Retro podle abecedy 12: Jsme národem pivařů. Ale umíme zlatavý mok využít i jinak? Vždycky je co objevovat

Další fotky

Rady, tipy a vychytávky z minulého století neztrácí nic na kráse ani dnes. Vyvstává však otázka, jak dalece a často využijeme ty dnešní rady na odstranění rzi. Jsou ale součástí Malého domácího lexikonu, takže na ně stejně jednou dojít muselo.

Dnešní tipy možná nejsou tak nadčasové, jak jsme si zvykli u těch předešlých, ale když nic jiného, aspoň se přiučíme, jak se co dělalo v roce 1980. Třeba tahle moudra někdy využijete, kdoví…

Minule jsme skončili u písmene N a trochu obšírněji si povídali o nábytku. Dnes začneme ovocem, přidáme pivo, něco o rzi a nakonec saturejku. Malý domácí lexikon je tu už po dvanácté. Uvařte si kávu nebo si nalijte likér a začtěte se…

Retro podle abecedy 4: Jak ohřát párek, k čemu je yzop nebo jak odstraníme žvýkačku? Neseme další várku zajímavostí z roku 1980

Ovoce

Tento pojem je velmi široký a prakticky všechny druhy ovoce i potřebné rady najdete pod příslušnými hesly. Skvrny od každého ovoce odstraníme takto:

  • Skvrnu vypereme horkou vodou s přídavkem pracího prostředku, například saponátu.
  • Skvrnu vymýváme čpavkem a poté ji normálním způsobem přepereme.
  • Skvrnu vymýváme slabším roztokem a opět přepereme.
  • Na skvrnu naneseme kyselé mléko v silnější vrstvě a po chvíli tkaninu vypereme, zde však pozor u barevných látek, aby na nich po mléce nezbyla světlejší místa.
  • Na vatu nakapeme trochu 3% roztoku peroxidu vodíku a skvrnu dobře promočíme. Ihned vezmeme další kousek vaty namočený ve čpavku a místo důkladně přetřeme. Necháme pozvolna uschnout a pak vypereme. Tento způsob se hodí zvláště k odstraňování skvrn od barevného ovoce.
  • Skvrnu potřeme glycerínem, necháme jej několik hodin působit a potom vypereme v teplé vodě.
  • Zašpiněná místa pokapeme citrónovou šťávou a přepereme ve vlažné vodě.
  • Skvrny potřeme směsí připravenou ze stejných dílů octa a citrónové šťávy a opět přepereme ve vlažné vodě.
  • Skvrny vypereme ve vlažné vodě, potom je zasypeme solí a necháme ji působit 1 až 2 hodiny, nakonec důkladně vymácháme v teplé vodě.
  • Staré a zaschlé skvrny vypereme v čistém lihu.
  • Ruce zašpiněné od ovoce nejlépe vyčistíme citrónovou šťávou.

Pokud se žádný z uvedených způsobů neosvědčí, máme stále ještě možnost navštívit jako v řadě podobných případů chemickou čistírnu.

Retro podle abecedy 2: Jak na inkoust? Jak správně opéct jelito? Jak očistit ušmudlané klávesy? Další várka zajímavých rad je tady

Pivo

Heslo určené především pro čtenáře, třebaže jim hned v úvodu musíme připomenout, že nadměrné pití piva nejen hyzdí jejich postavu, ale je také vyloženě nezdravé pro řadu vnitřních orgánů. Naopak sklenka piva po jídle podporuje trávení, a proto by si ji občas měly dopřát i ženy, zvláště po mastných pokrmech. Sklenka chladného piva vypitá před spaním je také mnohdy lepší než sebesilnější prášek. Zbytek nazlátlého moku mohou pak použít k leštění dubového nábytku a odstraňování mušin na sklech, vázách a zrcadlech.

Skvrny od piva můžeme vyčistit několika způsoby:

  • Čerstvé vypereme teplou vodou, do níž můžeme přidat trochu soli nebo lihu.
  • Osvědčený je způsob, kdy potřeme skvrny destilovanou vodou smíchanou s lihem a pak přepereme.
  • Starší skvrny vyčistíme roztokem z 1 dílu vody a 1 dílu lihu k pálení, nebo 1 dílu vody, 1 dílu lihu a 1 dílu čpavku.
  • Starší skvrny také pustí 20% roztokem kyseliny octové, látku v tomto případě podložíme čistým hadříkem.

Jak na nachlazení bez prášků. Zkuste nejdřív babské rady

Rez

Rez patří mezi úhlavní nepřátele všeho kovového a dodnes nebylo vynalezeno nic, co by ji zcela a beze zbytku odstranilo. Ocelové nebo železné předměty dobře odrezí zakoupený odrezovač, nebo ještě daleko lépe a dokonaleji roztok z 1 litru vody, 90 g potaše, 90 g fosforečnanu sodného a 15 g kyanidu sodného. Směs dobře zamícháme a zahřejeme na teplotu asi 95 °C. Rezavé předměty ponoříme do tohoto roztoku vždy tak, abychom se prsty žíravé směsi nedotkli. Potom ponoříme předměty do horké vody, na to do studené, dobře opláchneme a ještě dokonaleji vysušíme. Rez také odstraní citrón, nesmí být však v silné vrstvě.

