6℃
Dnes je 10. prosinec , svátek má Julie

Provoní prádlo, odežene potravinové moly, pomůže od rýmy a masu dá správnou chuť

Ještě před pár lety jsme jej téměř neznali a dnes se předháníme, kdo má větší rostlinu. Ne snad proto, že bychom se chtěli vytahovat před ostatními, ale proto, že víme, jak velký pomocník to je. Mexický eukalyptus, kubánské oregano nebo rýmovník jsou zlidovělé názvy pro rostlinu Plectranthus argentatus. Na první pohled je podobná hluchavce, dost možná proto, že jsou to vzdálené příbuzné. Voní po kafru, meduňce a mentolu.

Rýmovník stoprocentně oceníme při prvních příznacích rýmy. Stačí odlomit lístek, promnout ho mezi prsty a čichat k němu. Jemně mentolová a lehce kořeněná vůně krásně protáhne dýchací cesty. Rozhodně se vyplatí mít ho doma. Pomůže od spousty zdravotních neduhů, a ještě udělá krásnou dekoraci.

Roste a zelená se sám

Pěstování rýmovníku nevyžaduje žádnou námahu ani botanické znalosti. Postačí, když jej umístíme na světlé místo, ideálně na okenní parapet, ale ne do průvanu. Zálivku vyžaduje spíš ne tak častou, čili ideální rostlina pro ty, kdo rádi zapomínají zalévat. Zem v květináči by měla vždycky dokonale vyschnout. Zdravá rostlina má silné dužnaté stonky a sytě zelenou barvu.

5 bylinek, které nesmí chybět v žádné kuchyni. Používáte je?

Nedaří-li se mu, poznáme to podle těchto znaků

  • Rostlina má dlouhé tenké stonky: má málo světla
  • Kraje listů jsou zaschlé, objeví se žluté až hnědé fleky: světla má příliš, a naopak je spálená od slunce
  • Hnědé tečky na listech: přehnali jsme to se zálivkou

Ani množení není složité. Nejjednodušší způsob je utrhnout lístek a dát jej do sklenky s vodou. Za pár dní pustí kořínky a za pár týdnů můžeme sázet. Můžeme zvolit i druhý způsob – část stonku s alespoň jedním lístkem zapíchneme rovnou do půdy. On si poradí.

FOTO: Rýmovník nejen na rýmu

Rýmovník nejen na rýmu - 20190710_165809Rýmovník nejen na rýmu - 20190710_165754Rýmovník nejen na rýmu - PrimaFreshRýmovník nejen na rýmu - rýmovník

Jak ho tedy můžeme využít?

Jakkoli. Rýmovník se dá použít čerstvý i tepelně upravený. Pomůže jako medicína a dokonce dochutí jídlo jako koření.

  • Domácí aromaterapie: utrhneme lístek a využijeme podle vlastní fantazie. Někdo ho promne mezi prsty a vymačkanou šťávou si potře nos, někdo lístek zlomí na půl a namaže místo pod nosem, někdo si kousek utrhnutého lístku vloží přímo do nosní dírky a nechá chvíli působit.
  • Příprava čaje z rýmovníku je velmi jednoduchá: jeden čerstvý lístek vložíme do šálku, zalijeme horkou vodou a pár minut necháme louhovat. A pak stačí jen popíjet. Rýma se krásně spustí a chuť je více než lahodná. Pomáhá nejen při nachlazení, mírní také bolesti hlavy, astma, střevní a žaludeční koliku, rovná trávení, a působí dokonce proti střevním parazitům ve střevech.
  • Sirup z rýmovníku: konzistencí a chutí připomíná spíše med. Hospodyňky, které vaří pampeliškový sirup, budou vědět jak na to. Ale shrneme si to i pro méně zdatné kuchařinky. Potřebujeme asi třicet lístků. Rostlině to jedině prospěje, znovu rychle obroste a zahustí se. Dál potřebujeme citron, limetku nebo pomeranč (podle toho, co máme rádi). Nejprve připravíme odvar. Neumyté lístky rýmovníku s plátky dobře očištěného citrusu vložíme do hrnce a zalijeme horkou vodou tak, aby bylo všechno pod vodou. Přiklopíme pokličkou a necháme stát do druhého dne. Všechno přecedíme přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a odvar přivedeme k varu. Ztlumíme plamen a opatrně přisypeme cukr. Za občasného zamíchání vaříme tak dlouho, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Zpočátku je to nekonečně dlouhý proces, ale pak to jde ráz na ráz. Hlavně nesmíme odcházet, aby nám to všechno neuteklo z hrnce ven. Správnou konzistenci vyzkoušíme úplně stejně, jako když vaříme marmeládu – lžičkou trošku odkápneme na čistý talířek, a když kapka drží tvar, je čas sirup odstavit a ještě teplým naplnit skleničky, pevně uzavřít a otočit dnem vzhůru. Po vychladnutí jej skladujeme v chladu.
  • Jako koření: kam se hodí šalvěj, hodí se i rýmovník. Je výborný k pečenému hovězímu nebo jehněčímu masu, do marinád nebo k přípravě pikantních paštik.
  • Desinfekce: jeden lístek je hotový zázrak. Můžeme jej použít na odřeniny, po štípnutí hmyzem i při spáleninách, ale také po holení, kdy je kůže narušená, zarudlá a tvoří se na ní pupínky. Pak stačí vymačkanou šťávou potřít postižené místo.
  • Proti molům pomáhá prodyšný látkový pytlíček, do kterého dáme rozdrcené listy rýmovníku.
  • Odpuzovač dotěrného hmyzu: dáme-li si květinu do okna, komáři se k nám neodváží. On jim totiž rýmovník vůbec nevoní!

 

Před 1 hodinou
Až potom začala být Emily Dickinsonová, která se narodila 10. prosince 1830 v Amherstu v...
Před 2 hodinami
Nevelká obec Čenkov leží na spojnici mezi Příbramí a Hořovicemi. Už desátým rokem stojí u...
Dnes, 15:00
Komerční článek
Při přechodu na DVB-T2 je vhodné zohlednit několik kritérií, která mají pro každého jinou prioritu....
Dnes, 15:00
Rtuť je velmi tajemná substance. Substance s magickými vlastnostmi, od nejstarších dob. Již její latinský...
Dnes, 14:02
Antonín Smrček (*11. prosince 1859 v Brodku u Prostějova) absolvoval roku 1884 českou techniku v...
Dnes, 12:30
V průběhu 18. a 19. století si Češi stále více a častěji uvědomují, že ztrácí...
Dnes, 11:44
Jde o jedinou spotřebitelskou celorepublikovou soutěž a o nejstarší „novodobou“ soutěž v Česku vůbec. A i...
Dnes, 11:00
Ty počítače tehdy ovšem byly pouze mechanické a Augustu „Adu“, lady Byron, provdanou hraběnku Lovelace,...
Dnes, 09:00
„Za dlouhých zimních večerů, kdy nevařím a neperu…“ je nápěv z písničky kapely Duo Cis, který...
Včera, 18:30
Jeden z nejpodivnějších příběhů z počátku 19. století. Chlapec, kterému dali jméno Kašpar Hauser, se...
Včera, 17:00
Vojenská kariéra Hermanna Höfla byla přímo ukázková a úspěšný zásah proti Slovenskému národnímu povstání byl...
Reklama