Neřeš vrásky, hýčkej lásky,… říká současná česká spisovatelka Eva Filipová

Současná česká spisovatelka Eva Filipová se hlavně věnuje tématu společenského chování a gastronomie. Je nejen uznávanou autorkou knih a kuchařek, ale také patří mezi první organizátorky kurzů pro ženy o zdravé sebeprezentaci a o pravidlech komunikace.

Eva Filipová nyní vydala knížku, která neřeší vrásky, ale lásky, sází na šarm, vtip a dobrou náladu, radí jak o sebe dbát a udržovat si mladistvý vzhled, užívat si, cestovat, zdravě a chytře jíst, obklopovat se jen příjemnými lidmi a zvolit úsměv jako životní postoj. „Můžete se naučit rozmazlovat se a dopřávat si radosti života v každém věku,“ říká.

Paní Filipová, název vaší knížky je krásně emotivní a vtipný. Myslím, že musí chytit každou ženu, každého věku, co všechno ženám vzkazujete?
Aby si věřily. Protože každá žena je výjimečná a každá žena je osobnost. Aby nepromarnily příležitost, když se jim naskytne něco zajímavého. Aby se nestresovaly, když se jim zdá, že jejich postava není dokonalá. Aby se nebály změn a hlavně, aby nežily nanečisto. Obklopovaly se jenom pozitivními lidmi a nenechaly se od nikoho omezovat, ani od partnera. Aby zbytečně neřešily vrásky, aby si doslova hýčkaly své lásky, nejen partnerské. Aby si udělaly čas pro sebe a měly se rády.

Líbí se mi hlášky a citáty, které uvádíte u jednotlivých kapitol,  třeba pozor na hodné kluky nebo nesmyslné vztahy pusťte z hlavy. Takové jsme asi zažily všechny, i vy? Čerpáte ze svého života, nebo ze života kamarádek?
Nejsou jen idylické vztahy a určitě mnohá žena zažila vztah, kdy byla ráda, že skončil. Myslím, že vztahy jsou pro nás nejdůležitější. Stane se, že se vážeme na partnery, kteří se k nám nehodí. A zbytečně s nimi prožijeme i mnoho let, než najdeme odvahu si to přiznat a udělat radikální řez. Je to samozřejmě dlouhý proces, ne každá žena se dokáže rozhodnout rychle. V knížce vyprávím skutečné zážitky, většinou mých kamarádek. V kapitole Pozor na hodné kluky píši, jak může takový vztah, o kterém si myslíte, že bude pohádkový, dopadnout.  A některé příběhy jsou mými příběhy.

Knížku ilustrovala Lucie Gelemová, jaká byla vaše spolupráce, nechala jste jí, tak říkajíc, volnou ruku?
S Lucií Gelemovou jsem spolupracovala ráda a myslím, že to bylo vzájemné. Pro Lucii to byla určitě výzva, byla to její první kniha, kterou ilustrovala. Byla svědomitá, dodržovala termíny a byla radost s ní komunikovat. Svoji představu jsem jí řekla, ale pak už jsem do její práce nezasahovala a nechala ji tvořit. Práce ji velmi bavila a myslím, že je to na ilustracích vidět, jsou moc hezké.

Symatické jsou recepty, které dodávají knížce patřičnou atmosféru, kde jíte nejraději vy?
V knížce popisuji svoje oblíbené destinace a restaurace, které navštěvuji a na které se opravdu těším. Když cestuji, tak navštěvuji restaurace, které mi doporučí přátelé nebo o kterých jsem četla. To je různé. Jím ráda všude na světě, kde se dobře vaří. Miluji rodinné restaurace, kde cítíte, že vaří s láskou. Ochutnávám všechno možné, abych měla vlastní zkušenost a mohla sama posoudit jaké, co je.

Co ráda vaříte?
Připravuji ráda omáčky. Ale ty vařím spíš v zimním období. Velmi ráda vařím polévky. Moje nejoblíbenější, kterou milují všichni v rodině je zeleninová polévka. Brambory nakrájím na malé kousky, zeleninu orestuji na másle, nakonec do polévky rozklepnu několik vajec. Mám ráda kulajdu, tu taky připravuji s radostí, ale i krémové polévky. V létě si užívám saláty. To by byl dlouhý seznam. V knížce jsou moje nejmilejší recepty, mám je už vychytané a hlavně jsou jednoduché.

