Retro rady hospodyňkám 25: Správné skladování potravin je jedna část úspěšné domácnosti

Další fotky

Vedení domácnosti není žádná legrace. Proto se musí všechno řádně naplánovat, aby to doma šlapalo jako hodinky. Minule jsme si říkali jak správně nakupovat a co by doma mělo stále být.

Víme také, na co máme dát pozor, aby se nám potraviny neznehodnotili, víme, co způsobí kvasinky, bakterie a plísně, a je na čase se zaměřit na uskladnění, aby si na nás ani jedna z nich nepřišla.

Potraviny je třeba skladovat tak, aby se nesnižovala jejich vlhkost. Většina potravin vyžaduje skladování v chladu od 2 do 5 °C. V domácnosti používáme k takovému skladování chladničky nebo mrazicí boxy.

Retro podle abecedy 10: Jíška je základ polévek a omáček. Čím ji ale můžeme jednoduše nahradit. To a spoustu dalších rad skrývají další tipy

Při skladování potravin je důležité v co největší míře zamezit různým vnějším vlivům, které potraviny znehodnocují. Kromě těchto zásad si začínající hospodyně musí zvyknout na přehledné uložení zásob ve skříni, spižírně či komodě. Je třeba si rovněž uvědomit, že celá řada potravin přijímá vůně a pachy jiných potravin, které jsou uskladněny v jejich blízkosti. Tak například tuky chráníme před charakteristickou výraznou vůní sýrů, pachy přijímá například také máslo, mléko, různé nespotřebované pomazánky a podobně.

Pojďme si připomenout, co a jak správně skladovat, ovšem mějme na paměti, že následující rady vznikly kolem roku 1980.

Retro rady hospodyňkám 19: Správná domácnost skrývá spoustu pomocníků. I vy je jistě máte

  • Mléko ihned po nákupu vylijeme ze sáčku do hrnce na mléko, převaříme je a ochladíme studenou vodou. Zakryté je uložíme do chladu. Chceme-li mít čerstvé mléko, nikdy je nedáváme na okno, protože působením světla se znehodnocuje. Mléko neskladujeme vedle potravin se silnou nebo charakteristickou vůní, jako je cibule, kapusta, aromatické sýry a podobně, protože nasákne jejich vůni či pach Sklenice nebo skleněné nádoby od mléka ihned po vyprázdnění vyplachujeme horkou vodou.
  • Tvaroh spotřebujeme co nejdříve, protože dlouhým skladováním se mění jeho chuť i kvalita. Uskladňujeme ho v chladu.
  • Sýry s kůrou uskladňujeme v chladu, ale ne v suchu. Vysycháním se sýry znehodnocují, chráníme je proti němu zabalením do navlhčené čisté utěrky nebo do alobalu, případně je na řezu potřeme olejem. Nejvhodnější teplota na uchování požadované jakosti sýrů je 8 až 12 °C. Měkké sýry udržujeme pod skleněným příklopem.
  • Mléčné konzervy a sušené mléčné směsi (pudinky) uskladňujeme v suchu a chladu. Otevřené konzervy spotřebujeme do dvou, maximálně tří dnů.
  • Máslo uskladňujeme tak, aby k němu neměl přístup vzduch, světlo a teplo. Máslo vyjmeme z alobalu a přeložíme je do porcelánové misky.
  • Vejce nakupujeme čerstvá na tři až pět dní, nejdéle na týden. Teplem, vlhkostí a na vzduchu vejce vysychají a mají menší hmotnost. Protože jsou křehká, je třeba s nimi zacházet opatrně. Uskladňujeme je na chladném a tmavém místě při teplotě 4 až 6 °C, obvykle na zvláštních vložkách užším zaobleným směrem dolů. Čerstvá vejce poznáme podle barevného označení – mají červenou barvu. Chlazená vejce se označují černou barvou (jsou určená k rychlé spotřebě), vytříděná vejce, takzvané křapky se označují černým V a konzervovaná vajíčka se označují modrou barvou.

