5℃
Dnes je 23. listopad , svátek má Klement

Retro podle abecedy 13: Jak se správně vaří těstoviny? Jak se správně starat o žehličku? Další rady pro hospodyňky jsou tady

Další fotky

Rady, tipy a vychytávky z minulého století neztrácí lesk ani dnes. Malý domácí lexikon z roku 1980 je plný zajímavostí, které jsou doslova nadčasové.   

Každou chvíli nás může potkat nějaká ta malá domácí katastrofa, ať už je to flek, odřený nábytek nebo bolavý žaludek. V našem seriálu postupně přinášíme rady, jak se z takových šlamastyk snadno, rychle  a poměrně nenákladně zbavit.

Minule jsme skončili u písmene S a chvilku mluvili o saturejce. Dnes začneme šlehačkou, osvěžíme si znalosti o těstovinách, potěšíme se s vínem bílým, připomeneme zázvor a skončíme u žehličky. Náš malý rodinný poradce je tu už po třinácté. Uvařte si kávu nebo čaj a začtěte se…

Zázračný ocet. Kromě toho, že je dobrý na tlačenku, má opravdu všestranné využití

Šlehačka

Sladká pochoutka, kterou milují především děti a ženy – ty by ji však příliš jíst neměly. Moderní doba nám nabízí šlehačkové láhve, ztužovače šlehačky a další novoty, takže pro rady nám zde příliš prostoru ani nezbývá. Často se však může stát, že ve šlehači, mixéru či šlehačkové láhvi se nám ani při nejlepší vůli nepodaří udělat dobrou a tuhou šlehačku nebo sníh. Většinou bude příčina v nedokonale odmaštěných stěnách. Postačí pár kapek Jaru či jiného odmašťovacího prostředku a vše bude v pořádku. Skvrny od šlehačky čistíme okamžitým vypráním v teplé vodě nebo použijeme některý z dalších způsobů:

  • Místo potřeme čpavkem, který ihned neutralizujeme octem a vypereme ve vlažné vodě.
  • Na skvrnu naneseme kašičku z magnézia a lihu a po zaschnutí z látky vykartáčujeme.
  • Staré zaschlé skvrny odstraníme čistým lihem nebo směsí jednoho dílu terpentýnového oleje a dvou dílů citrónové šťávy, nakonec látku vypereme.

Měla babka, čtyři jabka a dědoušek jen dvě… Každá rada nad zlato, obzvlášť pak ta babská!

Těstoviny

Při vaření těstovin nešetříme vodou, raději jí dáme více než méně. Na 25 g těstovin je třeba asi 2 ½ litru vody. Pamatujeme také, že těstoviny vařením nabývají na objemu, Vodu osolíme a přivedeme do prudkého varu. Aby nám nepřetekla z hrnce, potřeme jeho okraj máslem nebo jiným tukem. Makaróny a špagety se vkládají do vařící vody celé, nepolámané. Namočíme nejprve konce, ty změknou a pak se zbývající část lehce ponoří. Těstoviny uvaříme co nejrychleji, zamícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu, a potom oheň zmírníme a vaříme pozvolna a velmi krátce. Aby se těstoviny nepřilepily ke dnu, můžeme také do vody přidat pár kapek oleje.

  • Vlasové nudle a drobné zavářky vaříme 2 až 3 minuty.
  • Kolínka, fleky a široké nudle vaříme 4 až 5 minut.
  • Špagety vaříme 5 až 6 minut.
  • Makaróny vaříme 5 až 6 minut.

Potom hrnec odstavíme, ihned zakryjeme utěrkou a dobře těsnící pokličkou a necháme dojít. Vlasové nudle dojdou za 9 až 10 minut, kolínka a fleky za 12 až 15 minut, špagety za 15 až 17 minut a makaróny za 15 až 20 minut. Před scezením těstovinu ochutnáme, zda je správně měkká. Potom ji scedíme, necháme okapat a bez prolévání podáváme teplou jako přílohu k jídlům. Těstoviny určené jako samostatný pokrm omastíme, popřípadě ještě dále upravujeme.

