Otravné octomilky nechte vyhladovět, a pak jim vyhlašte boj

4.2.2020
Karel Hutr

Octomilky mají rády veškeré zbytky ovoce a zeleniny, ale i některá jídla. Libují si tedy i v odpadkových koších. Potravu najdou i v neudržovaném prostoru v kuchyních. Možná jste si ale všimli, že se jim skvěle daří i v květináčích, kde až někdy přílišná zálivka je jejich líhní a do mokré půdy kladou vajíčka. Pokud tohle všechno víme a odstraníme nedostatky, pak teprve nasadíme proti tomuto otravnému hmyzu ty správné zbraně. Bude to dlouhý boj, protože octomilky se rychle množí a my musíme odstranit všechna slabá místa v domácnosti, kde by našly potravu a místo pro rozmnožování.

Exotické ovoce je ideální do salátů. Použít můžeme mango i avokádo

Past s vůní octa

Ne náhodou se těmto muškám říká octomilky. Mají totiž rády ovoce, které je přezrálé a už i podléhá hnilobě. Však se tomuto hmyzu lidově říká i banánová, octová či ovocná muška.

V první fázi boje proti muškám zkuste jednoduchou past. Nalijte do sklenice trochu jablečného octa a hrdlo uzavřete potravinářskou fólií. Pořádně ji zajistěte kolem hrdla gumičkou a uprostřed udělejte dírku velikosti mušky, aby se jí protáhla. Octomilky zláká vůně octa a protáhnou se otvorem. Cestu ven ale už nenajdou. Místo octa můžete zkusit třeba marmeládu trochu naředěnou vodou, v níž se mušky utopí.

Chutná jim i víno

Muškám ale chutná prakticky vše sladké. Proto lze do pasti nalít i trochu červeného vína. Jako past poslouží i samotná lahev s vínem, kterého necháme po dně asi centimetr. Úzké hrdlo mušky nenajdou a uhynou uvnitř. Vhodnou návnadou je i sojová omáčka.

Mléčně kvašená zelenina.

Mléčně kvašená zelenina dodá tělu potřebné vitamíny a její složení je jen na vás

Než vyhlásíte muškám boj, připomínáme, že prvním krokem je odstranit vše, co by bylo zdrojem jejich potravy. Vše ukliďte, vyneste koše a ovoce dejte do chladničky. Jinak ten boj nikdy neskončí. Pochopitelně, že existuje i chemie na hubení těchto drobných vetřelců. Zabije je spolehlivě skoro každý běžný postřik proti létajícímu hmyzu, ale ruku na srdce, kdo v prostředí kuchyně, kde máme potraviny, by chtěl tenhle radikální způsob použít?



Nepřehlédněte