Pizzu znali už staří Egypťané. Za co by nám při její konzumaci Italové vynadali?

18.2.2021
Jaroslav Svoboda

​Na pizze si pochutnávali už staří Egypťané

​Pizzu připravovali již „kuchaři“ v době neolitu. Jednoduché koláče na způsob pizzy pak připravovali i starověcí Egypťané, od kterých je později převzali Římané. Název pizza je však odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Tímto termínem se označovaly pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience.

Zajímavou historii mají však první pizzerie, ty totiž vznikaly už na konci sedmnáctého století. Do moderní podoby se ale pizza začala formovat až ve století osmnáctém, a to zejména díky velkému rozvoji používání rajčat v italské kuchyni.

I pizza z trouby může být jako z Itálie

Nejstarší pizza? Stále k dostání v každé pizzerii

Za nejstarší moderní pizzu se považuje Margherita. Sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která navštívila Neapol, a tak se místní kuchař Rafael Esposito rozhodl pro gastronomickou novinku – pizzu v italských národních barvách: červené rajče, zelená bazalka a bílý sýr. A tak se v roce 1889 zrodila v Neapoli „nová“ pizza.

Italské, nebo americké jídlo?

Kdo by neznal nepřeberné množství amerických béčkových filmů, ve kterých adolescenti nejedí prakticky nic jiného než pizzu, až se může zdát, že pizza je vlastně americké jídlo. O rozvoj tohoto pokrmu za mořem se totiž postarali především italští přistěhovalci, kteří si sem s sebou vzali i své technologie. Právě Margheritu pekli s mozzarelou a oreganem. Postupem času ji začali připravovat místo v peci na pánvi a její podoba se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu.

První skutečně americkou pizzou byla pizza s názvem Chicago-Style, upečená v roce 1943. Poválečný rozvoj ekonomiky přál i rozvoji gastronomie a tak se v roce 1948 na pultech obchodů poprvé objevilo předpřipravené pizzové těsto.

Italský zázrak se ještě v padesátých letech etabloval v amerických fast foodech a stal se tak naprosto standardním pokrmem vedle hot dogu či jablečného koláče. Právě v této době se také dostala na trh první zmrazená pizza, kterou vymysleli bratři Celentanovi. Tím nevědomky zahájili masivní výrobu zmražených polotovarů.

Nejdražší jídla světa. Uhádnete, kde mají pizzu za 78 tisíc?

Pizza v Česku

Pravá italská pizza samozřejmě dorazila i do České republiky. Její masivní rozvoj nastal především v 90. letech minulého století, kdy začala pronikat do všech koutů země. Jaká je ale u nás ta nejoblíbenější? I přesto, že Margherita je nejslavnější, Češi dávají přednost jiným druhům, nejpopulárnější je zřejmě Capriciosa, rovněž oblíbenou je pizza se čtyřmi druhy sýrů Quattro Formaggi nebo „ananasová“ Hawaii. Margherita si však své prvenství udržela alespoň mezi mraženými produkty.

Ne, aby tě napadlo, vzít na zázvor struhadlo… a na pizzu příbor

V Čechách je také velmi moderní tzv. domácí pizza, připravovaná často z listového těsta, na kterou se dá prakticky cokoliv, co dá lednice. Můžeme tak na ní nalézt kečup, šunku, sýr, žampiony, papriku, vejce aj. Ovšem, v úpravách pizzy nejsme jediní. Stejně tak, jako u nás, liší se lokální charakter pizzy například v Japonsku, kde na pizzu s oblibou přidávají majonézu nebo med, ve Francii si pak do pizzy často přidávají vejce.

Co by se ale Italům moc nelíbilo, je naše konzumace jejich takřka národního pokrmu. My Češi totiž pizzu často jíme příborem, to by ale v Itálii rozhodně neprošlo.

A co vy? Jakou pizzu máte nejraději?



Nepřehlédněte