Znáte Crepe a Galette? Luxusní palačinka na dva způsoby

Tenké jako papír a naplněné dobrotami, to jsou francouzské palačinky. Dnes jsou považovány za francouzské národní jídlo. Crepe je obvykle sladká varianta vláčné palačinky, na slaný způsob se pak připravuje palačinka Galette, ta je ale křupavá. Obě si teď můžete dát ve francouzském bistru LE CAVEAU na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad.

Crepe je palačinka obvykle vyrobená z pšeničné mouky. Název pochází z Francie a znamená „stočený“. Původem je z oblasti Bretaně na severozápadě Francie, jsou ale rozšířené po celé Francii a patří mezi francouzská národní jídla. V Bretani jsou tradičně podávány s jablečným moštem. Crepes se podávají s různými druhy sladké náplně. Připravují se nalitím tekutého těsta na rozpálenou pánev nebo plochou kruhovou plotnu.

„Novinkou u nás jsou francouzské sladké a slané palačinky, takzvané Crepe a Galette. Sladké plníme naší domácí oříškovou čokoládou a domácím džemem. Na prvním místě v menu ale najdete tradiční bretaňskou Crepe s cukrem a citronem, ta podle naší šéfové kavárny, která je z Bretaně, odkud Crepe pocházejí, nesmí chybět,“ říká spolumajitel bistra Pavel Sochor.

Oproti tomu je Galette spíše plochý a křupavý koláč ale patří mezi palačinky. Vyrábí se z pohankové mouky a patří k němu pikantní náplň. Galette je neodmyslitelně spojena s oblastí z Bretaně, kde nahradila chléb, jako základní potravinu. Pšenici se v Bretani totiž nedařilo tak, jako pohance, která je méně náročná.

„Galette si můžete dát ve variantě Complete, což zahrnuje šunku, sýr a vejce. Dále Galette bretonne à la forestière se žampiony a sýrem Raclette,“ říká Sochor.

Kromě Crepe a Galette jsou v tomto jednoznačně francouzsky zaměřeném bistru k ochutnání i jednodušší kousky ze středomořské kuchyně. Skvělá pekárna, vinárna, bistro a kavárna s produkty země galského kohouta umí zpestřit návštěvu „Jiřáku“. Vína pochází od malých lokálních vinařů, pekárna je pojatá francouzsky celá. Dovážejí dokonce i mouku a další suroviny, pečou podle tradičních francouzských postupů. Pekárna dělá i košer pečivo.

První cenu v architektonické soutěži na nový hřbitov v pražském Suchdole získal architekt Martin Rosa (autory vítězného návrhu jsou spolu s ním také Václav Šuba a Jakub Červenka).
20.7.2021
Pražští zastupitelé schválili změnu účelu investičních dotací pro městskou část Praha-Suchdol. Peníze půjdou na vybudování...
Ze křtu klipu Na Vivaldiho!
20.7.2021
Ve skanzenu v Přerově nad Labem a v kapli i zámku ve Smiřicích byl natáčen...
14.7.2021
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
14.7.2021
Ačkoli je na Radouči instalována řada informačních tabulí o nevhodném krmení syslů, stále řada návštěvníků...
10.7.2021
Člověk, který dosáhl důchodového věku a hodlá si v nejbližší době o starobní důchod zažádat,...
6.7.2021
Letos 21. června uplynulo třicet let od posledních minut sovětských vojáků na území Československa –...
4.7.2021
V Ateliéru Josefa Sudka na Újezdě probíhá výstava – přátelský dialog plastik sochařky Hany Wichterlové...
2.7.2021
Náročná obnova památkově chráněného objektu Šlechtovy restaurace ve Stromovce míří do finální fáze. Aktuálně byly...
2.7.2021
Začátkem roku nebylo vůbec jasné, v jakém formátu se budou smět konat automobilové soutěže. Úvod...
2.7.2021
Finále festivalu Porta, se v Lesním divadle v Řevnicích bude konat již po třinácté, tentokrát...
30.6.2021
Hlavní město finalizuje veškeré materiály, které vznikly za účelem prověření místa uložení ostatků Zdeny Mašínové...
Reklama