Přezdívají jim pomeranče severu. Šípky jsou nejlepší lék na paradentózu

šípek

Vitaminový koktejl, který šípky obsahují nenajdete v žádné lékárně. Uvádí se, že obsahují až desetkrát více vitamínu C než citrusy, a proto se jim také přezdívá pomeranče severu. Patří beze sporu k nejzdravějším plodům podzimu a šípkový čaj nebo sirup spolehlivě posílí imunitu před obdobím chřipek. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.

Rostou v parcích, na okrajích lesů a cest a v zanedbaných koutech zahrad. Nejvhodnější doba pro sběr šípků je právě nyní, kdy ještě nejsou úplně přezrálé. Kromě opravdu velkého množství vitaminu C šípky obsahují i beta karoten, vitamín B1, B2, rutin, vitamín K a karoteny. Některé účinné látky se varem neničí, jiné se naopak do vody varem vyluhují (organické kyseliny, taniny, flavonoidy, minerální látky – například vápník, fosfor, železo a draslík). Je proto ideální si ze šípků uvařit čaj. Jak jej správně připravit si přečtěte zde:

Zázračný šípek pomáhá léčit mnoho zdravotních problémů. Víte, jak na něj?

Věděli jste, že:

  • staří Řekové považovali šípek za přírodní lék a nazývali ho božským plodem
  • šípky ordinoval svým pacientům i sám Hippokrates
  • po roce skladování ztrácí sušený šípek všechen vitamín C

Čistí krev a povzbudí mozek

Šípek by měl být součástí každé domácí lékárničky, protože pomáhá při širokém spektru obtíží. Posiluje oběhový, dýchací i trávicí systém, takže umožňuje předcházet nadýmání a zadržování vody. Bojuje proti infekcím a nachlazení, ale také zlepšuje schopnost se soustředit a předcházet závratím, díky rutinu pomáhá čistit krev. Ženy jej ocení zejména při menstruaci, kdy ulevuje od křečí.

Růžovou vodu používala pro krásnou pleť už Kleopatra. Návod, jak ji vyrobit doma

Šípkový sirup na imunitu

Kromě šípkového čaje je možné popíjet šípkové víno nebo likér. Nejen děti ocení šípkový sirup, který před zimou posílí imunitu. Potřebovat na jeho přípravu budete kilogram omytých šípků, které je ale nutné rozklepat nebo pokrájet, aby se z nich uvolnilo co největší množství cenných látek. Zalijeme litrem a půl vody a dáme do lednice na 24 hodin louhovat.

Druhý den v hrnci šípky zahřejeme, nesmí se vařit. Vše pak přecedíme přes plátýnko a vmícháme stejné množství cukru, jako zůstane tekutiny. Je možné přidat šťávu z citronu a pomeranče a pár lžic medu. Vysoký obsah cukru by měl tekutinu konzervovat, jistější je ale sirup skladovat v lednici.

 

Včera, 17:53
Soutěž Auto roku letos vstoupila do 26. ročníku. Hodnocení vozů, které má pod palcem Svaz...
Včera, 17:30
Když je člověk nešťastný, je ochoten podstoupit cokoliv, co mu jen trochu pomůže. I to,...
Včera, 16:00
Čekankový puk je buď bílý, nebo nafialovělý. Oba druhy se náramně hodí jako přílohy do...
Včera, 14:00
Chtěl přinést zemi klid, přál si být spravedlivým císařem a prvních pět let jeho vlády...
Včera, 13:55
Jak je možné, že žil v Paříži na počátku 20. století a zůstal nedotčen kubismem...
Včera, 11:30
Kde končí klišé a začíná umělecké dílo? Otázka, na kterou svými příběhy odpověděl Jack Warner...
Včera, 10:00
Vedle jógových cviků si někdy můžete vyzkoušet také tibetské. Sestava s názvem pět tibeťanů byla oblíbená...
Včera, 08:00
Také milujete pokrmy z hub? Jistě nám dáte za pravdu, že není nad to, připravit...
23.1.2020
Tak dlouho, v letech 2001 – 2004, byla Megawati prezidentkou země, která se teprve nedávno, v roce...
23.1.2020
Polovinu života strávil ve vězení, respektive v psychiatrické léčebně, která zabírá jedno křídlo věznice. Společně...
Reklama