Retro rady hospodyňkám 24: Správná hospodyňka musí vědět jak naložit s domácími zásobami

Další fotky

Minule jsme se podívali na skvrny, špínu a mastnotu, a hlavně jak s nimi zatočit, lépe řečeno, jak se s nimi vypořádaly hospodyňky v roce 1980. Pravdou je, že spousta návodů je nadčasových a můžeme je využít i dnes.

Když víme, jak uchovat nádobí a vybavení domácnosti čisté a zářivé, podíváme se, jak si domácnost zorganizovat, aby vyhovovala našim pracovním požadavkům a představám.

Plán práce v každé domácnosti je individuální. Ve většině rodin práci v domácnosti organizuje i dnes stále ještě žena. Zkušená hospodyně hospodaří plánovitě s penězi, s časem i se silami a umí si plynule rozdělovat práci. Je ale samozřejmé, že být dobrou hospodyní je třeba se naučit.

Retro podle abecedy 11: Co když se pobryndám likérem? Máslo opravdu čistí skvrny? Odpovědi i na další otázky jsme našli v lexikonu z roku 1980

Plánujeme-li vaření dopředu, začínáme jídelním lístkem. Pomůcky a potraviny k přípravě jídel si připravujeme najednou, abychom nedělali žádnou práci zbytečně. Dobře promyslíme všechny související úkony a nepodceníme přípravu. To znamená nákup a uskladnění potravin. Je dobré vědět také to, jaké podmínky, která potravina potřebuje pro to, aby nám co nejlépe vydržela bez úhony.

Nákup potravin

Před přípravou jídla má velký význam nákup a skladování suerovin. Vzhledem k tomu, že pouze z kvalitních a správně uskladněných potravin můžeme připravit chutná a zdravotně vyhovující jídla, nakupujeme vždy jen takové množství, abychom je dlouhým skladováním neznehodnotili. Při jejich nákupu si povšimneme data jejich výroby a záruční lhůty. Potraviny s prošlou záruční lhůtou nekupujeme, takové by vlastně v prodejnách neměly být. Nové druhy potravin nikdy nekupujeme do zásoby. Nejdříve je musíme vyzkoušet, zda nám budou chutnat a zda je budeme umět použít. Konzervy, polokonzervy bez nálepky, pokřivené, zrezavělé nebo dokonce vypouklé konzervy raději nekupujeme, nekupujeme také ani konzervy zabalené v poškozených či porušených papírových sáčcích. Zásoby uskladňujeme například na policích v komoře a dbáme, aby nové nakoupené produkty byly uloženy tak, abychom nezapomněli nejdříve spotřebovat starší zásoby. Poškozené obaly na potravinách, které máme doma, raději vyměníme za nové.

Retro rady hospodyňkám 17: I po třiceti letech jich mnoho pracuje bez závad

Co má být doma?

V každé domácnosti by měly být v zásobě tyto základní potraviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 kg hrubé mouky
  • 1 kg práškového cukru
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 kg rýže
  • 1 kg vepřového sádla
  • 1 balíček těstovin
  • 1 balíček krupice
  • 1 kg soli
  • 1 láhev octu
  • 1 láhev oleje
  • 1 láhev sirupu
  • ½ kg strouhanky
  • 1 balíček celého a mletého pepře
  • 100 g kávy
  • 1 balíček čaje
  • 1 kondenzované mléko
  • 1 hořká čokoláda
  • 1 hořčice
  • 1 džem
  • 1 masox
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček nudlí
  • 1 až dvě láhve kompotu
  • 1 balíček piškotů
  • 1 kakao
  • 1 med
  • 1 balíček čajového pečiva
  • 1 rajčatový protlak
  • 1 balíček pudinkového prášku
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 1 balíček mleté papriky
  • 1 láhev okurek
  • 3 konzervy (pomazánka, ryby)
  • 2 láhve minerálky
  • Po 1 balíčku hřebíčku, bobkového listu, majoránky, skořice a dalšího koření podle chuti
  • Přiměřená zásoba cibule a česneku
  • Na denní spotřebu kupujeme chléb a pečivo, brambory, zeleninu, vejce, ovoce, mléko, máslo a sýry

Retro rady hospodyňkám 1: Jak se stravovali lidé dřív a ještě dřív? A dva recepty navrch. Třeba je znáte

Změny potravin

Změny potravin způsobují buď mechanická poškození (například při sběru brambor, ovoce, zeleniny a podobně) nebo působení teploty, vlhkosti, světla, vzdušného kyslíku a působení mikroorganismů. Ke změnám dochází:

