11℃
Dnes je 17. listopad , svátek má Mahulena

Retro podle abecedy 4: Jak ohřát párek, k čemu je yzop nebo jak odstraníme žvýkačku? Neseme další várku zajímavostí z roku 1980

Další fotky

Počtvrté nahlížím do abecedně řazeného Malého domácího lexikonu z roku 1980. I dnes vybírám namátkou několik zajímavých rad. Minule jsme skončili u písmene Š jako šafrán. Dnes se posuneme až k Ž, a to jen proto, abychom příště mohli pokračovat zase od A. Zajímavostí z domácího prostředí je tady stále hodně.  

Mám ráda prověřené a osvědčené postupy a nejraději hledám mezi kamarádkami a známými. Někdy ale není jiného zbytí a přeci jen sednu k monitoru a hledám na internetu. Ne vždycky ale najdu to, co hledám. A tak přijde na řadu knížka, i když třeba miniaturního formátu….

Termoska

Termoska je velmi užitečný pomocník, zvláště při cestách a pobytu v přírodě. Občas potřebuje důkladně vymýt, a především zbavit pachu. Uděláme to snadno tak, že termosku naplníme vodou s cukrem, dobře uzavřeme a několikrát v nádobě s vodou prohřejeme. Pak důkladně protřepeme, vypláchneme studenou vodou a necháme otevřenou vyschnout. Zátku chráníme proti nabírání pachů tím, že ji ovineme staniolem od čokolády.

Retro podle abecedy 2: Jak na inkoust? Jak správně opéct jelito? Jak očistit ušmudlané klávesy? Další várka zajímavých rad je tady

Uzeniny

I ohřívání uzenin má svá pravidla. Vodu vždy nejprve ohřejeme na teplotu 70 až 80 °C a pak do ní dáme uzeniny. Tenké neboli dietní párky ohříváme 6 až 7 minut, silnější uzeniny 10 až 12 minut. Voda se nemá vařit, uzeniny by mohly prasknout. Velmi dobré je ohřívat uzeniny v páře – jsou šťavnatější a chutnější.

Knihu vzpomínek Retro/ Republika pokřtili Aťka Janoušková, Václav Žmolík a Slávek Boura

Vápno

Především si pamatujeme, že vápno je žíravina, a podle toho s ním vždy zacházíme. Před bílením stěn vápnem si natřeme ruce petrolejem, vápno se pak na ruce nebude chytat a po skončení ruce snadněji umyjeme. Vápenné skvrny z látek vyčistíme tak, že je potřeme octem a po chvíli důkladně vypereme v čisté vodě. Vápno také lepí porcelán a sklo.

Retro podle abecedy: Jak spolu souvisí třeba borax, celer, červotoč a hypermangan? Možná víc, než bychom čekali

Yzop

Čerstvé i sušené listy se již od pradávna používaly jako kořenění. Zejména telecí pečeni dodají jedinečnou chuť i aróma. Yzop můžeme použít do většiny masitých jídel, do fazolových a bramborových polévek, vylepšuje nádivky a omáčky k masu. Zeleninovým salátům, rajčatům a okurkovému salátu dodá zvláštní pikantní příchuť. Je oblíbený také v plněných vejcích, bylinkových máslech a tvarohu.

Zrcadlo

Nebudeme si hrát na Sněhurku a zlou královnu, ale povíme si, jak osvěžit staré zašlé zrcadlo. Příliš zašpiněná místa čistíme kašičkou, kterou si připravíme ze 2 dílů plavené křídy, 5 dílů roztoku mýdla a 10 dílů denaturovaného lihu. Kašičku roztíráme měkkým hadříkem po skle, necháme zaschnout a prášek pak vytřeme, místo přetřeme flanelem, a nakonec vyleštíme jelenicí. Můžeme také použít směsi stejných dílů lihu a magnézia, postup je prakticky stejný.

