RETRO: Ohlédnutí za 1. republikou, aneb když oběd rodině na stůl přinášelo služebné děvče

Další fotky

Skoro se chce říct, to byly časy. Ano, byly a měly také svá pravidla i pokud šlo o vaření a stolování. Střízlivého a praktického ducha se do této oblasti snažila vnést jistá paní Sandtnerová, a to tak úspěšně, že z jejích kuchařských příruček můžeme čerpat dodnes.

Marie Janků-Sandtnerová, křtěná Marie Theresie Emerica, rozená Sandtnerová se narodila 8. prosince 1885 v Praze na Novém Městě v rodině litografa Otty Sandtnera a jeho ženy Josefy rozená Novotné. Jako odborná učitelka vaření a domácího hospodářství vyučovala na Vyšší dívčí škole ve Vodičkově ulici v Praze.

V těžké nemoci si přála zemřít. Na štěstí pro nás Magdalena přežila a můžeme se těšit jejím skvělým receptům

Na přání mnoha žákyň ze školy a lidových kurzů vydala v listopadu roku 1924 „Knihu rozpočtů a kuchařských předpisů“, v níž našly rady a poučení nejen účastnice jejích kurzů, ale i všechny hospodyně, které chtěly připravit „chutné, levné a najisto správné pokrmy“.

Kniha obsahovala recepty nejen na jednoduchá a levná jídla, ale i na pokrmy pro bohatší stůl, aby vyhověla všem vrstvám občanstva. Všechny předpisy a rozpočty uveřejněné v knize autorka sama za své mnohaleté učitelské praxe vyzkoušela se žákyněmi a teprve, když se zcela osvědčily, je zařadila do své knihy. Ta potom měla být každé hospodyni bezpečnou oporou při úpravě všech pokrmů, neboť rozpočty připojené na konci každého předpisu, jí jsou správným a jistým vodítkem.

Netradiční máslová dieta z první republiky zaručuje úbytek váhy bez pocitu hladu. Vyzkoušíte ji?

Tato kuchařka, brzy nazývaná „sandtnerka“, měla takový úspěch, že za rok vyšla znovu v rozšířeném a přepracovaném vydání s přáním „všem hospodyňkám, aby řídíce se jí vařily úsporně a chutně k plné spokojenosti svých drahých rodin a milých strávníků. Žádné umění na světě nedosáhlo ještě vrcholu. Ve svém vývoji a zdokonalování se pokračuje svojí cestou a není tomu jinak ani v umění kuchařském. Bylo by tedy chybou pokládati vaření jen za nutnou a nepříjemnou povinnost. Hospodyně má lnouti s láskou k úpravě denních pokrmů, neboť na správné výživě závisí nejen zdraví, nýbrž i blahobyt v rodině.“

Svíčková jako zlatá česká klasika. Po tomhle receptu určitě nepřiberete

Kuchařská kniha Marie Janků-Sandtnerové je rozdělena na 22 kapitol, od polévek přes předkrmy, úpravy masa, přílohy, saláty, moučníky, zmrzliny, ovoce, zavařeniny, různé úpravy pokrmů k večeři a obsahuje i sezónní jídelní lístek pro čtyři roční doby. Poslední tři kapitoly jsou věnovány stravě pro nemocné a střídmosti v jídle a pití, rozpočtům potravin potřebných na jednu osobu a nakonec i stolničení. Kniha je dokonce doplněna i fotografiemi předkládaných jídel a stolování.

A to mělo podle vydání z roku 1930 vypadat takto: „U rodinného kruhu je obsluha jednoduchá. Služka nebo hospodyně sama přinese jídlo z kuchyně, položí v mísách na stůl a stolovníci sami pak podávají mísu jeden druhému.

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě! Naše svíčková měla úspěch i v Singapuru

Je-li v domě služebné děvče, umyje si před podáváním jídla čistě ruce, obleče čistou zástěrku a přináší mísy vždy na podnose. Mísy staví děvče vždy nejprve před domácí paní. Ta si béře první a pak mísy podává dále. Jsou-li hosté u stolu, zejména je-li společnost četnější, roznáší dívka pokrmy kolem stolu, kvůli rychlejší obsluze, aby nevychladly. Mísy podává z levé strany obratně až k talíři. Mísa nesmí se držeti při tom vysoko, a tak, aby host nemusil žádného zvláštního úsilí vynaložiti, aby pokrm z mísy na talíř přenesl.

FOTO: Sandtnerka

Sandtnerka - Marie Janků-Sandtnerová (1885 – 1946) – wikipedieSandtnerka - Kniha rozpočtů a kuchařských předpisůSandtnerka - Reklama – polovina 30. let – 1 –Sandtnerka - Úprava stolu k studenému občerstvení –Sandtnerka - Ukázka receptů –
Další fotky
Sandtnerka - Úprava stolu k podání čaje –Sandtnerka - Reklama – polovina 30. let – 4 –Sandtnerka - Úprava stolu k hostině –Sandtnerka - Reklama – polovina 30. let – 3 –Sandtnerka - Úparava stolu k slavnostní večeři –Sandtnerka - Reklama – polovina 30. let – 2 –

Chce-li domácí paní dívky při roznášení pokrmů takto použíti, musí ji v tom dříve řádně vycvičiti. Je-li hostů u stolu mnoho, zejména při hostinách, nutno mísy podávati ve dvou neb i více stran současně, aby jídlo nedocházelo stolovníkům úplně studené. Do jídelny vstupuje služebná dívka toliko na zavolání, nehlučně a vždy s podnosem na ruce. Vše, co přináší, či odnáší, klade na podnos, třeba to byl jediný talíř.“

Co by asi paní Sandtnerová říkala dnešnímu způsobu stolování, kdy se rodina u stolu kolikrát nesejde, jak je týden dlouhý, a jak by se jí líbily současné fastfoody?

 

Dnes, 17:30
Ovšem za cenu, která byla příliš vysoká. Autoritářský až diktátorský režim, korupce a oběti režimu...
Dnes, 16:33
Uplatnil se jako ilustrátor a to zejména prvních románů francouzského spisovatele Julese Vernea, vydávaných nakladatelem...
Dnes, 16:00
Dílo dnes téměř zapomenutého švýcarského spisovatele bylo obdivováno například Franzem Kafkou. Robert Walser však nenapsal...
Dnes, 15:01
Deset tisíc lidí obdrží do schránek samoodběrovou sadu na vyšetření stolice kvůli hrozbě rakoviny tlustého...
Dnes, 14:00
Každý jistě ví, že pomluva je zákeřný a zbabělý útok. I když se později vše...
Dnes, 11:30
A dokonce proti němu kázal stejně jako proti jiným hříchům a zlořádům. On sám přitom...
Dnes, 10:00
Tvář Adiny Mandlové, její půvab, herecký esprit a šarm zaručovaly úspěch filmům, ve kterých vystupovala....
Dnes, 09:16
Korona virus je aktuálně pořádným strašákem také pro Česko. Politici v neděli odpoledne oznámili z...
Dnes, 08:00
Tato výjimečná zelenina pochází původně z Orientu, kde byly nalezeny nástěnné malby vyobrazující jeho pěstování.
Včera, 19:08
Natočila nové album, do něhož vtiskla slzy radosti, jezdí turné se Stromboli, zpívá v muzikálu...
Reklama