Daleko častěji potřebujeme v domácnosti odstranit skvrny od rzi, ať již na látkách, stanech, pytlích a podobně. Pro tyto případy naštěstí existuje řada způsobů:

  • Skvrny od rzi na nebarvených textiliích, např. plachtovinách, stanech, pytlech a podobně odstraníme spolehlivě takto: čistěné místo podložíme nahřátou cihlou pokrytou hadříkem namočeným ve vroucí vodě a dobře vymačkaným. Pak se vlastní skvrna navlhčí vroucí vodou a proťukáváním tampónkem z plátna, do kterého jsme zabalili několik hrubých krystalů kyseliny šťavelové nebo šťovanu amonného, se dokonale odstraní. Místo nakonec propláchneme teplou vodou.
  • Jiný postup pro stejný případ: postupujeme stejně, ale skvrnu navlhčíme horkým roztokem kyseliny solné. Dáváme jeden objemový díl kyseliny na sedm objemových dílů vody. Nejvhodnější je potírat skvrnu tyčinkou z cínu. Nakonec místo propláchneme horkou vodou.
  • Rezavé skvrny z bílého prádla odstraníme buď citrónovou šťávou, nebo kyselinou citrónovou. Bílé krystalky kyseliny rozpustíme v teplé vodě a necháme chvíli na skvrnu působit. Bělení můžeme několikrát opakovat.
  • Místa s rezavými skvrnami na bílé halence položíme na ohřátý kovový předmět a čistíme citrónem. Pokud se nedostaví úspěch, použijeme 10% roztok kyseliny šťavelové nebo šťavelové soli.
  • Z bílého ubrusu odstraníme skvrnu tak, že plátek citrónu vložíme mezi dvě vrstvy tkaniny a přitiskneme chvíli teplou žehličkou. V případě potřeby několikrát opakujeme.
  • Velmi osvědčená je tato směs: 1 lžičku soli, 1 lžičku kyseliny citrónové a několik kapek vody umícháme v hustou kašičku. Tou pak skvrnu potíráme a necháme působit delší dobu, nakonec látku důkladně propláchneme několikrát čistou studenou vodou. Tento způsob se nehodí pro umělé tkaniny.
  • Na hedvábí provlhčíme skvrnu octem, posypeme tabákovým popelem a pak vymyjeme nečistotu v lihu.

FOTO: Malý domácí lexikon 12

Malý domácí lexikon 12 - 9_skvrny od ovoceMalý domácí lexikon 12 - 10_skvrny od ovoceMalý domácí lexikon 12 - 11_sůl na skvrnyMalý domácí lexikon 12 - 12_pivoMalý domácí lexikon 12 - 12_plzeň
Další fotky
Malý domácí lexikon 12 - 14_pivoMalý domácí lexikon 12 - Old rusty sheet metal,  textureMalý domácí lexikon 12 - 17_potaš_uhličitan draselnýMalý domácí lexikon 12 - 18_skvrna rezMalý domácí lexikon 12 - 20_rezMalý domácí lexikon 12 - 21_citronMalý domácí lexikon 12 - 23_saturejkaMalý domácí lexikon 12 - 24_saturejka

Saturejka

Další z rostlin, jejíž jméno většině čtenářek mnoho neřekne. Jde o jednoletou rostlinu s keřově rozvětvenou lodyhou dorůstající výšky 20 až 30 centimetrů. Čerstvá i sušená se hodí do pokrmů z luštěnin, do kapusty, do polévek, ke smaženému kuřeti a do pokrmů z hub. Čerstvá se přidává do majonézy, bramborového salátu a k rybám. Pikantně okoření drůbeží nádivky, pečené brambory, pokrmy ze sýrů.

Dnešní rady máme za sebou. Je otázka, jak často je využijeme, ale proč je nemít po ruce, kdyby náhodou. A co přineseme příště? Sejdeme se už po třinácté a mohli bychom začít šlehačkou. Přesuneme se k těstovinám, vínu bílému, na skok se zastavíme u zázvoru a skončíme u žehličky. A ve čtrnáctém díle pojedeme zase od začátku abecedy. Ta malá knížečka skrývá stále ještě mnoho tajemství, ke kterým se dostaneme, nemějte strach. Věřím, že naše rady, využitelné napříč generacemi, přináší užitek i vám. Napište nám třeba ty vaše, které máte vyzkoušené a naučila vás je třeba maminka a tu zase její maminka…

 

zelenina bylinky nať
Dnes, 08:00
I v zimě můžete mít k dispozici do kuchyně čerstvé bylinky či zeleninovou nať. Je...
Včera, 17:30
Přišel na něj Oskar Troplowitz (18. 1. 1863 - 27. 4. 1918) pocházející z polského...
Včera, 16:00
Vize markýze de Sade byly plné nejtemnějších zákoutí lidské sexuality a nevídané perverze. Od prvních...
Včera, 14:00
Na dnešek jsme slíbili povídání o jednotlivých elektrických kuchyňských pomocnících. Pojďme rovnou k věci. Mixér, šlehač,...
Včera, 11:30
Lákavé pronikání do tajemného podzemí i touha stát se objevitelem dosud neznámých a nevídaných prostor...
Včera, 10:00
Vysoké Tatry svědčí romantikům i absolutním realistům. A je tu báječně, a pokud se nám...
Včera, 08:00
Brokolici spousta lidí vyloženě nenávidí. Přitom jde o velmi zdravou a chutnou zeleninu, kterou lze...
17.1.2020
Dnes už málokomu něco řeknou jména Patrice Lumumba, Mobido Nkrumah či Ben Bella. V 60. letech...
17.1.2020
Měl se stát novou nadějí pro upadající říši, měl se stát vůdcem, který promění zastaralou...
17.1.2020
První místo v devátém ročníku ankety Alej roku zamířila do Středočeského kraje a to památné...
Reklama