Retro podle abecedy 3: Jak vyčistit nádobí, zatočit s plísní nebo k čemu je dobrá rozmarýna? Neseme další zajímavosti z roku 1980

Žvýkačka

Žvýkání žvýkačky není pouze zlozvyk, ale posiluje svaly ve tváři, pevnost zubů a žvýkačka je také velmi dobrým prostředkem k nouzovému vyčistění chrupu. Nevděčné dítko často vyplivne darovanou žvýkačku na koberec, tatínek se přilepí a neštěstí je hotovo. Netrestejte ani jednoho z nich, ale použijte našeho návodu, jistě se vám zalíbí tak, že jej budete chtít co nejdříve zopakovat: žvýkačku obložíme kousky ledu, zkřehlou rozlámeme a odloupneme. Skvrnu překryjeme kašičkou z benzínu a magnézia a dočistíme mýdlovou vodou. Žvýkačku na oděvech odstraníme obdobně. Na hladkých látkách to jde poměrně snadno – například tupým nožíkem. Ovšem, je-li látka příliš jemná, nebo dokonce o pleteninu, musíme pracovat velmi opatrně. Skvrny se pak navlhčí trichlóretylénem, rukojetí lžíce se třou a nadbytek roztoku se vytlačuje do podložky z čistého ručníku nebo hadříku. Pak se skvrna do široka přetírá benzínem, a nakonec se přetře vlhkou utěrkou, která odstraní cukr ze žvýkačky. Je to skutečně krásné, napínavé a uklidňující…

FOTO: Malý domácí lexikon 4

Malý domácí lexikon 4 - 1_termoskaMalý domácí lexikon 4 - 3_uzeninyMalý domácí lexikon 4 - 4_uzeninyMalý domácí lexikon 4 - 5_vápnoMalý domácí lexikon 4 - 6_yzop lékařský
Další fotky
Malý domácí lexikon 4 - 8_žvýkačkaMalý domácí lexikon 4 - 9_žvýkačkaMalý domácí lexikon 4 - smart

Dnes jsme došli na konec abecedy, ale od příště pojedeme druhé kolo, opět od A. Podíváme se například na alkohol, banán, celuloid, čokoládu, dehet a éter. Možná, že jsou některé pojmy pro dnešní mladší generaci tak trochu historické, ale není od věci se čas od času ohlédnout a podívat, jak se co dělalo dřív. Mnohé rady jsou totiž využitelné napříč generacemi…

 

Před 39 minutami
Měl vlastně štěstí, mohl dopadnout také podstatně hůř. Prakticky profesionální revolucionář Vladimir Lvovič Burcev bojoval...
Před 2 hodinami
Kdyby ta naše revoluce před 30 lety nebyla tak sametová. Místo toho se jen ptáme,...
Dnes, 08:00
Pokud bychom měli vybrat jednoho z nejvýznamnějších světových sochařů, určitě bychom nesáhli vedle, kdybychom zvolili...
Včera, 17:30
Na podzim roku 1632 se Albrecht z Valdštejna rozhodl se svou armádou přezimovat v protestantském Sasku, které...
Včera, 16:00
V Rusku se už dlouhou dobu bouří poddaní. Ale jen jednomu z nich se podaří...
Včera, 14:00
Rady, tipy a vychytávky z minulého století neztrácí lesk ani dnes. Malý domácí lexikon z roku 1980...
Včera, 13:33
Za svou odvahu se dočkal David Michaljak (26) ocenění. Prezident Miloš Zeman mu udělil medaili...
Včera, 11:46
V roce 1956 se Marie Uchytilová zúčastnila veřejné soutěže na podobu jednokorunové československé mince. Její...
Včera, 11:30
Takový je nemilosrdný verdikt životopisců trestance jménem Henri Charrière přezdívaného podle tetování na hrudi Motýlek (Papillion)....
Včera, 10:00
Podzimní krajina přímo vybízí k výletům. Nemusíte řešit jarní bláto a rozbředlé cesty. Nemusíte řešit...
Reklama