Nejlepšími středoškolskými kuchaři a cukráři jsou na Vysočině David a Tereza z Jihlavy

8.11.2022
Táňa Pikartová

David Lukačko a Tereza Urbánková s podporou učitele Tomáše Partla z Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava se stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille Česká republika.

Na druhém místě skončili vítězové loňského ročníku Martin Havlíček a Věra Schusterová z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod a třetí místo patří dvojici Dmytro Pavliuk a Pavlína Svobodová z ISŠ Slavkov u Brna.

„Pro mě jsou vítězové všichni, kteří se probojovali do finále soutěže a dokázali připravit skvělé pokrmy nejen před zraky přísné poroty, ale i pod bedlivým dohledem diváků, kteří zavítali do obchodního centra,“ ocenil soutěžní týmy hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a dodal, že ho velice těší skvělé umístění žáků z Vysočiny.

Vítězná dvojice David Lukačko a Tereza Urbánková  připravila slaný pokrm z husího prsa plněného fáší a pistáciemi, s celerovým pyré, libečkovým olejem a omáčkou s červené řepy a k němu vyladila sladký pokrm mousse z kozího žervé s mákem, medovinou, švestkou a brioškou. Svým výkonem dokázali oslovit jak odbornou porotu složenou z předních českých kuchařů a cukrářů, Jan Pýcha, Jan Horký, Tomáš Popp, Pavel Sapík, Magdalena Murínová a předseda poroty jihlavský šéfkuchař Pavel Mareš, tak i zakladatele soutěže michelinského šéfkuchaře Philippa Milla. Vítězství je pro ně zároveň pozvánkou do světového kola soutěže Trophée Mille, které se uskuteční 20. března 2023 ve francouzské Remeši.

 


Témata:

Nepřehlédněte