Čím nejčastěji pohostíte svoje přátele?
To je různé. Většinou se to odvíjí od ročního období. A taky od toho, co má návštěva, která přijde, ráda. Často v létě připravuji salát s granátovým jablkem, kuře na kari, v zimě třeba klidně sekanou s bramborovou kaší. Jako dezert často připravuji kakaovou roládu, plněnou šlehačkou a jahodami nebo tiramisu.

Máte místo, kam se ráda vracíte?
Mám ráda Prahu. Žiji tady už přes čtyřicet let a neumím si představit, že bych žila někde jinde, přestože jsem se v Praze nenarodila. Miluji cestování, ale ze všech cest se strašně ráda vracím domů. Praha je pro mě nádherná, nejkrásnější místo na světě.  Jsem s ní srostlá a nechtěla bych ji vyměnit. Pořád v ní nacházím něco nového, moc ráda se procházím a jen tak kochám a užívám si to.

Jste také autorkou knížky receptů S Evou v ráji. Poraďte, kde je ten gastronomický ráj, nebo čím si ho můžeme sami vytvořit?
Každý si může vytvořit svůj gastronomický ráj z toho, co má rád. Mohou to být recepty, které dědíte v rodině, recepty, které jste si oblíbili, nebo které milují vaše děti. Já jsem v knize S Evou v ráji připravila recepty, bez kterých se neobejdu, které mám právě z rodiny, to se týká hlavně dezertů a dala jsem do knihy vše, co jsem měla po různých papírcích, abych to nemusela pořád hledat. Ta kuchařka je moje srdcová záležitost a sama ji opětovaně otvírám. Moje kamarádky podle ní často vaří. Volají mi a sdělují, co právě připravují. To mi dělá radost.

Co v gastronomii preferujete?
Nemám pocit, že bych něco preferovala. Myslím, že mám někde svojí hvězdu nebo někoho na nebi, kdo nade mnou drží ochrannou ruku. Kdo mi pomáhá. Když se mi něco podaří, tak vždy poděkuji andělům, ve které věřím. Vesmír je tak neznámý a tak tajemný, přesto si myslím, že když v něco věříte, že vám to dodá sílu. A nemusí to být vesmír, můžete věřit v cokoli.

Recept z knížky Evy Filipové Neřeš vrásky, hýčkej lásky

Jablkový salát s ořechy a javorovou zálivkou
Na dvě porce potřebujeme:
2 hrsti baby špenátu, 50g sušených brusinek, 1 hrst pekanových ořechů,  100g sýru feta, 1 jablko nakrájené na plátky, 2 silnější plátky anglické slaniny.

Zálivka: 2 lžíce extra panenského oleje, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce javorového sirupu, 1 a půl lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř

Postup:
Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a dozlatova orestujte. Špenát dejte do mísy, posypte ho brusinkami, ořechy, rozdrobenou fetou, plátky jablek a  orestovanou slaninou. Přísady na zálivku prošlehejte v misce a salát jí zalijte. Salát je hotový za pár minut a je skvělý díky své sladkopikantní chuti.

 

 

Včera, 17:09
Podle Technické univerzity v Liberci jsou v Česku kapacity na výrobu milionů filtrů do plátěných...
Včera, 13:00
Dnes vynecháme tajemnou planinu Nazca s podivnými obrazy zvířat. Ani nemusíme obíhat Stonenhenge v zástupu...
28.3.2020
Země bývalého Sovětského svazu jsou tajemnými místy doslova posety. Některé záhadné úkazu jsou vysvětleny zvýšenou...
28.3.2020
Velikonoce jsou snad nejstarším svátkem vůbec a z náboženského hlediska jsou dokonce významnější než Vánoce, protože...
27.3.2020
Sklepení hradu bývá velmi často ideálním a bezpečným úkrytem před přírodním i válečným běsněním. I...
hojek chomutov
27.3.2020
Předčasné ukončení smluv se všemi hráči nad 22 let je reakcí klubu na pandemii koronaviru....
27.3.2020
Pobíral sociální dávky, přestože měl příjmy z natáčení. Za podvod odešel herec Zdeněk Godla s...
autorské čtení na youtube
27.3.2020
Čtenáři a autoři knih se ode dneška mohou setkat na youtube, kde každý den jeden...
27.3.2020
Případy ze života na Sedlčansku. Odcizený historický motocykl Jawa, vykradený automat u myčky aut, střet...
27.3.2020
Vynikala přirozeným nadáním i půvabem a tanec milovala od útlého dětství. Od divadla nedokázalo Františku...
Reklama