13℃
Dnes je 17. únor , svátek má Miloslava

Neprávem přehlížená kapusta. Zimní vitamínová bomba za pár korun dokáže v kuchyni zázraky

Jakmile se na školním jídelníčku objevila kapusta, spoustu z nás raději oběd oželelo a spokojilo se s rohlíkem, co zbyl od svačiny. A je to škoda. Kapusta je královna zimní zeleniny, dodá potřebné vitamíny, zvýší imunitu a nastartuje organismus. Zkuste jí dát proto ještě jednu šanci. Uvidíte, že tentokrát bude chutnat.

Reklama

Královna zimní kuchyně

Kapusta měla nezastupitelnou roli v jídelníčku našich předků, ale pěstovali ji už staří Egypťané. Je to velmi odolná rostlina, která bez problému přečká i patnáctistupňové mrazy. Zároveň se jedná o jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Listy kapusty obsahují nejenom vitamíny C, B, E a K, ale také spoustu cenných prvků jako draslík, vápník, železo, hořčík a selen.

Kadeřavá kapusta doplní zásoby kyseliny listové a karotenů. Ocení ji ekzematici, ale i lidé, které trápí bolesti žaludku nebo střevní potíže. Jako bonus pomáhá kapusta snižovat cholesterol. Nevýhodou může být snad jen nadýmání, které doprovází konzumaci většiny druhů košťálové zeleniny.

Zázračná zelenina plná cenných látek. V zimě nepostradatelná

Jak na ni?

Důvodem, proč by kapusta v jídelníčku neměla být opomíjena, nejsou to jenom zázračné účinky na lidský organismus – chutná totiž skvěle. Zapomeňte na ohrané kapustové karbanátky a zkuste si z kapusty připravit třeba salát. Nakrájené vnitřní listy, celer a mrkev povařte v páře – to, aby zelenina zůstala křupavá, přidejte pár listů čerstvé rukoly a dochuťte jednoduchou zálivkou z olivového oleje, medu, soli, pepře a citronové šťávy. Salát podávejte třeba s rybou.

Hledáte vitaminovou bombu? Zkuste zázračné pickles. Kvašená zelenina je zdravější než syrová

Kapustu můžete použít jako plnohodnotnou náhradnici špenátu, zkuste ji jednoduše orestovat na olivovém oleji s česnekem. Pokud máte chuť  na něco vydatnějšího, vyzkoušejte tyto úžasné kapustové noky.

Bramborové noky s kapustou

Pro 4 osoby:

  • 500 g bramborových noků
  • 1/4 ks kapusty
  • 100 g prosciutta
  • 3 ks šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce parmezánu
  • sůl
  • pepř
  • 2 snítky tymiánu

Postup: Nejprve zahřejte olivový olej, na kterém orestujte nadrobno nebo na kolečka pokrájenou šalotku, přidejte prosciutto a opékejte 5 minut.  Přidejte kapustu nakrájenou na kostičky a smažte pozvolně čtvrt hodiny. Je hotovo, když kapusta krásně změkne a zesládne. Nakonec nasypte uvařené noky a vše promíchejte, opepřete a okořeňte čerstvým tymiánem. Na talíři dozdobte parmezánem.

noky, gnocchi, jídlo, oběd
Bramborové noky (ilustrační foto)
(Pixabay)

 

Před 1 hodinou
"Občané, občanky, soudruzi, soudružky! Právě se vracím z hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem...
Včera, 17:30
Pamatujete se ještě na verše slezského barda a ikony socialistického školství Petra Bezruče, na Maryčku...
Včera, 16:00
Kubánská revoluce dnes slouží jako odstrašující příklad. Fidél Castro uchvátil 6. února 1959 moc na...
Včera, 14:00
Po 2. světové válce a roce 1948 se u nás kladl důraz především na sovětské...
chia semínka
Včera, 11:30
Chia semínka jsou v poslední době velice populární. Patří mezi tzv. superpotraviny, což jsou potraviny,...
Včera, 10:00
Po valentýnské zimě, která se letos moc nevyvedla, protože někdy bylo místy přes den až...
Včera, 09:39
Ve Středočeském kraji hygienici zaznamenali mírný pokles celkové nemocnosti, a to o 3,2 procenta. Celková nemocnost činila 1765 onemocnění na 100 tisíc...
Včera, 08:00
Na chřipku jsou jakákoli antibiotika z lékárny krátká, to je známá věc. Proti přírodním antibiotikům...
15.2.2019
Marie de León Bello y Delgado se narodila 23. března 1643 a zemřela před 288...
15.2.2019
Herman Kahn nevěřil v pokrok lidstva jako celku. Atomová bomba, jaderná válka, hospodářská prosperita a...
Reklama