V Mratíně vyhlásili Mistry ČR v přípravě bramborového salátu. Přinášíme vítězné recepty!

Již třináctý ročník Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup se v sobotu 30. listopadu uskutečnil v Mratíně. V kategorii seniorů zvítězil tým Tři grácie s receptem na Sametový salát, v kategorii juniorů tým Diplomatky s Lesním salátem.

Do mistrovství se otisklo nejen třicáté výročí od listopadu 1989, jak značí název vítězného seniorského salátu, neboť soutěžící spojili bramborový salát s ožehavými tématy, u juniorských týmů to byla hlavně ochrana přírody. Mistrovství se zúčastnilo celkem osmnáct kuchařských týmů, výsledky jejich pokrmů ochutnávala veřejnost i porota, která rozhodla o vítězích. Posuzovala pět kritérií: chuť, vůni, vzhled, originalitu a celkový dojem. V čele poroty byl reportér Josef Klíma.

Na mistrovství v Mratíně vyhrál klasický i thajský bramborový salát

„Mistrové odborného výcviku na SOU gastronomie a podnikání letos pojali servírování bramborového salátu v duchu oslavy výročí třiceti let od Sametové revoluce. Aranžmá naservírovaného stolu či originální dekorace spolu s vynikající chutí tak porota ocenila první příčkou,“ uvedli organizátoři o vítězném seniorském týmu Tři grácie a jeho Sametovém salátu.

Smrkový džem, kaštany, křepelčí vajíčka

„Juniorskou kategorii ovládl tým Diplomatky, které svůj Lesní salát servírovaly velmi originálně na dřevě a nebály se použít ingredience jako je smrkový džem, kaštany či křepelčí vajíčka,“ podotkli též organizátoři.

V Mratíně soutěžily bramborové saláty s řepou, slaninou i brzdovou kapalinou

„Soutěžící si letos dali velkou práci s výzdobou. Recepty byly většinou tradiční, ale osvěžené nějakou zajímavou ingrediencí, která jim dodala šmrnc. Zároveň bylo vidět, že pro mladé je téma ekologie a ochrany přírody důležité,“ uvedla Magdaléna Šodorová z Vitany. Soutěžní saláty byly nazdobeny vším možným, někde byla jablíčka, jinde řepa, k některému ze salátu kuchaři a kuchařky přidali masové kuličky, řízek, kus sekané nebo bezlepkový kuřecí plátek.

Vítězné recepty

Senioři:
Tým TŘI GRÁCIE: Michaela Karbulková, Miluše Roudnická, Eva Sahánková
Mistrové odborného výcviku SOU gastronomie a podnikání, Praha 9

SAMETOVÝ SALÁT

Suroviny:
1,5 kg brambor Alianz
20 dkg anglické slaniny
200 g sterilovaného hrášku bez nálevu
1 velká cibule
0,75 l sklenice nakládaných okurek
3 vařená vejce
3 mrkve
1 jablko
200 g celeru
1 petržel
1 smetana na šlehání (100 ml)
1 lžíce worcesteru
2 lžíce plnotučné hořčice
425 ml majonézy Vitana
Lžička cukru, sůl a pepř

Postup:
Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Vše promícháme s majonézou, přidáme hořčici, worcester, cukr, sůl a pepř.

Na ozdobu tým použil labutě, vykrájené z jablek.

FOTO: Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019

Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019 - SouteziciMistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019 - Vitez – Seniori – foto archiv VitanaMistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019 - Vitez – JunioriMistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019 - Sametovy salat RV1_0022 – foto archiv VitanaMistrovství ČR v přípravě bramborového salátu 2019 - RV1_0400

Junioři:
Tým DIPLOMATI: Eliška Freibauerová, Anna Haisová, Eliška Hátlová
Střední škola gastronomická a hotelová, Praha – Braník

LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem na křepelčí vajíčka

Suroviny:
1 kg brambor
80 g šalotky
80 g sterilovaného hrášku
4 středně velké mrkve
5 ks kyselých okurek
300 g Vitana majonézy
1 lžíce hořčice
100 g smrkového džemu (z mladých výhonků)
150 g jedlých kaštanů
Citrónová šťáva
Ozdoba:
Slanina
Smrkový džem
Křepelčí vajíčko

Postup:
Uvaříme brambory a také v octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrách a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Přidáme sůl a pepř a smícháme s majonézou. Nakonec smícháme vše dohromady. Udíme a podáváme na dřevu.

22.9.2020
Stavba středočeských přístavišť pro rekreační plavidla v Mělníku a Poděbradech má začít v listopadu a...
22.9.2020
Vesnice Mírovice ležící těsně za hranicí Prahy je jen menší osadou, ačkoliv v posledních letech...
17.9.2020
Komerční článek
Participativní rozpočet zakořenil v desítkách obcí, občané navrhují projekty, hlasují o nich, komentují je a společně...
17.9.2020
Ve dnech 2. a 3. října se v České republice, vyjma Prahy, uskuteční krajské volby....
16.9.2020
Od září 2020 jezdí pražská MHD v omezeném provozu. Z vedení města i ROPIDu zaznívá,...
Shotokan
15.9.2020
Klub japonského karate Shotokan oslaví v listopadu třicet let od svého vzniku. Neratovický občan Pavel...
Příjezd Šlechtičny do Úval
14.9.2020
V Úvalech se v sobotu 12. října uskutečnily oslavy železnice, které organizoval Klub přátel historie...
9.9.2020
Na svém kontě má desítku knih mapujících historii pražských Čakovic či Třeboradic, ale i okolních...
8.9.2020
Cukrovarnický průmysl patřil k tradičnímu životu nejen v pražských Čakovicích. Kdo však byli ti, kteří...
7.9.2020
Sebevražd loni v ČR meziročně ubylo o desetinu, při pandemii covid-19 může jejich počet narůst,...
7.9.2020
Radnice v pražských Běchovicích vypracuje studii a nutnou dokumentaci rozšíření železniční zastávky Praha-Běchovice střed. Běchovice...
Reklama