-2℃
Dnes je 6. prosinec , svátek má Mikuláš

Retro podle abecedy 17: Vejce do novin nebo do vajec med? Podívejme se, co dalšího dělali dřív jinak než my dnes

Další fotky

Rady, tipy a vychytávky z minulého století neztrácí lesk ani dnes. Malý domácí lexikon z roku 1980 je plný zajímavostí, které mají platnost i nyní. A jistě za ně budou vděčné i naše děti…   

Minule jsme skončili u písmene S a povídali si o sýrech. Dnes se podíváme na šperky kovové, terpentýn, zastavíme se u vajec a zakončíme zlatem. I sedmnácté pokračování vybraných rad z Malého domácího lexikonu z roku 1980 skrývá spoustu zajímavých informací.

5 receptů, jak propašovat dýni do jídelníčku. Zkuste dýňový řízek, bramborák nebo hamburger

Šperky kovové

Kovové šperky a kovové předměty vůbec můžeme vyčistit dvěma způsoby:

  • Použijeme směs sazí a jedlého oleje, omyjeme teplou vodou, vysušíme a vyleštíme měkkým hadříkem.
  • Použijeme roztoku jedlé sody, opět omyjeme vlažnou vodou a vyleštíme.

Terpentýn

Další z prostředků, které mají v domácnosti široké použití. Především čistí skvrny od olejových barev, bláta, dehtu, fermeže (i z rukou), krému na boty a mléka, skvrny z parket, čistí aktovky z umělých hmot, jelenicovou obuv a vany, chrání kožešiny a šatstvo před moly, a odstraňuje zápach z místnosti.

Retro podle abecedy: Jak spolu souvisí třeba borax, celer, červotoč a hypermangan? Možná víc, než bychom čekali

Vejce

Vejce jsou jednou ze základních surovin i potravin, a proto jim věnujeme více místa. Je sice pravda, že přílišná konzumace vajec urychluje sklerózu, na druhé straně však vejce obsahují řadu pro organismus cenných látek, bystří zrak a podobně.

  • Vejce skladujeme v chladničce nejvýše 8 až 10 dní, při delším skladování vysychají a stárnou.
  • Vejce vyjmutá z chladničky nedáváme ihned do vroucí vody, protože by popraskala. Měli bychom je nechat alespoň půl hodiny v pokojové teplotě.
  • Pokud skladujeme v zimních měsících vajíčka v chladné spíži, obalíme je novinovým papírem, aby nepopraskala. Na krátkou dobu je můžeme uložit také do mouky nebo do soli, při uskladnění na stojánku je předem potřeme vazelínou nebo slaninou.
  • Při vaření dáváme vždy vejce do studené vody. Při rychlém vaření je bílek i žloutek měkký, při pomalém vaření naopak.
  • Naměkko vaříme vejce 2,5 až 3 minuty, „na hniličku“ 5 minut a natvrdo 10 minut. Natvrdo bychom měli raději vařit vejce starší, čerstvá se velmi špatně loupou. Po uvaření vajíčka několikrát prolijeme studenou vodou, necháme zcela zchladnout a pak je teprve loupeme.
  • Mírně prasklá vajíčka předem opláchneme ve studené vodě a potom je pouštíme do vařící, silně osolené vody. Zcela jistě nám nevytečou. Vajíčko také při vaření nepraskne, když do vody přidáme trochu octa.
  • Trocha octa ve vodě, která vře, také zabrání tomu, aby se tzv. ztracená vejce třepila a rozbíhala.
  • Žloutek od bílku lehčeji oddělíme tehdy, když jsou vejce chladná. Žloutky můžeme uchovávat i několik dnů, když je dáme do skleněné nádoby, zalijeme čerstvou studenou vodou a tu každý den vyměňujeme. Studené žloutky se hůře roztírají a mísí, z čerstvých bílků se zase nesnadno šlehá sníh. Pokud je však ochladíme nebo přidáme pár zrnek soli, půjde to snadněji.
  • Vejce uvařená natvrdo nejsnáze a nejdokonaleji zbavíme skořápky, když je loupeme pod proudem studené vody, která z povrchu vajíčka smyje i ty nejmenší kousky skořápky.
  • Natvrdo uvařená oloupaná vejce vložíme do hrnečku se studenou osolenou vodou a dáme do chladničky. Vydrží bez sebemenších změn i 2 dny.
  • Pokud se nám podaří „ochutit“ pokrm zkaženým vajíčkem, není nic ztraceno. Vše spravíme tlučeným kamencem, stačí na špičku nože. Podobně zachráníme i sníh z bílků.
  • Čím více vajec jídlo obsahuje, tím více můžeme nahrazovat předepsané mléko vodou. Například při přípravě omelet a podobných pokrmů. Dokonce i do smažených vajíček můžeme přidat tolik lžic vody, kolik jsme použili vajec, vejce s vodou však musíme dobře rozšlehat.
  • Koláče, jejichž povrch potíráme bílkem, budou krásnější, když do bílku přidáme lžičku medu.
  • Do mletého masa můžeme místo vajec přidat nastrouhaný brambor – efekt je stejný, jídlo je však lehčí.
  • Skvrny od vajec nebo vaječného koňaku čistíme vlažnou vodou s kapkou čpavku, popřípadě glycerínem, necháme vždy působit 5 minut. Potom čistíme roztokem saponátu s kapkou čpavku, a nakonec propláchneme důkladně vodou. Znečištění můžeme také nechat zaschnout, pak vymnout rukou a vyčistit mýdlovou vodou.
  • Vážným zájemcům o toto heslo doporučujeme i dvě velmi příbuzná hesla Bílek a Žloutek.

