Jak jsou na tom letos zmrzliny. Každý třetí vzorek neprošel testy

Kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel. Problémy byly také u 43 procent vzorků ledů do nápojů. U zmrzlin jde o zlepšení, loni šlo o 37 procent hodnocených vzorků, u ledu loni byla zjištěná závada u 40 procent vzorků. Oznámil to mluvčí SZPI Pavel Kopřiva u příležitosti kontroly kavárny Kochoco v pražské ulici Na Příkopě. Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění.

U tohoto podniku nenalezli inspektoři žádnou chybu, počkají ještě na výsledky testů na salmonely, měly by být známé do několika dní. Inspekce ročně provede kolem 200 až 300 kontrol zmrzlin, většinou v sezoně od května do konce září. Třetina kontrol je podle inspektora Pavla Haase po podnětu spotřebitele, do třetiny provozoven inspektoři jdou, protože v minulosti tyto podniky kontrolou neprošly. Poslední třetina jsou kontroly namátkové. Letos zatím zkontrolovali 64 vzorků a 19 z nich neprošlo hygienickými limity.

„Určitě se dívat na to, jestli obsluha má ochranné pomůcky, jestli používá k nabírání do kornoutku ochranné pomůcky jako jsou rukavice, jestli nepoužívá stejnou ruku na úchop toho produktu, tak i na peníze, to je také častý problém,“ popisuje možnosti spotřebitelů, jak zjistit prohřešek Haas. Podle Kopřivy je také důležitým aspektem to, jestli má zmrzlina správnou konzistenci.

Podle inspektorů je správnější, aby obsluha měla špachtli nebo naběračku na zmrzlinu pro každý druh kopečkové zmrzliny, aby se nešířily mikroby skrze vodu, ve které se nástroj oplachuje. Pokud má podnik naběraček méně, bylo by pak vhodné nabírat jednou zmrzliny s mléčnou složkou a jinou sorbety, aby nedošlo ke kontaminaci mléčnými alergeny.

Kvalitní zmrzlina může být vzácností. Připravte si ji sami doma

„Jednou z charakteristických příčin problému u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět,“ dodala inspekce. Za pochybení jsou podnikům podle mluvčího většinou uloženy minimálně desetitisícové pokuty. Výsledky testů na salmonely dostanou inspektoři většinou za tři až čtyři dny.

vera/čtk

Melounová zmrzlina, jednoubky nebo gazpacho. Pochutnejte si na melounu netradičně

Dnes, 17:46
Fanoušci klavírních melodií se mohou těšit na koncert teprve 22letého klavíristy Pavla Vondráčka s názvem...
Dnes, 17:00
Jednou z investičních akcí je obnova komunikací v ulicích Malinovského, Rubínova, Rejčkova a Burianova včetně...
Dnes, 09:40
Komerční článek
Participativní rozpočet zakořenil v desítkách obcí, občané navrhují projekty, hlasují o nich, komentují je a společně...
Dnes, 09:40
Stavba středočeských přístavišť pro rekreační plavidla v Mělníku a Poděbradech má začít v listopadu a...
Dnes, 07:35
Hlasování o podpoře říčanských projektů z participativního rozpočtu, bude už v první polovině října. Lidé...
Včera, 17:40
Fotografie zahraničních filmových celebrit zachycených objektivem Miloše Fikejze, filmového publicisty, encyklopedisty a fotografa, můžete obdivovat...
Včera, 15:00
Se začátkem nového školního roku město Dobříš otevřelo nový školní pavilon základní školy a společně...
Včera, 09:40
Podchod pod kolejemi železniční tratě Praha-Benešov v Říčanech u Prahy, bude nejspíše po 13 letech konečně...
20.9.2020
Kolem 60 lidí protestovalo před pobočkou státního podniku Diamo v Příbrami proti plánované těžbě kameniva...
19.9.2020
Čtyřicítku sdílených kol si v Říčanech za tři měsíce půjčili lidé 2,5 tisíckrát. Pilotní projekt město...
19.9.2020
Nestává se často, abychom informovali o jedněch zamčených vratech. Ale – co kdyby jste si...
Reklama