Retro rady hospodyňkám 17: I po třiceti letech jich mnoho pracuje bez závad

  • Maso a ryby rychle podléhají zkáze, a proto je uskladňujeme na tmavém a chladném místě. Nenecháváme je zabalené v papíře, protože vsákne šťávu. Maso uložíme na misku a přikryjeme. Jestliže je teplota vyšší a nemáme možnost použít chladničku, zabalíme maso do utěrky namočené v octové vodě. Vhodná teplota k uskladnění masa a ryb po dobu jednoho týdne je 0 až 2 °C s vlhkostí 85 %.
  • Čerstvé ryby před zabitím dáme do vany se stálým přítokem vody. Nekrmíme je a nevyrušujeme. Po zabití je ihned zpracujeme, aby se maso nezkazilo. Uskladňujeme je při teplotě 0 až 1 °C, ale máme na paměti, že čerstvé rybí maso rychle podléhá zkáze. Chráníme je také před světlem.
  • Mražené ryby uchováváme v chladničce, kde je můžeme nechat pomalu rozmrazit. Není-li potřebné rozmražení, můžeme je upravovat i zmražené. Rybí konzervy skladujeme na suchém a chladném místě.
  • Mražené maso, ryby a drůbež můžeme také skladovat v mrazničkách s teplotou – 18 °C.
  • Uzené maso skladujeme rovněž na chladném místě. Před uskladněním maso nikdy neomýváme. Uděláme to až před tepelnou úpravou.
  • Tuky velmi rychle podléhají zkáze při nesprávném skladování. Vlivem tepla, světla a kyslíku rychle žluknou, a tak se znehodnocují. Proto je nekupujeme do zásoby na dlouhý čas. Sádlo se má uskladňovat nejdéle třicet dní. Slaninu uskladňujeme zavěšenou na chladném místě (do 5 °C) a zabezpečíme dobré větrání. Vepřové sádlo můžeme skladovat tři až šest měsíců, za předpokladu, že je držíme při neměnné teplotě do 1 °C.
  • Umělé pokrmové tuky, ztužené pokrmové tuky a margaríny skladujeme v suchých a chladných místnostech s teplotou do 15 °C a oddělujeme je od potravin, které jsou aromatické. Chráníme je před přímým slunečním světlem. Můžeme je skladovat až osm týdnů v závislosti na druhu, některé druhy ztužených tuků mají skladovatelnost až šest měsíců.
  • Jedlé oleje skladujeme při teplotě 15 až 20 °C. Slabý zákal oleje není na škodu, odstraníme jej pomalým zahřátím láhve ve vodní lázni. Záruční lhůta olejů je šest měsíců.

FOTO: Retro rady hospodyňkám_25

Retro rady hospodyňkám_25 - zmrzlinaRetro rady hospodyňkám_25 - 1959_Studená kuchyně_1Retro rady hospodyňkám_25 - kakaoRetro rady hospodyňkám_25 - mytiRetro rady hospodyňkám_25 - myti nadobi
Další fotky
Retro rady hospodyňkám_25 - termoskaRetro rady hospodyňkám_25 - obal kureRetro rady hospodyňkám_25 - Retro rady hospodyňkám 25: Správné skladování potravin je jedna část úspěšné domácnostiRetro rady hospodyňkám_25 - Retro rady hospodyňkám 25: Správné skladování potravin je jedna část úspěšné domácnostiRetro rady hospodyňkám_25 - kuchynRetro rady hospodyňkám_25 - sifonRetro rady hospodyňkám_25 - talireRetro rady hospodyňkám_25 - čaj

Příště se podíváme na uskladnění ovoce a zeleniny, luštěnin a dalších poživatin a potom už budeme opravdu blízko k receptům na zaručeně dobrá jídla.

pečivo
Dnes, 15:35
Stát si nechal udělat test pečiva na koronavirus, virus v něm jihlavská veterinární laboratoř nenašla.
pivo_ilustrační obrázek
Dnes, 12:51
Pivovary spustily kampaň za záchranu hospod. Lidé si mohou na stránkách Zachranhospodu.cz kupovat poukazy, které...
Fake news_ilustrační obrázek
Dnes, 10:56
Dobrovolníci, kteří se dali dohromady v rámci platformy českých podnikatelů a technologických odborníků COVID19CZ, začali...
policejní zatčení_ilustrační obrázek
Dnes, 10:21
Kriminalisté zadrželi muže, který podle nich posílal jednomu z členů Ústředního krizového štábu e-maily, v...
divadelní představení_ilustrační obrázek
Včera, 16:18
Asociace nezávislých divadel (AND), která jako první upozornila na dopady vládních opatření na nezávislé umělce,...
Včera, 14:00
Smrt a vše, co s ní souvisí, je dnes velkým tabu, které většině lidí nahání...
adršpašsko-teplické skály
Včera, 13:26
Hromadnou dobrovolnickou úklidovou akci spolek Ukliďme Česko odložil, jeho zástupci však vyzvali obyvatele, aby se...
Včera, 13:15
Po mimořádném opatření na šíření koronaviru v domovech pro seniory a léčebnách dlouhodobě nemocných, spolu...
Včera, 10:57
V polovině dubna bude v Česku podle modelů zdravotnických statistiků kolem 8000 laboratorně potvrzených případů...
Nemocnice na Bulovce
Včera, 09:59
S testováním vzorků na koronavirus laborantům Nemocnice na Bulovce nově pomáhá robot Pipeťák vyvinutý na...
Reklama