FOTO: Malý domácí lexikon 17

Malý domácí lexikon 17 - 1_kovové šperkyMalý domácí lexikon 17 - 2_kovové šperkyMalý domácí lexikon 17 - Oil paints and paint brushes on a palette.Malý domácí lexikon 17 - 5_skvrny na parketáchMalý domácí lexikon 17 - 6_vejce
Další fotky
Malý domácí lexikon 17 - 7_vejceMalý domácí lexikon 17 - 8_zlatoMalý domácí lexikon 17 - 9_cigaretový popelMalý domácí lexikon 17 - 11_jeleniceMalý domácí lexikon 17 - 12_fen

 Zlato

  • Dobrým prostředkem na čištění zlata je cigaretový popel, kterým povrch předmětu potíráme.
  • Zlaté šperky můžeme umýt ve vlažné mýdlové vodě, důkladně opláchnout, a ještě důkladněji utřít do sucha.
  • Aby byly stále zářivé, ponoříme je na chvíli do 90% lihu a potom vyleštíme.
  • Zlaté a stříbrné řetízky vyčistíme nejlépe tak, že je dáme do menší lahvičky s vodou, mýdlem a špetkou soli, popřípadě do vody s několika kapkami Jaru. Pak asi minutu protřepeme, řetízky opláchneme v čisté vodě a promneme v ručníku do sucha či použijeme vysoušeč vlasů.

Pro dnešek jsme u konce. Brzy ale přineseme osmnáctý díl a s ním i povídání zase od začátku abecedy. Jenže A už jsme vyčerpali, takže začneme od B. Tentokrát to bude bazalka, po ní přijde cibule, čaj, pár slov o drůbeži, a protože už nemáme nic od E, skočíme na formalín. Jako pokaždé, i dnes doufám, že naše rady přináší užitek i vám. Napište nám třeba ty vaše, které máte vyzkoušené a naučila vás je třeba maminka a tu zase její maminka…

 

Před 1 hodinou
Hidžáb se smí ve škole nosit. S takovým verdiktem přišel Nejvyšší soud, kam se odvolala...
Dnes, 18:30
Slavnou obsáhlou příručku o čarodějnicích, nutnosti boje proti nim a způsobech, jak tento boj svádět...
Dnes, 17:00
Komerční článek
Při přechodu na DVB-T2 je vhodné zohlednit několik kritérií, která mají pro každého jinou prioritu....
Dnes, 17:00
Nezbedný bakalář a skupinka rozjívených žáčků, od těch nejmenších, až po ty na prahu dospělosti....
Dnes, 15:00
Je autorem ilustrací k pohádkám - pod zřejmým vlivem svého učitele Hanuše Schwaigera. Dnešní doba...
Dnes, 12:30
Sám sebe považoval za Spasitele, čili Mesiáše, příznivci jeho učení zakládali komunity jevící znaky sektářství....
Dnes, 11:00
Koráli i medúzy patří do skupiny žahavců. Na rozdíl od přisedle žijících korálů se však...
Dnes, 09:00
Byla krásná, vzdělaná a talentovaná. Život mladé studentky sochařství změnilo osudové setkání s nejslavnějším francouzským...
Včera, 18:30
Jsou to takové pomníčky, které nemají policisté rádi. Lidé nejen žijí a umírají, jak se...
Včera, 17:00
V Moskvě, na břehu stejnojmenné řeky, leží zvláštní pozemek. Pokud nepočítáme prehistorické osídlení, tak na něm...
Včera, 15:00
Asteroid, který před 66 miliony let dopadl u dnešního městečka Chicxulub na Yucatánu, vyhubil tři...
Reklama