26℃
Dnes je 18. červen , svátek má Milan

Stará dobrá čtyřka. Malý průvodce restauracemi za socialismu

Další fotky

Cenové skupiny, první až čtvrtá. Co to ale znamená? Mladí nechápou, starší už nevědí.

Reklama

Podniky veřejného (restauračního) stravování byly od 1. července 1960 organizovány územně a přímo řízeny okresními (obvodními) národními výbory. Znamená to, že v každém obvodu byl pouze jeden podnik Restaurací a jídelen (v Praze 2 pod názvem Hotely a restaurace, v Praze 8 jen Restaurace). Na ONV je řídil obor obchodu a služeb.

Kromě deseti organizací působily v Praze také Pražské restaurace, řízené Národním výborem hl. m. Prahy (magistrát), které sdružovaly velké podniky jako Obecní dům, Slovanský dům, Lucerna apod., dále některé specializované restaurace (Indická) a pražskou ubytovací zvláštnost – botely.
Na území hlavního města a v jeho blízkém okolí (Konopiště, Průhonice) působil dále samostatný závod podniku Čedok – Interhotely Praha, který sdružoval především interhotely kategorie A* a také některé specializované restaurace (Čínská, Moskva, Sofia apod.) a motely. Mimo tyto organizace zajišťovaly pohostinství také družstevní organizace Včela a Jednota, dále podnik Potraviny Praha a ojediněle i moravská JZD.

Pražský výběr nebo Ostravský kahan. Vzpomínáte, jaká vína jsme pili za socíku?

Od roku 1973 platily v restauracích jednotné ceny. Na první cenovou skupinu asi vzpomínat nebudeme. Kdo z nás tam kdy byl, že?
Restaurace II. skupiny měly za povinnost nabízet dva výrobky studené kuchyně do 3,50 Kčs, jednu polévku do 1,60 Kčs a dvě (večer jedno) s přílohou do 10 korun.

III. cenová skupina musela nabízet dvě (večer jedno) studená jídla do 2,70 Kčs, jednu polévku do 1,30 s dvě (jedno) jídlo do 6,50 Kčs. Čtyřka měla mít polévku do 1,30 a dvě (jedno) jídlo do 5,50 Kčs.

Historie psaná vekou. Čím se lahodné chlebíčky zapsaly do českých dějin?

Od roku 1979 byl usnesením Rady NVP regulován prodej alkoholu v maloobchodě a v síti veřejného stravování v dopoledních hodinách v pracovních dnech.
Začátek prodeje alkoholických nápojů – kromě desetistupňového piva – se v pracovních dnech stanovil ve III. cenové na 10 hodin, ve čtyřce na 11 hodin, přičemž podniky, které čepovaly pouze dvanáctku, měly povoleny výčep od otvíračky.

Zdroj: Jan Šusta – Průvodce pražským pohostinstvím

FOTO: Restaurace za socialismu

Restaurace za socialismu - 1 expo 65 zahradníkRestaurace za socialismu - 2 rottiserieRestaurace za socialismu - 3 DSC02482Restaurace za socialismu - 4 automat korunaRestaurace za socialismu - 5 Jídelní lístek automatu Šárka
Další fotky
Restaurace za socialismu - 6 černý vůlRestaurace za socialismu - 7 sanch+Restaurace za socialismu - 8 mišoň před myslivnou 2Restaurace za socialismu - 9 staroměstské nám 57 zahradníkRestaurace za socialismu - 99 33002Restaurace za socialismu - 0 sanch
Před 12 minutami
Pražská Slavia odšpuntovala letní přípravu hned několika zajímavými novinkami. Kromě Júsufa představil klub nové posily...
Před 27 minutami
Od začátku letošního roku bylo v Praze vysazeno 160 tisíc nových stromů. V naprosté většině...
Včera, 18:27
Malešická spalovna za 700 milionů korun vyměnila první ze čtyř kotlů, ve kterých se spaluje...
Včera, 18:01
Vedení Prahy chce jednat s vlastníky nemovitostí a provozoven o vnější podobě obchodů či restaurací...
Včera, 15:46
Tento týden učiníme výjimku a fotografický doprovod této pozvánky nebudeme věnovat akcím, které se nabízejí,...
Včera, 15:29
Hlavní město v návaznosti na žádosti některých městských částí připravuje úpravy systému parkovacích zón. Primátorův...
Včera, 13:25
Všechny autobusové zastávky budou v Praze na znamení nejdřív v létě příštího roku. Vedení metropole...
Včera, 12:31
Půl hodiny po půlnoci 18. června bude zahájeno největší taktické cvičení, pořádané Krajským ředitelstvím policie...
Včera, 11:30
Na konci března bylo v Ječné ulici v Praze 2 pokáceno sedm akátů, které byly...
Včera, 10:30
Praha ve spolupráci se společností Lime připravuje pravidla pro sdílené elektrokoloběžky. Podle náměstka primátora Adama...
Reklama