4℃
Dnes je 11. prosinec , svátek má Dana

Na tibetských slavnostech hnětli kuličku tsampa z praženého ječmene. Zvládnete to také?

Další fotky

Letošní slavnosti tibetského Nového roku Losar 2145 se v Praze uskutečnily po třinácté, přičemž třináctka je v tibetské kultuře šťastné číslo. Festival se v neděli 18. února prvně konal v nedávno otevřených prostorách Sněmovní 7 na pražské Malé Straně. Den předtím uvedla mniška Tenzin Palmo rituální část oslav v Himalájském centru Potala.

Ve sněmovní zahrála a zazpívala skupina Létající koberec, otevřena byla dílna pro děti, výstava náboženských maleb, filmový koutek, lidé si mohli zakoupit tradiční tibetské či nepálské jídlo, pití a zboží. Hlavní část programu byla bezbariérová.

FOTO: Tibetské slavnosti v Praze

Tibetské slavnosti v Praze - 1 – foto facebook Czechs Support Tibet-Češi Tibet podporujíTibetské slavnosti v Praze - 2 – foto facebook Czechs Support Tibet-Češi Tibet podporujíTibetské slavnosti v Praze - 3 – foto facebook Czechs Support Tibet-Češi Tibet podporujíTibetské slavnosti v Praze - 4 – foto facebook Czechs Support Tibet-Češi Tibet podporujíTibetské slavnosti v Praze - 5 – kulička tsampa – foto AC
Další fotky
Tibetské slavnosti v Praze - čoko-koule-zblízkaTibetské slavnosti v Praze - 6 – Tenzin Palmo, Martin Bursík a Kateřina Bursíková Jacques – foto Václav Bozděch

Vyzkoušet si mohli i uhnětení kuličky tsampa, což je tradiční tibetský pokrm s tisíciletou historií. Pražený ječmen se uhněte s tibetským slaným čajem s mlékem a máslem, netřeba tepelné úpravy, kulička má oříškovou chuť a vůni, zapíjí se slaným čajem. Lze ji vyrobit i na sladký způsob.

Zkuste si čokoládové kuličky

Složení   čoko koule zblízka                                        

  • 1 hrnek tsampy
  • čtvrt hrnku na drobno nasekaných vlašských a lískových ořechů
  • čtvrt hrnku kakaového prášku
  • 3 až 4 lžíce třtinového cukru či jiného oblíbeného sladidla
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového nebo sezamového oleje
  • špetka vanilky
  • asi půl hrnku rýžového mléka

Postup

Ingredience smíchejte ručně nebo v mixéru, přidejte mléko a udělejte těsto, aby se nelepilo. Těsto můžeme zpočátku dělat vařečkou a dodělat rukou nebo rovnou začít rukou. Vytvořte kuličky velikosti vlašských ořechů, větší nebo menší. Kuličky můžete nakonec ozdobit kouskem vlašského ořechu. 

Zdroj receptu a foto: tatsampa.cz

Dnes, 10:33
Hradčanská Písecká brána se oblékla do slavnostní předvánoční nálady a čeká na své diváky a...
Dnes, 10:09
Média přinesla v těchto dnech zprávu, že miliardář Daniel Křetínský započal rekonstrukci takzvané Kapsovy vily...
Včera, 19:42
Komerční článek
Při přechodu na DVB-T2 je vhodné zohlednit několik kritérií, která mají pro každého jinou prioritu....
Včera, 19:42
Hlavní město Praha uzavře Pakt svobodných měst s Budapeští, Bratislavou a Varšavou. Dokument má posílit...
Včera, 16:33
Holešovické Bio Oko připravilo malou přehlídku filmů režiséra, scénáristy a herce Juraje Herze.
Včera, 16:00
Vedení Prahy zatím neví, kdy přesně by magistrát měl od Prahy 1 převzít správu Nemocnice...
Včera, 13:11
Pobočka Dittrichova se čtenářům uzavřela letos o prázdninách. Důvodem byla menší rekonstrukce, která měla za...
Včera, 10:09
Velká galerie Chodovské tvrze uvádí první společnou výstavu děl známé umělecké dvojice. Cesta obou sochařů...
Včera, 08:33
Pražský magistrát nabídne městské byty mladým lidem postiženým některou z forem autismu. Pomoc se týká...
9.12.2019
Radnice Prahy 4 před pár týdny rozhodla, že Branické divadlo bude pronajato spolku United Arts...
9.12.2019
Narodil se v Plzni 30. dubna 1880 v rodině Josefa Böttingera (1839 – 1914), významného...
Reklama