15℃
Dnes je 20. říjen , svátek má Vendelín

Pečeme i mrazíme okurky, pryč se stereotypy

Sklizeň všeho možného, co jsme na zahrádkách celé jaro a léto pěstovali, pomalu končí. Spousta z nás má určitě ještě pěknou zásobičku okurek hadovek, ale i nakládaček. Jak ale s těmito výbornými plody naložit, pokud nechceme mít plné skříně jen kyselých okurek?

Reklama

Okurky si na zimu jinak, než kyselým nálevem jen tak neschováte. Jde o zeleninu, která se špatně konzervuje. I když někdo radí čalamády, nebo okurky zmrazit, je to většinou na pováženou, přesto taková rada existuje.

V takovém případě, kdy okurky chceme „šoupnout“ do mrazáku, stačí hadovky, nebo nakládačky pořádně umýt, vložit je do mrazicích pytlíků nebo krabiček a hurá s nimi do mrazáku. Ovšem jejich použitelnost je velmi malá. Lze je, ještě zmrzlé, strouhat a přelívat buď dipem na tzatziki (česnek, bílý jogurt, olivový olej, kopr, pepř) nebo sladkokyselým nálevem, jako okurkový salát. To je snad ještě snesitelná varianta jejich úpravy, raději je ale snězte, dokud jsou čerstvé. Takže pojďme na to.

Květák jako vybraná lahůdka. Navíc obsahuje vysoké množství „céčka“

Jeden recept na salát, který přeci jen uskladníte

2,5 kg okurky nakladačky větší, které se už nehodí na klasické zavaření
300 g cibule
200 ml ocet – lze ubrat
220 g cukr krupice – lze ubrat
50 g deko nebo Nako, Lako

Na tento recept se hodí nakladačky i hadovky, pozor však na přerostlé nakladačky, ty jsou hořké a vše by mohly zkazit. Okurky nakrouháme na plátky a zalijeme nálevem ze všech surovin. Deset hodin necháme odležet. Poté okurky vyjmeme z nálevu, napěchujeme je do velké nádoby, nebo několika menších a zalijeme vzniklým nálevem jen tak aby byl salát potopen. V chladu by měli vydržet do další sezony. Hodí se jako skvělá příloha.

Není dýně jako dýně. Jak využít 7 nejznámějších druhů v kuchyni?

Pečené okurky podle Julie Child

3 ks salátové okurky
2 lžíce jablečného octa
1,5 lžičky soli
1/2 lžíce cukru
3 lžíce rozpuštěného másla
špetka sušených bylinek podle chuti
2 ks nadrobno nakrájené jarní cibulky
čerstvě namletý pepř

Okurky nakrájejte na špalíčky, přepulte je a poté ještě rozkrojte na čtvrtinky. Vyndejte semínka. V míse je pak promíchejte s octem solí a cukrem, macerujte klidně hodinku. Předehřejte si troubu, naložené okurky ještě promíchejte s máslem, bylinkami, cibulkou a pepřem. Poté vložte do zapékací misky do trouby a cca 20 minut pečte.

Dobrou chuť.

 

Před 35 minutami
V pondělí 14. října se v prostorách CAMPu na Moráni uskutečnilo setkání s tvůrci ambiciózního...
Před 1 hodinou
Věnoval se především monumentální tvorbě figurálních děl, alegorickým sochám pro výzdobu architektury, pomníkům a portrétům....
Před 2 hodinami
Komerční článek
Při přechodu na DVB-T2 je vhodné zohlednit několik kritérií, která mají pro každého jinou prioritu....
Před 2 hodinami
V Malé galerii a půjčovně knihovny je expozice výjimečných obrazů instalována až do 22. října.
Dnes, 11:30
Blížící se konec války nezastihl německou armádu v optimální situaci. Její poslední nadějí se stalo silné...
Dnes, 10:44
Přes tisíc dopravních nehod ročně je zapříčiněno špatným zdravotním stavem řidičů. Motoristé podle zdravotníků často...
Dnes, 10:00
Recepty jídel ze sezónních přebytků, zbytků v lednici nebo té části zeleniny a ovoce, jež...
Dnes, 08:00
Jen pár kilometrů odtud je jedinečný turistický přírodní ráj. Město ale nabízí spousty nádherných zastavení.
Včera, 17:30
Další důkaz toho, že v Rusku je, či snad spíše bylo, možné opravdu cokoliv. Tento příběh...
Včera, 16:00
Kdo není rebel ve dvaceti, nemá srdce. Kdo jím zůstal ve třiceti, nemá rozum. Jistě...
Včera, 14:00
Ovoci kaki, kterému se také říká pokrm bohů, se poprvé objevilo v 7. století v...
Reklama