Berounský medvěd stáčí pivo už 20 let. Narozeniny oslaví velkolepým koncertem. Přijdete?

Novodobá historie pivovarnictví se v Berouně začala psát právě před 20 lety, kdy zde v bývalém cukrovaru začali manželé Mayerovi vařit pivo pod názvem Berounský medvěd. A protože kulatiny je třeba řádně oslavit, chystá se ve zdejším rodinném pivovaru na 23. června velká párty.

Oslavy začnou v sobotu 23. června ve 13 hodin. Na programu jsou skupina Claymore, dvojník Waldemara Matušky Vladimír Nerušil a hlavní hvězdou odpoledního programu bude skupina Greenhorns v čele s Honzou Vyčítalem, který je mimo jiné i autorem všech medvědích etiket. Večírek zakončí hardrocková skupina Bugr. Celým dnem bude jako moderátorka provázet Irena Budweiserová, bývalá členka skupiny Spirituál kvintet. Po celou dobu zde budou probíhat i dětské soutěže, pivní soutěže i další zábavné akce. Bude si možné i nakoupit na jarmarku nebo prohlížet vystavenou vojenskou techniku v areálu pivovaru.

Kdysi zdobil dívčí pokojíky. Na mé koncerty chodí všechny generace, říká Václav Neckář dnes

Pivo se v Berouně vařilo od dob jeho založení. První zmínky o vaření piva v Berouně se vztahují k roku 1295, kdy král Václav II. povýšil Beroun na královské město a měšťanům udělil právo várečné a sladovnické, městu udělil právo mílové. O šest set let později, přesněji v roce 1871, si zde právovárečné měšťanstvo postavilo nový strojní pivovar. V roce 1948 byl pivovar znárodněn a poslední vlastní pivo zde uvařili v roce 1978, kdy byl provoz zrušen a byla zde zřízena stáčírna piva Gambrinus. Zdejší pivo neslo název Zlatý kůň, lidově bylo zvané hemelka. I toto jméno v novém pivovaru oprášili a dali ho zpět zdejší jedenáctce.

Praha na začátku devadesátek: Rozjížděli to Stouni, vznikaly legendární kluby a připojili jsme se oficiálně na internet

Nový pivovar vybudovali Hana a Václav Mayerovi v bývalém areálu cukrovaru, který leží nedaleko zdejšího vlakového a autobusového nádraží. Časem vznikla v areálu i pivovarská hospoda, protože jak je známo – pod komínem chutná nejlépe.

Pivovar Berounský medvěd je jedinečný „pivovarský skanzen“, který nabízí zájemcům k prohlédnutí varny piva na přímý otop dřevem. Pivo se zde vyrábí spodním kvašením z tradičních surovin: pitné vody, ječného sladu, hlávkového chmele a pivovarských kvasnic. V zásobě sladu je pivovar soběstačný – vlastní totiž sladovnu v nedaleké obci Suchomasty. V současnosti v pivovaru vaří pravidelně sedm druhů piv. Stejně jako v případě patnáctého výročí se i pro letošek počítá s výročním speciálem, tentokrát dvacetistupňovým.

Včera, 17:17
Na trať mezi pražskými Hlubočepy a Sídlištěm Barrandovem se vrátí od pondělí 1. června tramvaje....
Včera, 17:06
Komerční článek
Náš REGION představuje top produkty tohoto boxu, které lze zakoupit a testovat na www.brandnooz.cz. KINDER...
Včera, 09:39
Komerční článek
Kvůli šíření nového typu koronaviru zakázal ministr zdravotnictví vývoz dezinfekčních přípravků na ruce do zahraničí...
Včera, 09:39
Výpověď z nájmu, kterou od společnosti CIB RENT Písnice dostali manželé E. a L. M.,...
Včera, 09:05
Prodejna nakladatelství Naše vojsko zmizí z prostor Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy na...
Včera, 07:48
V Praze v loňském roce poklesl počet cyklistů. Sčítače zaznamenaly v celém městě zhruba 3,22...
26.5.2020
Konkrétně hudební klub v Malostranské besedě kvůli zmenšení kapacity zvedl vstupné na 400 korun. Koncerty...
25.5.2020
Od poloviny minulého týdne je na základě usnesení pražské rady možné podat elektronickou „Žádost na...
25.5.2020
V rámci čtvrté vlny uvolňování podnikatelských a dalších činností, která byla vyhlášena na 25. květen...
25.5.2020
Ceny bytů v Praze jsou dlouhodobě na vysoké úrovni a pro mnoho lidí je tedy...
25.5.2020
Sochař a restaurátor Petr Váňa z Karlíku pracuje ve své dobřichovické dílně již třiadvacet let...
Reklama