V Mratíně vyhlásili Mistry ČR v přípravě bramborového salátu. Přinášíme vítězné recepty!

Již třináctý ročník Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup se v sobotu 30. listopadu uskutečnil v Mratíně. V kategorii seniorů zvítězil tým Tři grácie s receptem na Sametový salát, v kategorii juniorů tým Diplomatky s Lesním salátem.

Do mistrovství se otisklo nejen třicáté výročí od listopadu 1989, jak značí název vítězného seniorského salátu, neboť soutěžící spojili bramborový salát s ožehavými tématy, u juniorských týmů to byla hlavně ochrana přírody. Mistrovství se zúčastnilo celkem osmnáct kuchařských týmů, výsledky jejich pokrmů ochutnávala veřejnost i porota, která rozhodla o vítězích. Posuzovala pět kritérií: chuť, vůni, vzhled, originalitu a celkový dojem. V čele poroty byl reportér Josef Klíma.

Na mistrovství v Mratíně vyhrál klasický i thajský bramborový salát

„Mistrové odborného výcviku na SOU gastronomie a podnikání letos pojali servírování bramborového salátu v duchu oslavy výročí třiceti let od Sametové revoluce. Aranžmá naservírovaného stolu či originální dekorace spolu s vynikající chutí tak porota ocenila první příčkou,“ uvedli organizátoři o vítězném seniorském týmu Tři grácie a jeho Sametovém salátu.

Smrkový džem, kaštany, křepelčí vajíčka

„Juniorskou kategorii ovládl tým Diplomatky, které svůj Lesní salát servírovaly velmi originálně na dřevě a nebály se použít ingredience jako je smrkový džem, kaštany či křepelčí vajíčka,“ podotkli též organizátoři.

V Mratíně soutěžily bramborové saláty s řepou, slaninou i brzdovou kapalinou

„Soutěžící si letos dali velkou práci s výzdobou. Recepty byly většinou tradiční, ale osvěžené nějakou zajímavou ingrediencí, která jim dodala šmrnc. Zároveň bylo vidět, že pro mladé je téma ekologie a ochrany přírody důležité,“ uvedla Magdaléna Šodorová z Vitany. Soutěžní saláty byly nazdobeny vším možným, někde byla jablíčka, jinde řepa, k některému ze salátu kuchaři a kuchařky přidali masové kuličky, řízek, kus sekané nebo bezlepkový kuřecí plátek.

Vítězné recepty

Senioři:
Tým TŘI GRÁCIE: Michaela Karbulková, Miluše Roudnická, Eva Sahánková
Mistrové odborného výcviku SOU gastronomie a podnikání, Praha 9

SAMETOVÝ SALÁT

Suroviny:
1,5 kg brambor Alianz
20 dkg anglické slaniny
200 g sterilovaného hrášku bez nálevu
1 velká cibule
0,75 l sklenice nakládaných okurek
3 vařená vejce
3 mrkve
1 jablko
200 g celeru
1 petržel
1 smetana na šlehání (100 ml)
1 lžíce worcesteru
2 lžíce plnotučné hořčice
425 ml majonézy Vitana
Lžička cukru, sůl a pepř

Postup:
Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Vše promícháme s majonézou, přidáme hořčici, worcester, cukr, sůl a pepř.

Na ozdobu tým použil labutě, vykrájené z jablek.

FOTO: Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019

Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019 - SouteziciMistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019 - Vitez – Seniori – foto archiv VitanaMistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019 - Vitez – JunioriMistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019 - Sametovy salat RV1_0022 – foto archiv VitanaMistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019 - RV1_0400

Junioři:
Tým DIPLOMATI: Eliška Freibauerová, Anna Haisová, Eliška Hátlová
Střední škola gastronomická a hotelová, Praha – Braník

LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem na křepelčí vajíčka

Suroviny:
1 kg brambor
80 g šalotky
80 g sterilovaného hrášku
4 středně velké mrkve
5 ks kyselých okurek
300 g Vitana majonézy
1 lžíce hořčice
100 g smrkového džemu (z mladých výhonků)
150 g jedlých kaštanů
Citrónová šťáva
Ozdoba:
Slanina
Smrkový džem
Křepelčí vajíčko

Postup:
Uvaříme brambory a také v octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrách a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Přidáme sůl a pepř a smícháme s majonézou. Nakonec smícháme vše dohromady. Udíme a podáváme na dřevu.

Dnes, 08:13
V Úvalech využili mírné zimy a pustili se do předjarních prací. V Nachlingerově parku namísto borovic,...
Včera, 12:25
“Je sobota 18. ledna. Rock Café na Národní je plné lidí a zábava je v...
Jiří Horák
23.1.2020
K Čakovickému rybníku se lze dostat pohodlně, je hned u autobusové zastávky Krystalová. V jeho...
18.1.2020
Středočeský kraj zřídí fond na podporu sázení stromů. Cílem je zapojit obce do řešení problému...
15.1.2020
Středočeští záchranáři dostanou nové pracovní oblečení, nákup schválila krajská rada. Hejtmanství vyhlásí veřejnou zakázku, její...
15.1.2020
Český klub turistů obnoví turistické značky i cykloznačky ve Středočeském kraji. Hejtmanství přispěje 600.000 korun...
14.1.2020
Předsedou středočeské ČSSD byl na sobotní  krajské konferenci v Kladně zvolen Robin Povšík, obhájil tak...
12.1.2020
Nemocnice v Brandýse nad Labem u Prahy přestala podle záchranné služby od 1. ledna přijímat...
11.1.2020
Neratovice letos chystají přístavbu 2. ZŠ, vzniknou nové specializované učebny například pro výuku přírodovědných předmětů...
10.1.2020
„Podle studie, kterou jsme si nechali vypracovat Českou parkovací asociací, jsme zjistili, že nám chybí...
Reklama