  • Vlivem tepla: většinu ovoce a zeleniny uskladňujeme při teplotě 2 až 10 °C a při relativní vlhkosti 70 %. Teplotní přesahy uvedených hodnot působí na ovoce i zeleninu nepříznivě. Nepříznivě zeleninu i ovoce ovlivňují i náhlé změny teplot.
  • Vlivem vlhkého prostředí: vlhké prostředí způsobuje změnu barvy, vůně a plesnivění potravin. Vyšší relativní vlhkost a přiměřený chlad vyžaduje jen skladování zeleniny, ovoce a masa. Nízkou vlhkost vyžadují obilniny a luštěniny.
  • Vlivem světla: světlo obvykle většině potravin škodí. Proto je uskladňujeme v tmavých místnostech nebo ve skříňkách chráněných před světlem, případně v neprůhledných obalech.
  • Vlivem vzdušného kyslíku: vzdušný kyslík velmi znehodnocuje především vitamín C a způsobuje oxidaci potravin. Způsobuje změnu barvy, chuti a vůně, a tak snižuje kvalitu potravinových produktů.
  • Vlivem mikroorganismů: mikroorganismy, bakterie, kvasinky a plísně způsobují mikrobiologické změny potravin. Bývají častěji původcem venkovních i skrytých změn v potravinách. Mění barvu, chuť a vzhled potravin, ale znehodnocují také jejich výživovou hodnotu. Bakterie ovlivňují štěpení sacharidů a bílkovin, čímž způsobují zkázu potravin. Kvasinky mění chuť a vůni potravin. Způsobují kvašení, zákal a vytvářejí bubliny. Kvašení podléhají potraviny s obsahem sacharidů. Při teplotě 60 °C se kvasinky ničí. Plísně způsobují rozklad plesnivěním. Tvorbu plísní podporuje vlhké prostředí za přístupu světla a mírného tepla. Při teplotě 100 °C se už po několika minutách plísně ničí.
  • Vlivem hnití: hnitím se potraviny velmi rychle rozkládají. Tento proces se projevuje zhnědnutím potravin, zápachem a jejich postupným rozkladem. Vznikající plyny způsobují takzvanou bombáž konzerv, což signalizuje, že konzerva je naprosto nepoužitelná.

FOTO: Retro rady hospodyňkám_24

Retro rady hospodyňkám_24 - samoobsluhaRetro rady hospodyňkám_24 - pudingRetro rady hospodyňkám_24 - ryze cockaRetro rady hospodyňkám_24 - vaha potravinyRetro rady hospodyňkám_24 - susenky oplatky
Další fotky
Retro rady hospodyňkám_24 - limonadaRetro rady hospodyňkám_24 - přesnídávka smetanaRetro rady hospodyňkám_24 - olejRetro rady hospodyňkám_24 - bonbonyRetro rady hospodyňkám_24 - cukrRetro rady hospodyňkám_24 - vaha

Tohle zdánlivě nudné téma uzavřeme v příštím pokračování, kdy si povíme něco o skladování potravin, poté se pomalu posuneme k receptům a servírování.

 

pečivo
Dnes, 15:35
Stát si nechal udělat test pečiva na koronavirus, virus v něm jihlavská veterinární laboratoř nenašla.
pivo_ilustrační obrázek
Dnes, 12:51
Pivovary spustily kampaň za záchranu hospod. Lidé si mohou na stránkách Zachranhospodu.cz kupovat poukazy, které...
Fake news_ilustrační obrázek
Dnes, 10:56
Dobrovolníci, kteří se dali dohromady v rámci platformy českých podnikatelů a technologických odborníků COVID19CZ, začali...
policejní zatčení_ilustrační obrázek
Dnes, 10:21
Kriminalisté zadrželi muže, který podle nich posílal jednomu z členů Ústředního krizového štábu e-maily, v...
divadelní představení_ilustrační obrázek
Včera, 16:18
Asociace nezávislých divadel (AND), která jako první upozornila na dopady vládních opatření na nezávislé umělce,...
Včera, 14:00
Smrt a vše, co s ní souvisí, je dnes velkým tabu, které většině lidí nahání...
adršpašsko-teplické skály
Včera, 13:26
Hromadnou dobrovolnickou úklidovou akci spolek Ukliďme Česko odložil, jeho zástupci však vyzvali obyvatele, aby se...
Včera, 13:15
Po mimořádném opatření na šíření koronaviru v domovech pro seniory a léčebnách dlouhodobě nemocných, spolu...
Včera, 10:57
V polovině dubna bude v Česku podle modelů zdravotnických statistiků kolem 8000 laboratorně potvrzených případů...
Nemocnice na Bulovce
Včera, 09:59
S testováním vzorků na koronavirus laborantům Nemocnice na Bulovce nově pomáhá robot Pipeťák vyvinutý na...
Reklama