Stříbrný, horský, americký lev. I tak se nazývá druhá největší kočkovitá šelma Ameriky

29.5.2020
Petr Matura
Další fotky

Puma americká žije jak v Severní, tak i v Jižní Americe, a to od pouští po tropické lesy, v nížinách i na horách. Vzhledem ke své velké přizpůsobivosti může žít skutečně prakticky všude a nevyhýbá se ani blízkosti lidských obydlí, kde často loví domácí zvířata a občas útočí rovněž i na lidi. Vzhledem k tomu, že v těchto případech se projevuje jako škodná, bývá pronásledována a lovena a počty jedinců v populaci pum tak klesají. Bývá však rovněž ohrožována i vlivem sdílení společného životního prostředí s jinými velkými šelmami.

I když puma patří k největším kočkovitým šelmám na americkém kontinentu, některé další šelmy mají nad ní navrch. Zoologové se rozhodli prozkoumat vztahy pumy s ostatními vrcholovými predátory, jako jsou například medvěd grizzly, vlk, jaguár a kojot.

Vlčí smečka podléhá přísné hierarchii

Smečka vlků brutálně napadá i hladovou a zraněnou samici. Proč to dělají

Případnou dominanci lze sledovat zejména v otázkách získávání potravy. Puma pravidelně prohrává potravu s medvědem. Vlci ji často zaženou díky své početní převaze ve smečce. S jaguárem je pak soupeření o potravu poměrně vyrovnané, v tomto případě velice záleží na tom, který z jedinců je objemově větší a silnější.

Přímé střety v boji jsou však ve všech případech poměrně vzácné. Puma případně napadá zejména jen mláďata svých konkurentů. Stává se, že občas sežere medvídě nebo vlčata, mnohem častěji se však oběťmi stávají její vlastní mláďata, na kterých si pochutná zejména medvěd. V krajním případě pak medvědi, jaguár nebo smečka vlků mají sílu zabít i dospělou pumu. Slabší než puma pak z hlediska výzkumu zůstává pouze kojot.

Matriarchát ve společenství hyen. Manželé pod pantoflem

Na základě například fotopastí zoologové zjistili, že téměř až na polovině území, kde puma žije, jsou pumy v podřízeném postavení vůči jiným predátorům. Jejich velkým permanentním ohrožením zůstávají zejména vlci, neboť medvěd grizzly část roku prospí.

Podřízené pumy, které žijí na jednom území se silnějšími šelmami, tak zákonitě mají mnohem horší podmínky k lovu, neboť na ně zbývá méně kořisti. Silnější šelmy je od úlovku mohou i zahnat. Dochází tak k nepřiměřeně vysokému výdeji energie pum, případně i k jejich občasnému hladovění.

FOTO: Puma – stříbrný, horský, americký lev

Puma – stříbrný, horský, americký lev - pumaPuma – stříbrný, horský, americký lev - mláďata pumy americkéPuma – stříbrný, horský, americký lev - Puma americká (Puma concolor)Puma – stříbrný, horský, americký lev - Puma americká (Puma concolor)Puma – stříbrný, horský, americký lev - kojot
Další fotky
Puma – stříbrný, horský, americký lev - grizzly medvedPuma – stříbrný, horský, americký lev - jaguarPuma – stříbrný, horský, americký lev - gepardPuma – stříbrný, horský, americký lev - Puma americká (Puma concolor)Puma – stříbrný, horský, americký lev - Puma americká (Puma concolor)


Nepřehlédněte