Retro podle abecedy 11: Co když se pobryndám likérem? Máslo opravdu čistí skvrny? Odpovědi i na další otázky jsme našli v lexikonu z roku 1980

Víno bílé

Skvrny od bílého vína odstraníme poměrně velmi snadno. Stačí jen místo navlhčit vodou a potom přetřít lihem. Potřísněný bílý ubrus co nejdříve vypereme v horkém roztoku některého ze saponátů. Bude-li tento přípravek obsahovat fermenty, které zmáhají špínu organického původu (například Biopalm, Biosam a podobně), můžeme si být jistí, že po skvrně nezůstane ani památka.

Zázvor

Jedno z nejoblíbenějších koření našich babiček se používá i dnes ve značné míře, jak do moučníků, tak při přípravě masitých pokrmů. Maso na zázvoru je opravdová pochoutka pro labužníky.

FOTO: Malý domácí lexikon 13

Malý domácí lexikon 13 - smartMalý domácí lexikon 13 - 2_šlehačkaMalý domácí lexikon 13 - 3_šlehačkaMalý domácí lexikon 13 - 4_těstoviny_varimjakosef.czMalý domácí lexikon 13 - 5_těstoviny
Další fotky
Malý domácí lexikon 13 - 6_těstovinyMalý domácí lexikon 13 - 7_těstoviny_michaelarau-dobrouchut.euMalý domácí lexikon 13 - 8_bílé vínoMalý domácí lexikon 13 - 10_zázvor_wikipwdia.orgMalý domácí lexikon 13 - 11_zázvor_nalezeno.czMalý domácí lexikon 13 - 12_žehličkaMalý domácí lexikon 13 - 13_žehličkaMalý domácí lexikon 13 - 14_žehlička

Žehlička

Aby nám žehlička dlouho a dobře sloužila, je třeba jí věnovat nezbytnou péči. Po každém žehlení ji necháme vychladnout a přeleštíme spodní plochu flanelem. Šedavý povlak odstraníme tak, že plochu potřeme slabě olejem a drhneme kuchyňskou solí popřípadě velmi jemným pískem na nádobí. Nepomůže-li ani to, je třeba žehličku přebrousit – studenou potřeme po žehlící ploše petrolejem a po 10 minutách přebrousíme na rovné ploše velmi jemným smirkovým papírem, omyjeme teplou mýdlovou vodou a přeleštíme flanelem. Nyní existuje řada různých povrchů žehliček. Tento návod je pro kovový povrch.

Dnešní rady jsou za námi a do čtrnáctky vkročíme zase od začátku abecedy. Osvěžíme se angreštem, řekneme si něco o bílku, citrónu, česneku a nakonec se ještě mrkneme na deštník. Jako pokaždé věřím, že naše rady, využitelné napříč generacemi, přináší užitek i vám. Napište nám třeba ty vaše, které máte vyzkoušené a naučila vás je třeba maminka a tu zase její maminka…

 

Včera, 20:13
Ani na přechodu pro chodce není bezpečno! Taxikář společnosti VI3 srazil v Teplicích 72letou ženu,...
Včera, 17:30
André Paul Guillaume Gide (22. 11. 1869 - 19. 2. 1951) dostal Nobelovu cenu za...
Včera, 16:00
Společným jmenovatelem snoubení sýrů a vín je jejich častá podobnost v chuti a aroma. Ale...
Včera, 15:33
Původně tu mezi Veletržní a Strojnickou a Dukelských hrdinů – v místě zvaném Holešovický trojúhelník...
Včera, 14:00
Veliký skladatel Johann Sebastian Bach jako první úspěšně zkombinoval odlišné národní hudební styly, které existovaly...
Včera, 11:30
Kdo by neznal „Nekonečný příběh“ alespoň ve filmové verzi? Jeho autor Michael Andreas Helmuth Ende...
Včera, 10:00
Přezdívalo se mu Černovous a v době své největší slávy velel ne jedné lodi, ale hned...
Včera, 09:32
Přes jeho veškerou nezávislost ho můžeme označit za vynikajícího impresionistu a později expresionistu.
Včera, 08:36
Dospěl podle svých slov do věku, kdy píše knihy a přebírá ocenění za celoživotní dílo....
Včera, 08:00
Bydlení začíná být pro Čechy luxus. Jeho cena se totiž šplhá do astronomických výšin a...
Reklama