Gastronomická zařízení mohla v omezeném režimu, s naplněním kapacity na nejvýše 50 procent, fungovat od 2. do 17. prosince. Provozní dobu mohla končit od 2. do 8. prosince ve 22.00 hodin, následně vláda rozhodla o jejím zkrácení do 20.00 hodin. Provozy smějí od 18. prosince občerstvení prodávat jen přes výdejní okna.
Nejvyšších výdělků podle Dotykačky v prosinci dosahovaly podniky ve Středočeském kraji. Tržby se tu dostaly na 59 procent hodnot z prosince 2019. Gastronomická zařízení v Libereckém a Královéhradeckém kraji a v Praze se v meziročním srovnání dostaly nad 50 procent. Tržby podniků v dalších krajích se pohybovaly mezi 39 a 49 procenty. Nejslabší výdělky, na úrovni 31 procent předloňských hodnot, zaznamenaly podniky ve Zlínském kraji.
Tržby na Silvestra, kdy bylo otevřeno 31 procent gastronomických zařízení, se meziročně propadly o 73 procent. „Tentokrát se téměř vůbec neprodával klasický alkohol ani nealko. Místo toho se z okýnek prodávaly horké nápoje, jejich spotřeba se proti loňsku zdvoj- až ztrojnásobila,“ uvedl ředitel Dotykačky Petr Menclík. Doplnil, že 57 procent silvestrovských výdělků tvořily objednávky v době oběda, o rok dříve to podle něj bylo jen 32 procent.
V novém roce se podle Dotykačky pozvolna zvyšuje počet otevřených stravovacích podniků, rostou i tržby. V provozu v týdnu od 4. ledna bylo 38 procent podniků, jejichž tržby činily 32 procent oproti loňskému únoru, tedy době před pandemií. V pondělí počet otevřených zařízení stoupl na 42 procent, tržby vzrostly na 43 procent.
adp/ČTK