Na vánoční cukroví a vánočku jen kvalitní suroviny. To je zásada číslo 1

Další fotky

Největší vánoční výzvou je poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví. Příjemně máslová vůně linoucí se z trouby doplněná nádechem vanilky, ořechů a skořice dokreslí kouzelnou vánoční atmosféru.

Aby bylo vánoční pečivo chutné, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience. Všichni se jistě shodneme, že je-li jakékoliv jídlo připraveno z kvalitních ingrediencí, chutná nesrovnatelně lépe než jeho šizená varianta z nekvalitních přísad.

Máslo

Základem většiny vánočních receptů a výborným nositelem chuti je kvalitní máslo. Nejinak je tomu i u cukroví nebo vánočky, kterým navíc dodává příjemnou vláčnost a jemnější chuť. Jedním z nejzákladnějších ukazatelů kvality másla je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 %. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí.

Podoba Adventu se formovala sedmnáct století. Víte, co znamenají jednotlivé svíčky na věnci a od kdy se peče cukroví?

Mouka

Jak zjistit, že jste si v obchodě zakoupili opravdu kvalitní mouku? Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by neměla překročit patnáct procent. Těsto bude nejlépe kynout z mouky, která má nižší typové číslo, je méně vymletá a obsahuje více lepku. Navíc díky této mouce bude vaše vánočka lehčí a nadýchanější. Jedním z dalších hlavních pravidel je to, že mouka nesmí být chemicky bělena. Na výrobu vánoček se používá pšeničná mouka hladká, nejlépe mouka typové číslo T 530, což je pekařská mouka hladká světlá speciál 00 Extra.

Droždí

Bez droždí se při přípravě kynutého těsta na vánočku neobejdete. Jedná se o živé kvasinky, které s pomocí cukru dokáží vytvořit oxid uhličitý, díky němuž těsto krásně vyběhne. V obchodě si proto zkontrolujte neporušenost obalu. Až doma droždí rozbalíte, mělo by mít krémovou barvu a mělo by se také snadno drolit. Nezapomeňte, že droždí si své vlastnosti uchová pouze tehdy, když ho budete skladovat v lednici do 8 °C. Na 1 kg mouky vám vystačí 42 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného.

Masarykovy knoflíky a pracny. Recepty na nejlepší cukroví, které se musí rozležet

Vejce

Kvalitnější vejce se liší způsobem chovu slepic, hmotností vajec a výživovou hodnotou krmiva. Všechny tyto informace byste měli nalézt na obalu, zatímco přímo na skořápce, formou razítka, zjistíte identifikační číslo drůbežárny a kód země původu vajec. Uvádí se zde také kód označující způsob chovu slepic. Pokud na krabičce najdete informaci, že se jedná o obohacená vejce, znamená to, že slepice byly speciálně vyživovány, aby vejce obsahovala např. vyšší množství jódu nebo omega-3 mastných kyselin. Trvanlivost vajec bývá 28 dní a měla by být skladována v chladu, ideálně mezi 5 – 8 °C. Velmi důležité je uchovávat je v nekolísavé teplotě.

Rozinky

Někdo je miluje a jiný je z vánočky vybírá. Čemu ale věnovat pozornost v obchodě? Správné rozinky by neměly obsahovat přidaný cukr. Sušené ovoce by mělo být konzervováno pouze sušením, protože se po přidání cukru, již jedná o ovoce kandované. Obavy si nemusíte dělat, pokud ve složení narazíte na olej. Ten totiž pouze napomáhá tomu, aby se rozinky neslepovaly.

Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Základ pro skvělé francouzské koláče Tarte Tatin

Ořechy

Ořechy jsou plné rostlinných olejů, především z řady nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné pro náš organismus. Bohužel tyto oleje často bývají i příčinou žluknutí ořechů. Aby vám ořechy co nejdéle vydržely, uchovávejte je v suchu, v chladnějších teplotách a ideálně bez přístupu vzduchu. Někdo ořechy dokonce zavařuje. Kvalitní a nezkažené ořechy musí příjemně vonět a nesmí na nich být viditelný náznak plísně, která vzniká při zabalení nedostatečně usušeného produktu.

Cukr

V obchodech se běžně prodává cukr krystal, krupice a moučka. Bílý cukr se získává rafinací. Vyluhováním se čistí přírodní cukr, odstraňují se z něj minerály a další složky způsobující zabarvení cukru. V rámci této technologie se nepoužívají chemické látky. Většina cukru na trhu je produktem z cukrové řepy. Při pečení vánočky je možné použít jak cukr bílý, tak i hnědý.

Skořicový cukr

Kvalitní skořicový cukr by měl obsahovat pouze cukr a mletou skořici. Nemělo by v něm být žádné umělé aroma. Zkontrolujte na obalu také množství skořice v balení.

FOTO: Vánoční cukroví

Vánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - peceniVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoce
Další fotky
Vánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoce

Kakao

Kakao je označení pro prášek vyrobený ze semen kakaovníku. Kvalitní kakao má barvu v odstínech hnědé, výjimečně lehce červené. Typickou chutí kvalitního kakaa je hořká a mělo by výrazně vonět. Slabé aroma a kyselá chuť může svědčit o nekvalitním produktu, nebo dlouhodobém špatném skladování. Kakao by v balení mělo být sypké a bez hrudek – pokud se do krabičky dostane vlhkost, zhorší se chuť, vůně a rozpustnost kakaa.

Džem

Džem může být vyroben z jakéhokoliv druhu ovoce. Musí obsahovat jeho kousky a minimálně 35 g ze 100 g produktu. Ty, které jsou označené slovem „výběrové“ nebo „extra“, musí mít na 100 g alespoň 45 g ovoce. Protože bývají zavařené ve sklenicích, nebývají náročné na skladování. Přesto se doporučuje nechávat je na tmavých a chladnějších místech. Obal džemu nesmí být porušen, protože při kontaktu se vzduchem začíná proces oxidace a výrobek se kazí.

Dnes, 08:00
Kdo se myje, smývá ze sebe milost boží. Zajímavý slogan, že? Byl na vývěsním štítě...
Včera, 17:53
Soutěž Auto roku letos vstoupila do 26. ročníku. Hodnocení vozů, které má pod palcem Svaz...
Včera, 17:30
Když je člověk nešťastný, je ochoten podstoupit cokoliv, co mu jen trochu pomůže. I to,...
Včera, 16:00
Čekankový puk je buď bílý, nebo nafialovělý. Oba druhy se náramně hodí jako přílohy do...
Včera, 14:00
Chtěl přinést zemi klid, přál si být spravedlivým císařem a prvních pět let jeho vlády...
Včera, 13:55
Jak je možné, že žil v Paříži na počátku 20. století a zůstal nedotčen kubismem...
Včera, 11:30
Kde končí klišé a začíná umělecké dílo? Otázka, na kterou svými příběhy odpověděl Jack Warner...
Včera, 10:00
Vedle jógových cviků si někdy můžete vyzkoušet také tibetské. Sestava s názvem pět tibeťanů byla oblíbená...
Včera, 08:00
Také milujete pokrmy z hub? Jistě nám dáte za pravdu, že není nad to, připravit...
23.1.2020
Tak dlouho, v letech 2001 – 2004, byla Megawati prezidentkou země, která se teprve nedávno, v roce...
Reklama