Sedm oliv denně omladí a posílí srdce. Pozor ale na ty černé

olivy

Není černá jako černá a v obchodě se během nákupu po původu barvy oliv vyplatí trochu zapátrat. S olivami je to totiž o trochu složitější, než se na první pohled zdá a černá vždy nemusí znamenat více zralá. Pokud ale budete znát osvědčený trik obchodníků, koupené olivy opravdu prospějí zdraví. Obsahují totiž mnoho cenných látek, které pomáhají pečovat o srdce nebo zlepšovat trávení a omlazují organismus.

Nezralé a přesto černé

Nejprve tedy k té barvě. Odrůd oliv je velké množství, nicméně platí, že zelené olivy se sklízejí nezralé, kdežto černé olivy se z olivovníků otrhávají až po dozrání. Fígl je v tom, že temně černá barva oliv často není dána dlouhým pobytem na středomořském sluníčku, ale barvivem. Kdo by nechtěl mít na talíři lákavě vypadající olivy stejné velikosti. A tak většina černých oliv v regálech supermarketů byla sklizena jako zelená a pak na vzduchu louhována, aby oxidací změnila barvu.

Víte, odkud se bere olivový olej? Španělská Andalusie plná olivovníků u nás vznikla díky manželství Španěla a Češky

Za vším hledej éčka

Temně černý odstín zaručí přidání glukonátu nebo mléčnanu železnatého do nálevu. Na obalu pak hledejte E579 a E151. Zejména druhé jmenované éčko je například v Kanadě nebo USA úplně zakázáno. Lesklá čerň, jak se mu také někdy říká, může způsobit trávicí potíže a hyperaktivitu u dětí. Je tak nasnadě, že při svých dovolených ve Středomoří vám většinou podobnou lahůdku nenabídnou, ale můžete ochutnat například druh Calamata. Nikdy ale nebudou temně černé jako olivy ze sáčku, spíše budou hrát všemi odstíny hnědé a purpurové. Taky chutnají úplně jinak. Oproti mdlé chuti louhovaných oliv jsou pravé černé olivy aromatičtější.

Vzácný dar bohyně

Odborníky doporučená dávka je 25 gramů oliv denně, tedy přibližně sedm oliv. Jejich pozitivní vliv na zdraví je mimořádný. Podle legendy dala Řekům olivy bohyně Athéna jako vzácný dar. Látky v nich obsažené pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi, snižují riziko vniku cévních onemocnění a celkově posilují imunitní systém. Najdeme v nich koktejl vitamínů jako jsou A, B, C a E skupiny, ale také minerály jako draslík, hořčík, železo i vápník. Navíc jsou olivy bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. V kosmetice jsou kvůli výrazným antioxidačním účinkům využívány v přípravcích k omlazování pokožky.

Pizza je na seznamu UNESCO! Kam si na ni zajít v Praze? 5 restaurací, kde ji opravdu umí

Pozor na sůl

Olivy je lepší konzumovat nenaložené v příliš slaném nálevu. Vědci z Londýnské univerzity, kteří zkoumali obsah soli v nakládaných zelených olivách, přišli s upozorněním, že obsahují průměrně pět gramů soli na sto gramů výrobku. Převedeno z řeči čísel, patnáct středně velkých oliv naložených v solném nálevu, představuje celou doporučenou denní dávku soli.

 

Včera, 17:30
Po revoluci zazářil na pražském divadelním nebi jako hvězda nejvyšší velikosti. Diváci jeho hry milovali,...
Včera, 16:00
Anolis barakojský získal své „slavné“ jméno podle oblasti Baracoa v nejvýchodnější části ostrova Kuba, v...
Včera, 14:00
Možnost cestovat v čase je tajným přáním mnoha milovníků záhad. Bohužel, Einstein, i tvůrci vědeckofantastické...
Včera, 13:56
„Kde jsem se učil? Slyšel jsem od svého dětství mnoho o Komenském a jeho Orbis...
Včera, 11:30
Každý rodič chce pro své dítě jen to nejlepší. Možná proto kontroluje každý jeho krok,...
Včera, 10:00
Přestože pocházela z „dobré“ rodiny, její dětství šťastné nebylo a už ve 13 letech se...
Včera, 09:01
Návrh zákona o České komoře porodních asistentek, který bude projednávat Senát, zřejmě ztratil bezvýhradní podporu...
Včera, 08:00
Zbyla vám prkénka a zároveň chcete pomoci ptáčkům? Zkuste si s námi vyrobit jednoduchou ptačí budku,...
21.2.2020
Když potřebovala Francie pomoc, zjevila se jako boží blesk z čistého nebe. Bylo jí pouhých...
21.2.2020
Byl jednou jeden lékař. Zemřel kdysi, před mnoha staletími. Bylo to však v únoru, a...
Reklama