Staročeský fast food. Pučálka, zdravé mlsání

Pučálka je zdravá pochoutka z naklíčeného hrachu, rozhodně zdravější než brambůrky či slané buráky. Dříve ji připravovaly a prodávaly babky pučálnice na ulicích. Dnes si můžeme hrách naklíčit a pučálku připravit sami doma.

„Jestli ta vojna potrvá, tak budou lidi jíst zase šťovík a pučálku. Beztak už nevědí roupama co dělat,“ stěžuje si starý ovčák v Osudech dobrého vojáka Švejka.

Co je to pučálka? Dnes už zapomenutá, ale dříve docela běžná pochoutka z naklíčeného hrachu. Dříve jsme v ulicích měst mohli potkat babky pučálnice. Seděly u malých kamínek a na nich připravovaly pučálku. Byl to takový staročeský fast food.

Roste prakticky všude. Kopřiva naše léčivka

My si dnes můžeme pučálku připravit doma. Můžeme ji mlsat při sledování televize, je to rozhodně zdravější mlsání než brambůrky nebo slané oříšky.

A jak na to?

  1. V obchodě koupíme balení celého hrachu, obvykle se prodává po půl kile.
  2. Hrách pečlivě probereme, všechny půlky, slupky a smetí vyhodíme.
  3. Hrách propláchneme, nasypeme do obyčejné sklenice a zalijeme vodou do dvojnásobné výšky než má hrách. Zakryjeme něčím proti prachu a necháme stát na okně 24 hodin. Vyhneme se však oknům, kde svítí přímé slunce příliš dlouho během dne. Hrách nabobtná a začne klíčit.
  4. Druhý den slijeme všechnu zbývající vodu, která se do krachu nevsákla. Hrášek propláchneme čerstvou studenou (ale ne ledovou) vodou, necháme okapat a vložíme do sklenice. Tentokrát už pokračujeme bez vody. Zakryjeme třeba potravinovou fólií, do které uděláme špičkou nože dvě nebo tři dírky, aby hrách mohl dýchat, ale zbytečně se nevysušoval.
  5. Třetí den jsou na hrášku vidět půl až centimetr dlouhé klíčky. Znovu propláchneme vodou a necháme okapat. Postupujeme jemně, abychom neulámali klíčky. Teď už hrášek můžeme použít rovnou na pučálku.
Mléčně kvašená zelenina.

Mléčně kvašená zelenina dodá tělu potřebné vitamíny a její složení je jen na vás

Slaná verze

V pánvi rozehřejeme máslo. Jakmile zpění, vsypeme naklíčený hrách, osolíme špetkou soli, opepříme čerstvě mletým černým pepřem a opékáme zprudka 3 – 5 minut. Obsah pánve protřásáme, nemícháme, jinak se uvolní slupky. Máme-li ovšem žlutý hrách bez slupek, můžeme míchat. Hrášek opékáním postupně změkne. Hotový hrášek je lehce křupavý a nasládlý. Dosolíme podle chuti.

Sladká verze

Postup je stejný jako u slané verze, pouze dochucení je jiné. Před podáváním ochutíme medem, můžeme přidat také rozinky, případně jiné sušené ovoce.

Dnes, 17:30
Kněz Archimedes Neto z farnosti Nossa Senhora do Perpétuo Socorro, která se nachází ve městě...
pečivo
Dnes, 15:35
Stát si nechal udělat test pečiva na koronavirus, virus v něm jihlavská veterinární laboratoř nenašla.
pivo_ilustrační obrázek
Dnes, 12:51
Pivovary spustily kampaň za záchranu hospod. Lidé si mohou na stránkách Zachranhospodu.cz kupovat poukazy, které...
Fake news_ilustrační obrázek
Dnes, 10:56
Dobrovolníci, kteří se dali dohromady v rámci platformy českých podnikatelů a technologických odborníků COVID19CZ, začali...
policejní zatčení_ilustrační obrázek
Dnes, 10:21
Kriminalisté zadrželi muže, který podle nich posílal jednomu z členů Ústředního krizového štábu e-maily, v...
divadelní představení_ilustrační obrázek
Včera, 16:18
Asociace nezávislých divadel (AND), která jako první upozornila na dopady vládních opatření na nezávislé umělce,...
Včera, 14:00
Smrt a vše, co s ní souvisí, je dnes velkým tabu, které většině lidí nahání...
adršpašsko-teplické skály
Včera, 13:26
Hromadnou dobrovolnickou úklidovou akci spolek Ukliďme Česko odložil, jeho zástupci však vyzvali obyvatele, aby se...
Včera, 13:15
Po mimořádném opatření na šíření koronaviru v domovech pro seniory a léčebnách dlouhodobě nemocných, spolu...
Včera, 10:57
V polovině dubna bude v Česku podle modelů zdravotnických statistiků kolem 8000 laboratorně potvrzených případů...
Reklama