvařené brambory, které za občasného míchání opečte dozlatova, což trvá 5-7 minut. Na závěr přidejte natrhaný mangold, který nechte krátce zavadnout, což též trvá přibližně 5-7 minut. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Ihned podávejte jako lehkou večeři nebo jako přílohu ke grilovaným rybám. Pokud máte rádi pokrmy pikantnější, přidejte na závěr chilli papričku.

    Špagety s mangoldem a liškami

    500 g špaget, 500 g mangoldu, 100 g lišek, 200 g anglické slaniny, 3 jarní cibulky, 100 g pecorino, olivový olej, 2 stroužky česneku, 100 g bílého vína, 150 g zeleninového vývaru, sůl, pepř

    Mangold omyjte a listy otrhejte, spařte je, nechte okapat a nakrájejte. Lišky očistěte, slaninu nakrájejte na kostičky, jarní cibulku na kolečka. Pecorino nastrouhejte. V osolené vodě uvařte těstoviny na skus. Na olivovém oleji provoňte plátky česneku, orestujte slaninu, jarní cibulku a lišky. Osolte a opepřete. Zalijte vínem, vmíchejte mangold, vývar a poduste. Přidejte pecorino a odstavte, musí se jen zlehka rozpustit. Směs smíchejte s horkými těstovinami.



    Nepřehlédněte